Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 09 /23:08

Koronavirusas Lietuvoje: užsikrėtę 955 žmonės, patvirtinta 16-oji mirtis, Ukmergėje – keturi nauji atvejai

Lietuvoje patvirtinti dar 42 koronaviruso atvejai. Iš viso infekcija šalyje serga 955 žmonės, ketvirtadienio rytą pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM). Koronaviruso infekcija Lietuvoje nusinešė jau 16-os žmonių gyvybes, 8 žmonės pasveiko.
Kaune nusileido lėktuvas iš Bankoko
Kaune nusileido lėktuvas iš Bankoko / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Per parą ištirta 2699 ėminiai, iki šiol iš viso ištirta ėminių dėl įtariamo koronaviruso – 32809.

Visuomenės informavimo grupės (VIG) lentelė/Koronavirusas
Visuomenės informavimo grupės (VIG) lentelė/Koronavirusas

Dėl koronaviruso plitimo Vyriausybė kovo 16 dieną paskelbė visuotinį karantiną, dar anksčiau – ekstremalią situaciją. Trečiadienį nuspręsta karantiną pratęsti iki balandžio 27 dienos, o nuo penktadienio Velykų savaitgaliui – ir suvaržyti judėjimą. Visas trečiadienio naujienas apie koronaviruso plitimą Lietuvoje skaitykite čia.

Visas naujienas apie koronaviruso plitimą Lietuvoje ketvirtadienį sekite žemiau:

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Ukmergėje – keturi nauji atvejai

23:07

Ukmergės rajono savivaldybės administracijos direktorius Darius Varnas vėlų ketvirtadienio vakarą pranešė, kad Ukmergėje patvirtinti  4 nauji susirgimo atvejai (trečiadienį nebuvo nė vieno) arba iš viso 83. Iš jų – 36 medikai, vienas Ukmergės ligoninės administracijos darbuotojas ir – du pasveikusieji.
Ukmergės mobiliajame patikros punkte nuo kovo 30 dienos iš viso jau patikrinti 435 asmenys (vidutiniškai po 40 per dieną). Iš jų 14-ai yra nustatytas COVID-19, dar 91 atsakymo laukiama.
 

Mįslė: kas užkrėtė koronavirusu Vilniuje mirusį senolį iš Merkinės?

23:02

Varėnos rajono meras Algis Kašėta savo paskyroje feisbuke pranešė, kad nuo koronavirusio Vilniaus ligoninėje mirusio senolio iš Merkinės istorija kelia vis daugiau klausimų.

"Sulaukėme žinių apie Santaros ligoninėje mirusio merkiniškio abiejų anūkų, kontaktavusių su velioniu, tyrimų rezultatus. Jie neigiami. Tai gera žinia. Galbūt garbaus amžiaus senolio, turėjusio įsisenėjusių ligų, koronaviruso testas nebuvo tikslus? (... juk testo tikslumas ~80%)Belieka spėlioti. Bet kokiu atveju, atsipalaiduoti negalime. Ambulatorijos darbuotojams dar kartą bus atlikti tyrimai, o velionio artimiesiems galios saviizoliacija. Vilčių, kad Merkinėje bus ramiau, daugėja", – rašė meras.

Anksčiau skelbta, kad tyrimų rezultatai buvo neigiami ir kartu su senoliu gyvenusiai dukrai medikei bei kitiems jo artimiesiems.

Ligoninėms ir GMP stotims pristatyta asmens apsaugos priemonių

20:58

Lietuvos medikams, kovojantiems su koronaviruso infekcija, dalinama iš Kinijos atskraidinta apsauginė apranga.

Penkioms pagrindinėms šalies ligoninėms – Santaros klinikų, Kauno klinikinės ligoninės, Klaipėdos universitetinės ligoninės, Respublikinės Panevėžio ligoninės ir Respublikinės Šiaulių ligoninės medikams – nuvežta daugiau nei 1,1 mln. vnt. vienkartinių pirštinių, 24 tūkst. vienkartinių medicininių kaukių, beveik 138 tūkst. vienkartinių chalatų ir daugiau nei 7 tūkst. apsauginių kombinezonų, skelbia Sveikatos apsaugos ministerija (SAM)

Penkioms didžiųjų miestų greitosios medicinos pagalbos stotims pristatyta 410 vienkartinių pirštinių, 10 tūkst. vienkartinių medicininių kaukių, beveik 26 tūkst. vienkartinių chalatų ir daugiau nei 2 tūkst. apsauginių kombinezonų.

Siunta Lietuvą pasiekė padedant Susisiekimo ministerijai, o į ligonines juos išvežioja valstybės valdoma akcinė bendrovė „Lietuvos paštas“.

SAM kiekvieną savaitę gauna patikslintus gydymo įstaigų poreikius asmens apsaugos priemonėms ir, darydama gautų siuntų skirstymą, atsižvelgia į pačių įstaigų įvardintą asmens apsaugos priemonių trūkumą, taip pat į pagrindinius sveikatos priežiūros specialistų aprūpinimo prioritetus.

Siekiant užtikrinti racionalų asmeninių apsaugos priemonių naudojimą, SAM, bendradarbiaudama su ekspertais, nustatė penkis saugumo lygius, apibrėžiant, kokiais atvejais ir kokias konkrečiai asmens apsaugos priemones turėtų naudoti mūsų šalies gydymo įstaigose dirbantys medikai. Saugumo lygiai nustatyti atsižvelgus į medikų darbo specifiką, t. y. pacientų, su kuriais jie dirba, grupes, taip pat teikiamų paslaugų, patiriamo kontakto pobūdį ir kitus aspektus. Vadovaujantis šiais lygiais taip pat bus lengviau įvardyti asmens apsaugų poreikį.

Informacija apie Lietuvos medikams paskirstytas asmens apsaugos priemonių kiekius yra nuolat skelbiama SAM internetinėje svetainėje.

Per šventinį Velykų savaitgalį gyventojams bus išdalinta 120 tūkst. apsauginių kaukių

20:56

Sveikatos apsaugos ministerija ragina žmones laikytis karantino sąlygų, per Velykas nekeliauti, vengti žmonių susibūrimų, o viešose erdvėse nuo rytojaus privalomai dėvėti apsaugines kaukes. Šventinį savaitgalį, nuo šeštadienio iki pirmadienio, kaukes jų neturėsiantiems dalins patruliuosiantys policijos pareigūnai. Tam SAM skiria 120 tūkst. vienetų apsauginių kaukių.

Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo, sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, siekiama, kad kuo daugiau žmonių naudotų apsaugos priemones.

„Mūsų tikslas – kad žmonės priprastų dėvėti apsaugos priemones, saugotų save ir savo artimuosius. Kaukių, kurios bus dalinamos, kiekis nėra didelis, tačiau tai bus pagalba tiems, kuriems šių priemonių įsigyti sudėtinga“, - sako ministras A.Veryga.

Primenama, kad nuo penktadienio, Vyriausybės sprendimu, šventiniam savaitgaliui ribojamas žmonių keliavimas į ne savo gyvenamosios vietos savivaldybės miestus ir miestelius, o apsauginių kaukių dėvėjimas viešose erdvėse tampa privalomas.

Tam, kad švenčių metu būtų kuo mažiau žmonių judėjimo ir būtų išvengta susibūrimų, keliuose bei parkuose patruliuos policijos pareigūnai. Gyventojai, kuriems dėl svarių priežasčių per šventes visgi keliauti teks, raginami viešose vietose dėvėti kaukes, respiratorius ar kitas nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones.

Gyventojams primenama, kad karantinas Lietuvoje pratęstas iki balandžio 27 d. 24.00 val.

Lietuvą pasiekė dar daugiau kaip 30 tonų apsaugos priemonių medikams

18:44

Ketvirtadienį Lietuvą pasiekė dar daugiau kaip 30 tonų apsaugos priemonių medikams.

Premjeras Saulius Skvernelis feisbuke pranešė, kad lėktuvu iš Kinijos į Kauną atskraidinta apsauginių akinių, vienkartinės medicininės aprangos, vienkartinių kepuraičių, batų apsaugų ir pirštinių.

Vėliau Sveikatos apsaugos ministerija vėliau pranešė, kad ketvirtadienį pavakarop Kauno oro uoste nusileido lėktuvas, atgabenęs daugiau nei 37 tonas asmens apsaugos priemonių.

Apsaugos priemonės Lietuvą pasiekė padedant Susisiekimo ministerijai, o į ligonines juos išvežioja valstybės įmonė „Lietuvos paštas“.

Gautos apsaugos priemonės skirtos Santaros klinikų, Kauno klinikinės ligoninės, Klaipėdos universitetinės ligoninės, Respublikinės Panevėžio ligoninės ir Respublikinės Šiaulių ligoninės medikams, 5 didžiųjų miestų greitosios medicinos pagalbos stočių medikams, taip pat medikams, dirbantiems savivaldybių įsteigtuose mobiliuosiuose punktuose.

Vyriausybė anksčiau yra skelbusi, kad Kinijoje iš viso užsakyta 1,8 mln. respiratorių, 5,7 mln. veido kaukių, 1,8 mln. vienkartinių kepuraičių, 0,8 mln. apsauginių akinių, 1,8 mln. vienkartinių chalatų, per 1 mln. apsauginių kombinezonų su gobtuvu, 15 mln. vienkartinių pirštinių, 3,6 mln. antbačių.

Koronavirusas diagnozuotas 176 medikams, izoliacijoje – daugiau kaip 1,2 tūkstančio

18:35

Koronavirusas šiuo metu diagnozuotas 176 medikams, daugiau nei 1,2 tūkstančio – izoliacijoje, ketvirtadienį pranešė Nacionalinis visuomenės sveikatos centras.

Centro duomenimis, Klaipėdos apskrityje koronavirusu serga 69 medikai, Vilniaus – 62, Marijampolės – 17, Kauno – 15, Utenos – keturi, Panevėžio ir Tauragės – po tris, Šiaulių – du, Alytaus – vienas.

Izoliacijoje daugiausia medikų Vilniaus apskrityje – 780.

Trečiadienio duomenimis, koronavirusu sirgo 154 medikai.

Patvirtintas šešioliktasis mirties nuo koronaviruso atvejis – mirė mokslininkė

15:00

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) praneša, kad Lietuvoje patvirtintas šešioliktasis mirties nuo koronaviruso (COVID-19) atvejis. Kaip jau pranešta anksčiau – tai garbi geografė-demografė, gamtos mokslų daktarė, kurios gyvybė užgeso Klaipėdos universitetinėje ligoninėje (KUL). Šią informaciją šiandien patikslino KUL atstovai.

Daugiau apie tai skaitykite čia.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga reiškia užuojautą šeimai, artimiesiems.

Ketvirtas atvejis Raseinių rajone

14:06

Raseinių rajono meras Andrius Bautronis ketvirtadienį feisbuke pranešė apie ketvirtą koronaviruso atvejį Raseinių rajone. 

„Šiandien buvo patvirtintas ketvirtasis COVID-19 atvejis Raseinių rajone. Kiek besirūpintume savo Raseinių krašto gyventojais, niekaip nepavyko užkirsti naujo atvejo atsiradimui. Mes dedame pastangas ir visapusiškus resursus, tačiau negalime būti 100 proc. tikri, kad nepasikartos užsikrėtusiųjų atvejų.

Patvirtintas atvejis yra rizikos grupei priklausančiam asmeniui. Šiuo metu jau gydoma Kauno klinikose.

Asmuo nebuvo išvykęs į užsienį. Asmuo turėjo kontaktų su savo rato asmenimis. Tokia aplinkybė patvirtina, kad jau turime užkrato plitimą savo rajone tarp vietinių gyventojų“, – feisbuke pranešė meras.

Vilniaus rajone registruota 14 koronaviruso infekcijos atvejų

13:54

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro balandžio 8 d. duomenimis,  Vilniaus rajone patvirtinta 14 COVID-19 ligos atvejų.

345 asmenys atlieka privalomąją saviizoliaciją ir yra nuolatos stebimi dėl sveikatos būklės bei karantino sąlygų laikymosi. Savivaldybės laikinojo apgyvendinimo patalpos saviizoliacijai skirtos 17 asmenų.

Aukščiausiems šalies pareigūnams siūlo tirtis kas savaitę

13:33

SAM praneša, kad, siekiant užtikrinti nepertraukiamą aukščiausių valstybės valdžios institucijų darbą ekstremaliosios situacijos metu, prevenciniais tikslais rekomenduojama Prezidentui, Seimo Pirmininkui ir jo pavaduotojams, Ministrui Pirmininkui ir ministrams tirtis dėl koronaviruso infekcijos (COVID-19) kas septynias dienas.

Pažymėtina, kad aukščiausi valstybės vadovai privalomai būtų tiriami esant poreikiui, pasireiškus simptomams. Tai reiškia, kad sveikatos apsaugos ministro – valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo Aurelijaus Verygos pasirašyto sprendimo vykdymas dėl prevencinių tyrimų aukščiausiems šalies vadovams nėra privalomas, o tik rekomenduojamas. Tokia praktika taikoma ir kai kuriose užsienio šalyse.

SAM taip pat pažymi, kas sumažėjus tyrimų srautui iš keltų, lėktuvų, mobilių patikros punktų, buvo nuspręsta išplėsti besimptominių grupių prevencinius tyrimus dėl koronaviruso. Pavyzdžiui, numatyta galimybė tirti darbuotojus, kurie dirba gydymo įstaigose, kur yra užsikrėtusių darbuotojų. Taip pat slaugos įstaigų darbuotojus, nors jie gali ir neturėti simptomų. Jų patikra svarbi, nes jie dirba su didžiausioje rizikos grupėje esančiais vyresniais žmonės, kuriuos reikia maksimaliai apsaugoti.

Pasvalio rajone – pirmas koronaviruso atvejis

13:08

Pasvalio rajono savivaldybė trečiadienį pranešė gavusi Nacionalinio visuomenės sveikatos cento patvirtinimą, kad Pasvalio rajone nustatytas pirmas koronaviruso atvejis. Daugiau duomenų neskelbiama.

Kalvarijos ligoninėje tyrimų rezultatai neigiami

13:06

COVID-19 nustačius vienai Marijampolės ligoninės medikei trečiadienį buvo sunerimę ir Kalvarijos ligoninės gydytojai bei pacientai, nes užsikrėtusioji dirbo ir čia.

Tyrimai buvo atlikti 30 žmonių – 19 pacientų bei 11 medikų mėginiai.

Kalvarijos savivaldybės administracijos direktorius Valdas Aleknavičius feisbuke ketvirtadienį nurodė, kad visi tyrimų rezultatai neigiami. 

„Geresnė naujiena yra ta, kad kol kas nenustatyta užkrato atvejų Kalvarijos ligoninėje. Belieka paprašyti visų esančių saviizoliacijoje, laikytis karantino taisyklių ir tikėtis , kad po savaitės pakartotiniai testai bus neigiami. Laukiame naujų testų ir toliau bus testuojami ligoninės bei PSPC darbuotojai“, – rašė jis.

 

Lazdijų ligoninėje tyrimų dėl koronaviruso rezultatai – neigiami

12:21

Lazdijų rajono savivaldybė ketvirtadienį pranešė, kad trečiadienį gavo informaciją, kad VšĮ „Lazdijų ligoninė“ dirbusiam gydytojui, kurio pagrindinė darbo vieta Marijampolėje, buvo diagnozuotas COVID-19 virusas.

Operatyviai imtasi visų reikalingų veiksmų – ligoninės darbuotojai ir pacientai turėję kontaktą su koronavirusine infekcija užsikrėtusiu gydytoju identifikuoti, informuoti ir šiuo metu izoliuoti.
9 asmenims, kurie turėjo kontaktą su COVID-19 sergančiu gydytoju jau atlikti ėminiai koronavirusinei infekcijai (COVID-19) nustatyti. Rezultatai neigiami.

Iš viso Lazdijų ligoninėje jau atlikti 32 tyrimai dėl COVID-19. Visų tyrimų rezultatai neigiami.

Tyrimai dėl COVID-19 bus atliekami ir toliau. Gydytojai ir kitas ligoninės personalas dirba su apsaugos priemonėmis. Jų kol kas netrūksta.
Chirurginio profilio skyriaus su operacine ir intensyviąja terapija personalas sukomplektuotas, tad minėtas skyrius dirbs.
 

Mistika: savaitės pradžioje druskininkietei diagnozuotas koronavirusas, po kelių dienų jo nebeliko

11:51

Druskininkų meras Ričardas Malinaauskas savo paskyroje feisbuke pranešė, kad druskininkietei, kuriai savaitės pradžioje diagnozuotas koronavirusas, buvo atlikti du pakartotiniai COVID-19 testai – abu jie neigiami.

„Labai tikiuosi, kad pirmojo testo rezultatas buvo klaida. Specialistai aiškinasi, kurioje grandyje atliekant pirmąjį testą ta klaida buvo įvelta. Šiuo metu moteris toliau gydoma Vilniuje dėl kitų sveikatos problemų, jai nepasireiškia jokie koronavirusui būdingi simptomai. Planuojama atlikti dar keletą papildomų testų. Tikimės, kad paskutiniai testai taip pat bus neigiami. Šiai minutei nėra nė vieno druskininkiečio, užsikrėtusio koronaviruso. Man tai geriausia šios savaitės žinia", – rašo R.Malinauskas.

 

Marijampolės ligoninėje – 4 nauji atvejai

10:16

Marijampolės meras Povilas Isoda savo feisbuko paskyroje ketvirtadienį pranešė, kad Marijampolės ligoninėje diagnozuoti dar keturi koronaviruso atvejai. Du iš jų diagnozuoti pacientams, du – medicinos darbuotojams:

„Naujų COVID-19 atvejų rasta 4 asmenims: 2 pacientai ir 2 darbuotojai (1 medicinos darbuotojas, 1 aptarnaujančio personalo). Ligoninėje paimti tyrimai 646 asmenims, atsakymų sulaukta 355 asmenų. Šiandien planuojame pabaigti tirti visus likusius ligoninės darbuotojus ir pacientus“, – pranešė P.Isoda.


 

Dėl COVID-19 ištirti 27 Panevėžio ligoninės medikai ir pacientai, pirmieji testai – neigiami

09:26

Respublikinė Panevėžio ligoninė informavo, kad 27-iems Urologijos skyriaus darbuotojams ir pacientams atlikti pirmieji tyrimai dėl koronaviruso yra neigiami. Tai leidžia teigti, kad infekcijos plitimo šioje gydymo įstaigoje išvengta, o atlikus antrąjį tyrimą, jei jis taip pat bus neigiamas, darbuotojai galės grįžti į darbą. Apie tai pranešime žiniasklaidai informuoja Sveikatos apsaugos ministerija.

Respublikinėje Panevėžio ligoninėje, Urologijos skyriuje, balandžio 5 d. buvo nustatytas pirmas koronavirusinis susirgimas. Nedelsiant keturiems tuo metu skyriuje besigydantiems pacientams ir dvidešimt trims skyriaus darbuotojams buvo atliktas testavimas koronavirusiniam susirgimui nustatyti, pacientai buvo saugiai izoliuoti, skyriaus darbuotojai –  karantinuoti, o Urologijos skyriaus patalpos buvo išdezinfekuotos, laikantis visų būtinų dezinfekcijos reikalavimų.

„Gavome paskutinius Urologijos skyriaus pacientams ir ligoninės personalui atlikto pirmojo testavimo rezultatus. Pranešame džiugią naujieną – visų pacientų ir ligoninės darbuotojų pirmojo testavimo rezultatai yra neigiami. Tuo visi labai džiaugiamės", – sako Respublikinės Panevėžio ligoninės direktorius Arvydas Skorupskas.

Pakartotinį Urologijos skyriuje buvusių pacientų ir šiame skyriuje dirbusių ligoninės darbuotojų testavimą numatoma atlikti artimiausiomis dienomis.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, tai džiugios žinios šiuo sudėtingu laikotarpiu.

Per parą 42 nauji atvejai, iš viso Lietuvoje – 955

08:03

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL) balandžio 9 d. 7.00 val. duomenimis:

Lietuvoje patvirtintų ligos atvejų: 955
Per vakar dieną patvirtinta naujų ligos atvejų: 42
Per vakar dieną ištirta: 2699
Iki šiol iš viso ištirta ėminių dėl įtariamo koronaviruso: 32809

Šie duomenys surinkti iš visų laboratorijų, kuriuose šie tyrimai atliekami.

Visuomenės informavimo grupės (VIG) lentelė/Koronavirusas
Visuomenės informavimo grupės (VIG) lentelė/Koronavirusas

Trečiadienį ministerija skelbė, kad registruotų atvejų bendras skaičius siekia 912 atvejų.

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija BNS ketvirtadienį nurodė, jog anksčiau skelbtas nustatytų atvejų skaičius koreguotas vienai iš tyrimus atliekančių laboratorijų patikslinus duomenis.

Neištirtų ėminių – 782, pusė jų – 357 – Nacionalinėje visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje. Daugiausia tyrimų per parą atliko Kauno klinikos – 1003 bei Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorija – 465.

Dėl koronaviruso izoliacijoje šiuo metu yra 10 tūkst. gyventojų, dešimtadalis – medikai

07:59

Dėl koronaviruso izoliacijoje šiuo metu yra apie 10 tūkst. gyventojų, dešimtadalį, t.y. daugiau nei tūkstantį jų sudaro medikai. 

„Jei serga šiandien 912 asmenų registruotų, tai izoliacijoje asmenų, kurie yra grįžę iš kitų šalių ar Lietuvoje turėjo kontaktą, kadangi virusas plinta daugiau,  jų yra beveik 10 tūkst. (...) Taip pat ir medikų – pusantro šimto šimto susirgusių, ir tų kurie buvo kontakte su sirgusiais daugiau nei tūkstantis (1,2 tūkst.)“, – LRT radijui ketvirtadienį sakė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro epidemiologė Daiva Razmuvienė.

Anot jos, šie skaičiai taip pat rodo, kad nustatytų koronaviruso atvejų toliau gali daugėti.

„Tačiau reikėtų labai anksti nesidžiaugti.  Nes kitos šalys didėjimą stebi per ilgesnį laikotarpį – per 12 -15 dienų padvigubėja  sergančiųų skaičius, Lietuvoje tą padvigubėjimą stebime tarp 9-10 dienų. Todėl nusiraminti ir nesilaikyti rekomenduojamų karantino numatytų priemonių būtų per anksti“, – sakė D. Razmuvienė. 

Paskutinis atnaujinimas 2020-04-09 07:59

Šalyje paskelbus karantiną žmonės raginami maksimaliai vengti žmonių susibūrimų, esant galimybei dirbti iš namų, bendraujant gyvai išlaikyti atstumą vienas nuo kito, skirti ypatingą dėmesį rankų, paviršių higienai bei kita. Pajutus ligos simptomus kreiptis medikų pagalbos telefonu, nevykti patiems į gydymo įstaigas.

Visas naujienas apie koronavirusą skaitykite specialioje rubrikoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius