-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 28 /13:18

Konservatoriai skelbia aliarmą dėl ryškėjančios grėsmės nacionaliniam saugumui

Šeštadienį į tarybos posėdį susirinkusi opozicinė Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) priėmė kreipimąsi į valstybės vadovus dėl atsakomybės už Astravo atominės elektrinės legitimizavimą. Konservatoriai įžvelgia kapituliacijos ženklų dėl oficialios dabartinės mūsų šalies politikos linijos ir ragina „pagal juodžiausius Lietuvos istorijos precedentus nepulti savanoriškai į Kremliaus glėbį“.
Gabrielius Landsbergis ir Vytautas Landsbergis
Gabrielius Landsbergis ir Vytautas Lansdbergis / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Klausimas dėl Astravo atominės elektrinės TS-LKD taryboje pradėtas svarstyti ekrane parodžius ištraukas iš žinomo JAV serialo, filmuoto Lietuvoje, „Černobylis“.

Konservatorius parlamentaras Vytautas Juozapaitis rekomendavo serialo nemačiusiems kolegoms jį pasižiūrėti.

Taip pat jis sakė, kad situacija, apie kurią pasakojama juostoje, gali pasikartoti, nes Astravo atominę elektrinę stato ta pati šalis, kuri statė ir Černobylio jėgainę. Pavojus Lietuvai esą realus.

Kviečia atsikvošėti

Konservatoriai ketvirtadienį paskelbė apie juos pasiekusią informaciją, esą yra ketinimų atsisakyti dabartinės Lietuvos pozicijos vetuoti Europos Sąjungos (ES) ir Baltarusijos partnerystės susitarimą, blokuojamą dėl vykdomų nesaugios Astravo atominės elektrinės statybų.

Surinkti parašai surengti neeilinį Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) posėdį, į kurį pasiaiškinti norima iškviesti mūsų šalies diplomatijos vadovą Liną Linkevičių.

Arno Strumilos / 15min nuotr./TS-LKD tarybos posėdis
Arno Strumilos / 15min nuotr./TS-LKD tarybos posėdis

TS-LKD parengė ir šeštadienį patvirtino kreipimąsi į prezidentą Gitaną Nausėdą, Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį, premjerą Saulių Skvernelį ir L.Linkevičių.

Jame teigiama, kad šis dokumentas nėra susirūpinimas, nerimavimas ar apgailestavimas.

„Tų žodžių nepakanka ir jie neveda į jokį rezultatą. Kviečiame visus atsikvošėti, susitelkti ir neišduoti Lietuvos nepriklausomumo ir pagal juodžiausius Lietuvos istorijos precedentus – nepulti savanoriškai į Kremliaus glėbį. Kad jo politika vykdoma per satelitą Baltarusijoje, tai nekeičia esmės“, – sakoma TS-LKS pareiškime.

Kviečiame visus atsikvošėti, susitelkti ir neišduoti Lietuvos nepriklausomumo ir pagal juodžiausius Lietuvos istorijos precedentus – nepulti savanoriškai į Kremliaus glėbį.

Konservatoriai teigia turintys konstatuoti, kad iki šiol padėties rimtumo suvokimas nėra pakankamas nei tarp Lietuvos žmonių, nei tarp politikų, Vyriausybės ar diplomatų.

„Visi, kurie nesuvokia ar nesistengia įsigilinti į grėsmės rimtumą, prisiima atsakomybę prieš Lietuvą ir ateities kartas“, – rašoma dokumente.

Pasiuntė signalą L.Linkevičiui

TS-LKD pirmininko Gabrieliaus Landsbergio teigimu, kreipimasis į valstybės vadovus priimtas siekiant patvirtinimo, kad Lietuvos pozicija nesikeis.

„Jeigu ištiktų tokia situacija, kad būtų balsuojama dėl atnaujinamų santykių su Baltarusija, jog Lietuva nepasisakys už atnaujinimą, dėl to, kad situacija dėl Astravo nėra nepasikeitusi, atominė yra toliau statoma ir kad tie gandai, kurie mus pasiekia, yra neteisingi. Mes norime patvirtinimo tam“, – sakė konservatorių lyderis.

Pasak G.Landsbergio, Lietuvos pozicija dėl Astravo atominės elektrinės grėsmės netapo bendra ES pozicija, netgi mūsų kaimyninės valstybės tam nepritaria.

„Akivaizdu, kad buvo per mažai diplomatinio darbo, per mažai dedama pastangų ir tai nebuvo vertinama rimtai. Jeigu tai yra L.Linkevičiaus, kaip ministro, atsakomybė, jis nepadarė – tą reikia įvardyti, ir mes manome, kad ministras turėtų trauktis“, – pabrėžė opozicinės TS-LKD pirmininkas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Prezidentės valdymo metais kaimyninėje Baltarusijoje ėmė kilti Astravo atominė elektrinė, o Lietuva savosios - Visagino jėgainės - taip ir nepastatė.
Luko Balandžio / 15min nuotr./Prezidentės valdymo metais kaimyninėje Baltarusijoje ėmė kilti Astravo atominė elektrinė, o Lietuva savosios - Visagino jėgainės - taip ir nepastatė.

Reaguodamas į TS-LKD kritiką L.Linkevičius prieš kelias dienas sakė, kad siūlydami vengti dialogo su Baltarusija konservatoriai atstovauja Rusijai.

„Vietoje to, kad kas savaitę klaustų apie pozicijos pasikeitimą, jie galėtų susirūpinti, kad nėra normalaus dialogo su Baltarusija. Kokie gali būti pokyčiai tos šalies veiksmuose, jeigu mes iš viso nesikalbame?“, - ketvirtadienį naujienų agentūrai BNS kalbėjo jis.

Vietoje to, kad kas savaitę klaustų apie pozicijos pasikeitimą, jie galėtų susirūpinti, kad nėra normalaus dialogo su Baltarusija. Kokie gali būti pokyčiai tos šalies veiksmuose, jeigu mes iš viso nesikalbame?

Konservatorių reikalavimai

TS-LKD kreipimesi į šalies vadovus pateikiama 12 reikalavimų.

Tarp jų – nenuleisti rankų ir principingai laikytis strateginės ir ilgalaikės nekintančios nuostatos, kad tokia esminius branduolinės saugos principus pažeidžianti jėgainė šalia Lietuvos negali ir neturi būti eksploatuojama;

nutraukti kaltų tarp savų dėl padėties su Astravo atomine elektrine paieškas, nes dažniausiai tai tėra pasiteisinimas nieko nedaryti šiandien;

be išlygų vykdyti ir įgyvendinti „Būtinųjų priemonių, skirtų apsisaugoti nuo trečiųjų šalių nesaugių branduolinių elektrinių keliamų grėsmių“ įstatymą bei jo įgyvendinimo planą.

Arno Strumilos / 15min nuotr./TS-LKD tarybos posėdis
Arno Strumilos / 15min nuotr./TS-LKD tarybos posėdis

Taip pat TS-LKD reikalauja atsisakyti iliuzijos ir spekuliacijų, kad įmanoma užtikrinti šios Astravo atominės elektrinės saugų veikimą, dėti realias pastangas tarptautinei šio atominio projekto izoliacijai, elektros importo iš Astravo į ES šalis draudimo tarptautinei paramai užtikrinti.

Dar vienas reikalavimas – nutraukti Litgrid įgyvendinamą Šiaurės Rytų Lietuvos elektros energetikos sistemos pertvarkos plano vykdymą, atsižvelgiant į tai, kad įgyvendinus planą bus ilgam laikui užtikrinti BRELL srautai per Lietuvą bei galimybė elektros energijai iš Baltarusijos patekti į Latviją apeinant Lietuvos energetikos sistemą.

Arno Strumilos / 15min nuotr./TS-LKD tarybos posėdis
Arno Strumilos / 15min nuotr./TS-LKD tarybos posėdis

„Po pasitraukimo iš BRELL sutarties siekiant, kad kuo mažesni elektros energijos srautai pasiektų Lietuvos energetikos sistemą iš Baltarusijos ir mūsų sistema nebūtų naudojama Astravo AE poreikiams atsisakyti visų elektros perdavimo linijų tarp Lietuvos ir Baltarusijos, kurios naudojamos BRELL žiedo energijos srautams užtikrinti“, – dar vienas reikalavimas, nurodomas TS-LKD kreipimesi į valstybės vadovus.

Kartu konservatoriai siūlo su G.Nausėda apsvarstyti Lietuvos galimybę pasitraukti iš 1963 metų Vienos konvencijos dėl atsakomybės už branduolinę žalą.

Kartu konservatoriai siūlo su G.Nausėda apsvarstyti Lietuvos galimybę pasitraukti iš 1963 metų Vienos konvencijos dėl atsakomybės už branduolinę žalą.

„Nes pasirašiusios Konvenciją šalys gali tikėtis avarijos atveju tik labai riboto dydžio žalos kompensavimo, o dabar mūsų šalis su tuo sutinka. Be to, dėl žalos atlyginimo tektų kreiptis į Baltarusijos teismus ir jie priimtų mūsų priverstinai pripažįstamus sprendimus dėl kompensavimo pagal Baltarusijos teisę“, – rašoma TS-LKD dokumente.

Taip pat konservatoriai reikalauja stabdyti bet kokias iniciatyvas, skatinančias bendradarbiavimą su Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimu.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Aliaksandras Lukašenka ir Vladimiras Putinas
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Aliaksandras Lukašenka ir Vladimiras Putinas

„Atlaikyti spaudimą ir iki galo išlikti principingiems ginant savus interesus, neatsisakyti veto ES bendradarbiavimui su Baltarusija“, – akcentuojama konservatorių kreipimesi.

Tarėsi su politologais

Astravo atominę elektrinę mūsų šalis įstatymu yra pripažinusi nesaugia, keliančia grėsmę nacionaliniam saugumui, aplinkai ir visuomenės sveikatai.

Tai, kad statydama atominę elektrinę Baltarusija pažeidė tam tikrus Espo (Jungtinių Tautų Konvencijos dėl poveikio aplinkai vertinimo tarpvalstybiniame kontekste) straipsnius, pritarė ir šios sutarties šalys.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Linas Linkevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Linas Linkevičius

Tačiau nuolat kyla klausimų dėl dvišalių santykių, kurių mūsų šalis turėtų laikytis su Baltarusija.

Prezidentu tapęs G.Nausėda į darbotvarkėje neskelbtą susitikimą pakvietė politologus, su kuriais aptarė su kaimynine šalimi susijusius klausimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius