Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 07 /16:52

Koronavirusu Lietuvoje serga 135 medikai, Ukmergėje 2 medikai pasveiko

Koronavirusas Lietuvoje nusinešė jau 15 garbaus amžiaus žmonių gyvybių. Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos duomenimis, iki antradienio ryto Lietuvoje patvirtintų COVID-19 atvejų padaugėjo iki 880. Per parą patvirtinti 37 nauji ligos atvejai. Pranešama, kad koronavirusas diagnozuotas 135 medikams, beveik tūkstantis – izoliacijoje.
Kaune nusileido lėktuvas iš Bankoko
Kaune nusileido lėktuvas iš Bankoko / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Per pirmadienį iš viso buvo ištirti 2208 ėminiai dėl įtariamo koronaviruso. Iki šiol iš viso atlikta 27 807 tokie tyrimai.

Koronaviruso infekcija sparčiai plinta medicinos įstaigose – pirmadienio vakarą ji patvirtinta Šakių ligoninėje, Ukmergėje vienas medikas pasveiko, tačiau septyni susirgo, užsikrėtusiųjų sparčiai daugėja ir Marijampolės ligoninėje. Apie visa tai daugiau skaitykite čia.

Naujausias antradienio naujienas apie koronaviruso plitimą Lietuvoje sekite žemiau:

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Ukmergėje pasveiko du medikai

21:31

Antradienio vakarą Ukmergės rajono savivaldybės administracijos direktorius Darius Varnas feisbuke paskelbė, kad pasveiko dar du koronavirusu užsikrėtę medikai.

„Šiai valandai Ukmergėje jau turime 79 susirgimo atvejus, iš jų – 36 medikai, vienas Ukmergės ligoninės administracijos darbuotojas ir du pasveikę.

Ukmergės mobiliajame patikros punkte iš viso jau paimti 356 ėminiai. Atliktų tyrimų atsakymų gauta 272. Iš jų 261 neigiamas ir 11, deja, teigiami (nustatyta infekcija (COVID-19) rezultatai. Laukiame dar 84 atsakymų. Mirusiųjų nuo koronaviruso skaičius – 15, iš jų 6 iš Ukmergės. Visi mirusieji ukmergiškiai priklausė labai didelei rizikos grupei“, – rašė D.Varnas.

Tauragėje infekcija užsikrėtė moksleivis

18:21

Antradienį Tauragės rajono savivaldybės administracijos direktorius Modestas Petraitis paskelbė, kad išaiškintas dar vienas susirgimas koronavirusu (COVID-19). Šįkart užsikrėtusysis – moksleivis. Tai jau antras užsikrėtimas rajono viduje, užkrato neįvežus į šalį.

Plačiau apie tai skaitykite čia.

Marijampolės ligoninėje uždaryti vidaus ir nervų ligų skyriai

16:52

Dėl koronaviruso protrūkio Marijampolės ligoninėje uždaryti vidaus ir nervų ligų skyriai, į juos pacientai neguldomi, sako ligoninės direktorė Audronė Kuodienė.

„Uždarymas yra ta prasme, kad vidaus ligų skyriai uždaryti, į juos neguldomi pacientai. Lygiai taip pat neguldomi pacientai ir į nervų ligų skyrių“, – BNS sakė A.Kuodienė.

Pasak jos, kitos paslaugos ligoninėje toliau yra teikiamos pagal karantininį režimą.

„Visos kitos paslaugos – pediatrija, akušerija-ginekologija, traumatologija-ortopedija, chirurgija – yra teikiamos taip, kaip ir buvo teikiamos anksčiau pagal karantininį režimą“, – sakė ligoninės direktorė.

A.Kuodienė taip pat patvirtino, kad Marijampolės ligoninėje koronavirusu užsikrėtė 11 darbuotojų.

„Pas mus yra 11 darbuotojų paliesti – du gydytojai, keturios slaugytojos, pora slaugytojų padėjėjų ir ūkio skyriaus darbuotojai. Yra paimta visa eilė tyrimų, laukiam atsakymų. Visi šitie darbuotojai yra karantine, jie nei su pacientais, nei su kolegomis jokių kontaktų turėti negali“, – teigė A. Kuodienė.

„Saviizoliacijoje yra žymiai daugiau, tikslaus skaičiaus nepasakysiu, bet yra visi tie, kurie galėjo turėti kontaktą“, – pridūrė ji.

Pirmadienį pranešta, kad Marijampolės ligoninėje nuo koronaviruso mirė 88-erių senolis, kovo pabaigoje atvežtas gydyti plaučių uždegimą.  

Kaip BNS antradienį pranešė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro epidemiologė Daiva Razmuvienė, koronavirusu šuo metu serga 135 medikai, beveik vienas tūkstantis – izoliacijoje.

Lietuvoje kol kas nustatyta 880 koronaviruso atvejų, taip pat – 15 mirčių, o aštuoni žmonės pasveiko.

Koronavirusas diagnozuotas 135 medikams, beveik tūkstantis – izoliacijoje

15:37

Koronavirusu šuo metu serga 135 medikai, beveik vienas tūkst. – izoliacijoje, teigia Nacionalinio visuomenės sveikatos centro epidemiologė Daiva Razmuvienė.

„Turime 135 sergančius medikus. Vilniaus apskrityje – 53, Klaipėdos – 52, kitur – po mažiau, pavyzdžiui, Kauno apskrityje – 15“, – BNS antradienį sakė specialistė.

„Šiai dienai yra 944 sveikatos priežiūros specialistai, kurie yra saviizoliacijoje“, – pridūrė ji.

Jos teigimu, koronavirusas diagnozuotas medikams iš visų apskričių, išskyrus Telšių.

„Telšiai – vienintelė apskritis, kurioje dar kol kas nėra registruota susirgusių medikų“, – teigė D.Razmuvienė.

Ji taip pat pridūrė, kad mažiausiai medikų, užsikrėtusių koronavirusu, yra Alytaus apskrityje – vienas, Šiaulių ir Tauragės – po du, Utenos ir Panevėžio – po tris.

Didelės rizikos asmenų – virš 4 tūkst.

Epidemiologės teigimu, šalyje iš viso šiuo metu yra daugiau nei 4 tūkst. didelės rizikos asmenų, kurie turėjo sąlytį su sergančiais koronavirusu.

„Didelės rizikos asmenų yra 4124, jie turėjo sąlytį su sergančiu. Jie nebūtinai turi susirgti, tačiau atsarga gėdos nedaro, jie turi būti saviizoliacijoje“, – sakė D.Razmuvienė.

Pasak specialistės, apie 75 proc. šiuo metu fiksuojamų atvejų yra vietiniai, tik apie 25 proc. – įvežtiniai.

Telšiai – vienintelė apskritis, kurioje dar kol kas nėra registruota susirgusių medikų.

Be kita ko, apie 62 proc. sergančiųjų yra 40 metų amžiaus ir vyresni, likusieji 38 proc. – jaunesni nei 40 metų žmonės.

„Dažniau serga vyresni, bet serga ir jauni“, – teigė epidemiologė. 

Lietuvoje kol kas nustatyta 880 koronaviruso atvejų, taip pat – 15 mirčių, o aštuoni žmonės pasveiko.

Rumšiškėse serga iš JAV grįžę vyras ir žmona

15:10

Kaišiadorių rajono meras Vytenis Tomkus savo paskyroje feisbuke praneša, kad Rumšiškėse koronavirusas nustatytas vyrui ir žmonai, kurie grįžo iš kelionės JAV. Moteriai  COVID-19 nustatytas pirmadienį. Jos vyrui – praėjusį ketvirtadienį. Abu keliavo ir grįžę karantinavosi namuose kartu. Abiejų simptomai lengvi.

 

Susirgo Tauragės ligoninėje dirbanti Viešvilės gyventoja

14:48

Jurbarko rajono ,eras Skirmantas Mockevičius pranešė, kad Viešvilėje gyvenančiai moteriai nustatytas koronavirusas.

„Ką tik gavome pranešimą, kad Jurbarko rajono Viešvilės miestelio gyventojai, dirbančiai Tauragės ligoninėje, patvirtintas teigiamas koronaviruso testas. Nacionalinio sveikatos centro specialistai šiuo metu nustatinėja galimus kontaktus“, – savo paskyroje feisbuke pranešė S.Mockevičius.

„Jurbarko šviesai“ Viešvilės seniūnas Valentinas Kucinas tikina, kad užsikrėtusioji yra vyresnio amžiaus moteris. Pasak vyro, ji dirbo tik Tauragėje, bet ne Viešvilės ambulatorijoje.

„Kalbėjau su ja, moteris sako, kad laikėsi visų rekomenduojamų saugumo priemonių. Tai nėra tas žmogus, kuris labai į svečius vaikščiotų ar panašiai. Tikėkimės, kad virusas neišplito. Labai nemaloni naujiena“, – sakė seniūnas.

Po papildomų tyrimų keturi Klaipėdos medikai pripažinti neužsikrėtę COVID-19

14:15

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas savo paskyroje feisbuke praneša, kad dar keturi medikai iš Klaipėdos universitetinių klinikų (vienas iš radiologijos trys iš neurochirurgijos skyrių), po papildomų tyrimų pripažinti kaip neužkrėsti COVID-19 virusu.

„Tad statistika, kuri teikiama viešumoje ir kuria operuoja nuomones reiškiantys, vėl šiek tiek kinta į teigiamą pusę. Reagentai? Įranga? Kas dar? Nuomonių vis dar yra visokių...“, – rašo Klaipėdos meras.

Koronavirusas pasiekė ir „Lietuvos geležinkelius“

13:50

„Lietuvos geležinkelių“ komunikacijos vadovas Mantas Dubauskas pranešė, kad bendrovėje užfiksuotas susirgimo koronavirusu atvejis.

„Vakar sužinojome, kad koronavirusas neaplenkė ir LG darbuotojų. Vienam kolegai nustatytas koronavirusas. Jis jau tris savaites dirbo iš namų, artimo kontakto su kitais darbuotojais neturėjo. Siekiant užtikrinti saugią darbo aplinką, LG pastate, kur dirbo šis darbuotojas, nuspręsta atlikti specialųjį patalpų dezinfekavimą“, –savo paskyroje feisbuke parašė M.Dubauskas 

Alytaus rajone užsikrėtė niekur nekeliavusi 60-metė

12:41

Alytaus rajono meras Algirdas Vrubliauskas savo paskyroje feisbuke pranešė apie ketvirtąjį koronaviruso atvejį rajone. 

Pirmadienį Alytaus rajono gyventojai mobiliajame punkte atliktas COVID-19 testas buvo teigiamas.

Tai 60 metų moteris iš Pivašiūnų seniūnijos, užsienyje nekeliavusi. Jos vietinį maršrutą aiškinasi Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai. Šis atvejis – ketvirtasis Alytaus rajone.

 

Protrūkis Marijampolėje: serga 11 ligoninės darbuotojų, 7 pacientai, vienas mirė

12:36

Marijampolės meras Povilas Isoda savo paskyroje feisbuke pranešė naujausią iš Marijampolės ligoninės, kurioje užfiksuotas koronaviruso protrūkis.

Antradienio duomenimis, 7 ligoninės pacientams nustatytas COVID-19, vienas iš jų pirmadienį mirė. Šis pacientas buvo rizikos grupės, turėjo daug lėtinių ligų. Taip pat COVID-19 nustatytas ir 11 ligoninės darbuotojų iš patikrintų 71 darbuotojo. Pirmadienį koronavirusas buvo nustatytas 5 ligoninės darbuotojams ir 5 pacientams.

„Šiuo metu tiriami likę vidaus ligų ir nervų skyrių pacientai. Tiems pacientams, kurių atsakymai neigiami, išleidžiami gydytis ir izoliuotis namuose. Tiems kuriems reikalinga nuolatinė medikų priežiūra, lieka gydytis skyriuje.

Toliau tiriami ir darbuotojai, galėję turėti kontaktą su sergančiaisiais vidaus, nervų, reanimacijos ir priėmimo skyriuose. Per dieną bus ištirta apie 70 žmonių. Tyrimus atlieka pati ligoninė, laikantis visų reikalavimų, tyrimai atliekami prie priėmimo skyriaus pastatytoje lauko palapinėje.

Siekiame, kad būtų ištirta didžioji dalis medikų ir kitų darbuotojų, kurie galėjo turėti bent menkiausią kontaktą. Privalome sustabdyti ligos plitimą ir apsaugoti sergančiuosius bei ligoninės personalą. Čia taupymo ar kitų pasiteisinimų būti negali, reikalingas terpių kiekis ir apsaugos priemonės turi būti užtikrinta.

Aktyviai konsultuojamės su Kauno klinikomis, Sveikatos apsaugos ministerijos, Nacionalinio sveikatos centro, vyriausybės specialistais. Netrukus turėsime vaizdo konferenciją su šių institucijų ir ligoninių, kurios susiduria su panašiais iššūkiais, atstovais, kad galėtume Marijampolėje kaip įmanoma greičiau sustabdyti židinio plitimą“, – rašė meras.

Taip pat nuo sekmadienio jau pradėtas daugiabučių laiptinių, kuriuose gyvena asmenys, kuriems nustatytas koronavirusas, dezinfekcija.

Patvirtinti koronaviruso atvejai: Lietuva – 880, Latvija – 548, Estija – 1149

12:03

Baltijos šalyse iki antradienio vidurdienio iš viso patvirtinti 2577 naujojo koronaviruso atvejai, 15 mirčių užfiksuota Lietuvoje, 21 – Estijoje, viena – Latvijoje, rodo BNS iš oficialių institucijų surinkti duomenys.

Lietuva: patvirtinta 880 atvejų, atlikti 27807 tyrimai, mirė 15 žmonių.

Latvija: patvirtinti 548 atvejai, atlikti 22575 tyrimai, mirė 1 žmogus.

Estija: patvirtinti 1149 atvejai, atlikti 23546 tyrimai, mirė 21 žmogus

Virusas nustatytas Molėtų rajono gyventojui

11:52

Molėtų rajono meras Saulius Jauneika pirmadienį feisbuke rašė, kad koronavirusas nustatytas vienas iš šio rajono gyventojų.

„Asmuo gyvena Giedraičių seniūnijoje nuosavame name. Informacija apie buvusius kontaktus tikslinama. Taip pat patvirtinta ligos atvejis ne Molėtų rajono gyventojui, kuris laikosi saviizoliacijos Molėtų mieste“, – rašė S.Jauneika, raginantis būti atsakingais ir griežtai laikytis karantino sąlygų.

 

G.Surplys: vyresniems nei 80 m. žmonėms rizika mirti siekia beveik 15 proc.

10:33

Visuomenės informavimo grupės vadovas Giedrius Surplys spaudos konferencijoje pateikė naujausią informaciją, kad šiuo metu iš visų ligos atvejų tik ketvirtadalis yra įvežtiniai, visi kiti žmonės užsikrėtė šalies viduje.

„Šiuo metu yra neištirti 873 ėminiai, todėl Sveikatos apsaugos ministerija priėmė sprendimą, kad jie bus perskirstyti į tas laboratorijas, kurios tuo metu turės mažiau neištirtų mėginių ir didesnius pajėgumus“, – teigė G.Surplys.

Jis taip pat užtikrino, kad šiuo metu sveikatos apsaugos sistemos ir vidaus reikalų sistemos darbuotojai asmens apsaugos priemonėmis yra apsirūpinę trims mėnesiams.

„Iš visų sergančiųjų Lietuvoje 40 proc. yra iki 40 metų amžiaus, 60 proc. – vyresni. Jeigu jums yra 80 ir daugiau metų, mirties rizika siekia net 14,8 proc., pakankamai aukšta. Jeigu jums 70-79 m. – 8 proc., nuo 60 iki 69 m. ši rizika siekia 3,6 proc. Jaunesniems asmenims tas virusas mažiau pavojingas, mirtingumas nesiekia nė vieno procento. Turime saugoti savo vyriausius visuomenės narius“, – kalbėjo G.Surplys.

Bus reguliuojami ėminių srautai tarp laboratorijų

10:07

Tam, kad būtų pagreitintas ėminių, paimtų mobiliuosiuose punktuose, ištyrimas, į laboratorijas jie bus išskirstomi atsižvelgus į šių pajėgumus, t. y. nukreipiami į mažiausiai tuo metu apkrautas, praneša SAM. Už tokį srautų reguliavimą bus atsakingos keturios pagrindinės laboratorijos, kurios, gavusios ėminius, dalį jų tirs pačios, o kitą dalį savarankiškai išskirstys į mažesnes to regiono laboratorijas, turinčias galimybes tyrimus atlikti greičiau.

Be to, esant itin dideliam ėminių kiekiui, jie galės būti perskirstyti ir tarp regionų. Tai reiškia, kad, pavyzdžiui, Panevėžio mobiliajame punkte paimti ėminiai, kurie pagal nustatytą schemą turėtų būti pristatyti į Nacionalinę visuomenės sveikatos priežiūros laboratoriją (NVSPL), čia neužtenkant pajėgumų, galės būti tiriami kito regiono, pavyzdžiui – Šiaulių – laboratorijose. Tokį perskirstymą organizuos ir koordinuos Nacionalinis kraujo centras (NKC).

Luko Balandžio / 15min nuotr./Mobilus koronaviruso patikros punktas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Mobilus koronaviruso patikros punktas

Nustatyta, kad už iš Vilniaus, Utenos ir Panevėžio mobiliųjų punktų gautus ėminius, jų ištyrimą, paskirstymą tarp regiono laboratorijų yra atsakinga NVSPL, už Kauno, Marijampolės, Alytaus, Tauragės – Kauno klinikų laboratorija, už Klaipėdos ir Telšių – Klaipėdos universitetinės ligoninės laboratorija. Tuo metu, Šiaulių ligoninės laboratorija paskirta atsakinga už Šiaulių mobiliajame punkte paimtus mėginius, jų ištyrimą ir paskirstymą tarp regiono laboratorijų.

Toks laboratorijų darbo organizavimas numatytas valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo, sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos sprendime.

Ministro teigimu, tokia tvarka leis užtikrinti, kad žmonės, kurių ėminiai paimti dešimtyje šalies savivaldybių veikiančiuose mobiliuose punktuose, greičiau sužinotų tyrimo dėl koronavirusinės infekcijos (COVID-19) rezultatus bei išvengti situacijų, kai vieno ar kito regiono pagrindinėse laboratorijose susidaro dideli kiekiai neištirtų ėminių, nors kitame mieste tuo metu yra laboratorijų, galinčių tyrimus atlikti.

„Sėkmingai sukūrus mobiliųjų punktų tinklą, tikslingai pradėjus nuo koronaviruso tirti visus, kuriems pasireiškia ūmios kvėpavimo takų infekcijos simptomai, taip pat duris atveriant karščiavimo klinikoms visoje Lietuvoje, vis didesnės apkrovos tenka šalies laboratorijoms. Suprasdami situaciją, priėmėme sprendimą, kaip racionaliai išnaudoti visų laboratorijų pajėgumus ir užtikrinti, kad vienoje ar kitoje būtų išvengta susikaupusių ėminių kiekių, kai tuo metu yra laboratorijų, galinčių ėminius ištirti greičiau", – sako A.Veryga.

Druskininkų meras pranešė apie atvejį šiame mieste

10:00 Atnaujinta 12:26

Antradienio rytą Druskininkų meras Ričardas Malinauskas feisbuke parašė, ką tik gavęs informaciją, kad druskininkietei patvirtintas koronavirusas.

„Mano žiniomis, penktadienį ji kreipėsi į mūsų medikus dėl paūmėjusių inkstų skausmų, buvo išvežta į Vilnių, kur šeštadienį jai buvo atliktas koronaviruso testas.

Specialistai spėja, kad ji galėjo užsikrėsti nuo savo vyro, kuris kovo 24 dieną grįžo iš Vokietijos. Šiuo metu moters artimieji izoliuojasi. Moterį apžiūrėję Druskininkų medikai taip pat izoliuojasi“, – rašė meras.

Jo teigimu, aiškinamasi, su kuo moters šeima bendravo prieš diagnozuojant koronaviruso susirgimą.

Vėliau Druskininkų meras pateikė papildomos informacijos: „Jau žinome, kad grįžęs vyras labai atsakingai izoliavosi atskirai nuo šeimos kitame bute ir su šeimos nariais nekontaktavo. Organizuojame skubų tyrimų ėmimą iš šeimos narių ir kitų visų asmenų, su kuriais kontaktavo ši moteris. Iš kontaktavusių medikų taip pat. Neatmetame varianto, kad moteris galėjo užsikrėsti ir Vilniaus gydymo įstaigoje, į kurią buvo nuvežta“.
 

Per parą gauti 299 pranešimai dėl karantino taisyklių pažeidimų, nubausta 80 žmonių

09:03

Per praėjusią parą policija gavo 299 pranešimus apie karantino taisyklių pažeidimus ir surašė 80 administracinių teisės pažeidimų protokolų, BNS antradienį informavo Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis.

Savaitgalį pažeidimų fiksuota mažiau: sekmadienį nubaustas 61 asmuo, šeštadienį – 69, per abi dienas gauta 450 pranešimų apie saviizoliacijos ar karantino pažeidimus.

Įsigaliojus įstatymo pataisoms, policija penktadienį įgijo teisę skirti nuobaudas už sveikatos srities teisės aktų pažeidimus.

Už nusižengimus, kurie sukėlė pavojų išplisti koronavirusui, fiziniai asmenys gali būti baudžiami nuo 500 iki 1500 eurų, įmonių vadovai – nuo 1500 iki 6 tūkst. eurų.

Paskutinis atnaujinimas 2020-04-07 09:03

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius