-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 08 07

Konservatorius Arimantas Dumčius pasiteisino dėl A.Hitlerio: „Kad galėtume vertinti – reikia žinoti“

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos narys, parlamentaras Arimantas Dumčius penktadienį „Facebook“ profilyje paaiškino, kodėl pasidalijo nuoroda į straipsnį „Kaip Hitleris pažabojo nedarbą ir atgaivino Vokietijos ekonomiką“.
Arimantas Dumčius
Arimantas Dumčius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

15min.lt ketvirtadienį rašė, kad 75 metų politikas nuoroda pasidalijo tarsi rekomendacija susipažinti su diktatoriaus Adolfo Hitlerio vykdytomis programomis ekonominio sąstingio problemoms spręsti. Internete šis konservatoriaus įrašas neliko nepastebėtos ir sulaukė aštrios kritikos – ne tik visuomenėje žinomų veikėjų, bet ir partijos valdžios, bendražygių.

„Esu prieš nacizmą, hitlerizmą ir stalinizmą“

Ketvirtadienį A.Dumčius telefonu neatsiliepė, tačiau penktadienį feisbuke argumentavo, kodėl pasidalijo dviprasmiškai įvertinta nuoroda.

Mane sudomino, kokie Hitlerio burtai galėjo sukvailinti juo patikėjusią vokiečių tautą?

„Mane sudomino, kokie Hitlerio burtai galėjo sukvailinti juo patikėjusią vokiečių tautą?“, – aiškina 75 metų politikas ir pateikia asmeninę nuomonę dėl jo atžvilgiu išsakytos kritikos.

„Esu prieš nacizmą, hitlerizmą ir stalinizmą. Mano šeima skaudžiai nukentėjo dėl Molotovo – Ribentropo pakto padarinių, neteisėtai susitarus fašistinei Vokietijai ir stalinistinei SSSR. Keturi artimieji žuvo Sibire, o aš pats vos išgyvenau. Minėtame straipsnyje aprašomas ekonomikos vystymas po Didžiosios depresijos fašistinėje Vokietijoje ir, iš dalies, JAV. Panašiu laikmečiu į valdžią atėjo JAV prezidentas F.Ruzveltas, o Vokietijoje – kancleris A.Hitleris. F.Ruzveltas vakarų demokratijos principais vadovaudamasis, kūrė gerovės valstybę.

„Scanpix“/„Picture-Alliance“ nuotr./Adolfas Hitleris
„Scanpix“/„Picture-Alliance“ nuotr./Adolfas Hitleris

Žavimės JAV pasiekimais įvairiose srityse. A.Hitleris ekonomiką stiprino kitais tikslais ir būdais – nacistinio diktato būdu, skatindamas tautinį šovinizmą ir neapykantą. Taip buvo sukurtas fašistinės Vokietijos karinės ekonomikos monstras, kurį A.Hitleris nukreipė prieš vos ne visą pasaulį. Buvo sukeltas II pasaulinis karas. Jo pasekmės žinomos: 60 mln. aukų, milžiniškos Holokausto aukos. Žvelgiant į dabartį ir ypač įvertinant kaimyninės šalies militaristines tendencijas, privalome vienytis prieš diktatūras, terorizmą, ginti žmogaus teises. Fašistinės Vokietijos karinės ekonomikos kūrimas niekada netaps pavyzdžiu. Panašios apraiškos turi būti įvertintos ir griežtai pasmerktos, o tam, kad galėtume vertinti – reikia žinoti. Pagarbiai Jūsų, prof. Arimantas Dumčius“, – įrašą baigia politikas.

Elementaru, bet Holokaustas nėra tas pats, kas ekonomika.

Siūlo papildomai lavintis

A.Dumčiui moralinę paramą savo „Facebook“ paskyroje suteik ir buvęs Jurbarko meras, buvęs konservatorius, o dabar liberalas Stasys Makūnas.

„Sovietmečiu mes kritikavome daug tekstų, kurių negalėjome pamatyti ar perskaityti. Dabar siūlome daryti taip pat. Vargu, ar tai labai aukštas politinis lygis. Aplamai atrodytų, kad daugeliui reikėtų papildomai lavintis. Vertėtų skaityti ne vien sovietines knygas, bet ir dabartines apie Vokietijos padarytus nusikaltimus, Holokaustą ir jos ekonominius pasiekimus. Elementaru, bet Holokaustas nėra tas pats, kas ekonomika“, – rašo S.Makūnas.

Pirmininkas ir nustebo, ir supyko

Tuo metu TS-LKD partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis ketvirtadienį išreiškė daug griežtesnę poziciją.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Gabrielius Landsbergis
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Gabrielius Landsbergis

„Apgailėtina, kad partietis, mūsų frakcijos narys, internete dalijasi visokiu šlamštu. Apgailestauju ir atsiprašau žmonių, kuriuos tai galėjo įžeisti. Hitlerio nacių režimo pseudoistorinis ekonominių „pasiekimų“ aprašinėjimas, kai nutylimas holokaustas ir kiti baisūs šio režimo nusikaltimai, yra visiškai nepriimtini. Skambinau Arimantui Dumčiui, kad jis viešai paaiškintų, kodėl dalijosi tokiu tekstu, tačiau kol kas nepavyko susisiekti. Bet kuriuo atveju, šis epizodas dar kartą įrodo, kad atsinaujinimas partijose yra reikalingas. Kauno Kalniečių apygardoje 2016-aisiais – taip pat“, – apie liūdną kolegos ateitį partijoje užsiminė G.Landsbergis.

Komentarą po A.Dumčiaus pasidalyta nuoroda paliko ir jo partijos kolega, buvęs Kauno meras Andrius Kupčinskas.

„Nedera dalintis, verčiau ištrinti, nes ir nacizmas, ir komunizmas Lietuvai atnešė labai daug kančių ir netekčių“, – partijos bendražygį protino A.Kupčinskas.

Be to, A.Dumčius sulaukė ir aštrios žurnalisto, publicisto ir rašytojo Andriaus Tapino kritikos.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Andrius Tapinas
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Andrius Tapinas

Pagal išsilavinimą medikas A.Dumčius į Seimą renkamas nuo 2004 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius