-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 26

Konstitucinis Teismas atmetė A.Tapino skundą ginče su S.Skverneliu

Konstitucinis Teismas atsisakė priimti žurnalisto, visuomenininko Andriaus Tapino skundą dėl to, kad jam buvo užkirsta galimybė teisme ginčyti Seimo komisijos sprendimą ginče su ekspremjeru Sauliumi Skverneliu. Konstitucinis Teismas atkreipė dėmesį, kad A.Tapinas savo teises gali ginti kitais būdais.
Andrius Tapinas ir Saulius Skvernelis
Andrius Tapinas ir Saulius Skvernelis / 15min nuotr.

Ginčas kilo dėl to, kad Seimo etikos ir procedūrų komisija 2019 metų vasarą atsisakė pradėti tyrimą pagal A.Tapino skundą. „Laisvės TV“ įkūrėjas A.Tapinas reikalavo, kad tuometinis premjeras paneigtų savo žodžius apie jo vaidmenį organizuojant protesto akciją „Paskutinis skambutis“ ir jo atsiprašytų.

A.Tapino skundo pagrindu tapo šie S.Skvernelio žodžiai: „Dabar, kas vyks sekmadienį, nesuprantu, kodėl mitingas kažkoks ar ten akcija, bet organizuoja ne profsąjungos, organizuoja ponas Tapinas, kuris dabar tampa politiku, nebe žurnalistu. Profesinės sąjungos yra įtrauktos į politiką. Tiesiog, jeigu tokio chaoso tikslas yra pakeisti šalyje teisėtai išrinktą valdžią, tai tą tikslą reikėtų ir įvardinti.“

Seimo Etikos ir procedūrų komisija atsisakė pradėti tyrimą, rekomenduodama žurnalistui kreiptis į teismą dėl garbės ir orumo gynimo arba į teisėsaugos institucijas dėl galimo šmeižto.

Vėliau A.Tapinas dėl to kreipėsi į administracinius teismus. Iš pradžių Vilniaus apygardos administracinis teismas įpareigojo Seimo etikos sargus išnagrinėti A.Tapino skundą, bet vėliau Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas pakeitė sprendimą ir bylą nutraukė. Jis konstatavo, kad administraciniai teismai neturi jurisdikcijos spręsti ginčo.

A.Tapinas šią vasarą kreipėsi į Konstitucinį Teismą. Jis pareiškė, kad negalėjimas apskųsti teismui Seimo komisijos sprendimo nepagrįstai riboja teisę kreiptis į teismą, komisijai sudaromos galimybės piktnaudžiauti savo teisėmis ir selektyviai atsirinkti skundus.
Konstitucinio Teismo šie argumentai neįtikino. Septynių teisėjų kolegija nusprendė atsisakyti nagrinėti A.Tapino prašymą.

Konstitucinio Teismo nuomone, iš A.Tapino prašymo neaišku, kodėl dėl politiko elgesio pažeistos jo teisės negali būti apgintos kitu būdu – pagal Civilinį kodeksą ginant asmens garbę ir orumą teisme.

Konstitucinis Teismas taip pat atkreipė dėmesį, kad komisija formuojama politiniu pagrindu, Seimo nariai turi laisvą mandatą, o komisijai Seimo statute suteikta diskrecija spręsti pradėti ar nepradėti valstybės politiko elgesio tyrimo pagal asmens skundą.

Šis Konstitucinio Teismo sprendimas yra galutinis ir neskundžiamas. Su A.Tapinu ketvirtadienį 15min nepavyko susisiekti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius