-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 07 03

Konstitucinis Teismas priėmė nagrinėti Seimo prašymą dėl Mindaugo Basčio

Konstitucinis Teismas pirmadienį pranešė priėmęs nagrinėti Seimo paklausimą, ar apkaltos komisijos pateikti parlamentaro Mindaugo Basčio veiksmai prieštarauja Konstitucijai.
Lietuvos Respublikos Konstitucinis Teismas
Lietuvos Respublikos Konstitucinis Teismas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Apkaltos komisija savo išvadoje pažymėjo, kad M.Bastys sulaužė duotą priesaiką, kai nuslėpė savo ryšius su buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika, Valstybės saugumo departamentui ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui „nesąžiningai teikė skirtingus parodymus ir paaiškinimus dėl to, ar žinojo apie P.Vojeikos darbą KGB“, tarpininkavo organizuojant neskelbiamus „Rosatom“ atstovų susitikimus su Lietuvos valdžios institucijų vadovais.

Konstitucinis Teismas Seimo paklausimus, ar parlamentarų ir valstybės pareigūnų konkretūs veiksmai prieštarauja Konstitucijai, nagrinėja skubos tvarka.

Tai reiškia, kad byla dėl M.Basčio veiksmų bus nagrinėjama ne eilės tvarka, pirma atlikus bylos aplinkybių tyrimą ir pasirengus teisminiam posėdžiui.

Teismas prognozuoja, kad toks posėdis įvyks rudenį.

Seimo patvirtintame nutarime taip pat nurodoma, kad M.Bastys šiurkščiai sulaužė priesaiką savo veiksmais diskredituodamas ne tik savo kaip Seimo nario, bet ir paties parlamento autoritetą, valstybės valdžią, ir dėl to esama pagrįstų abejonių dėl M.Basčio galimybės ateityje tinkamai ir sąžiningai naudoti jam suteiktą tautos atstovo mandatą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Bastys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Bastys

Apkalta M.Basčiui inicijuota dėl Valstybės saugumo departamento nurodytų jo ryšių su atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ atstovu vadinamu Jevgenijumi Kostinu, buvusiu KGB darbuotoju P.Vojeika, Rusijos valstybinio kanalo RTR žurnalistu Ernestu Mackevičiumi, buvusiu Kauno mafijos autoritetu įvardijamu Saturnu Dubininku ir neteisėta veikla įtariamu verslininku Vadimu Pachomovu.

Seimas yra patvirtinęs tyrimą dėl M.Basčio ryšių atlikusio Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto išvadas, kad parlamentaras veikė prieš Lietuvos interesus, o jo ryšiai su Valstybės saugumo departamento medžiagoje įvardintais asmenimis kelia grėsmę šalies saugumui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius