Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 22

Koronavirusas verčia susitelkti: „Gyvybės langelis medikams“ pildosi, imamasi siūti kaukes

Pirmasis „Gyvybės langelis medikams“ po truputį pildosi. Anot Vilniaus savivaldybės, sekmadienį popiet jame jau buvo nemažai gydytojams ir slaugytojams reikalingų priemonių. Pasigirsta ir vis daugiau įvairių įmonių pranešimų, kad imamasi kaukes siūti. Priemonių trūksta ir ligoninėms, ir poliklinikoms, ir greitosios pagalbos medikams.
„Gyvybės langelio medikams“ konteineris
„Gyvybės langelio medikams“ konteineris / Sauliaus Žiūros nuotr.

Prašo pagalbos

Antakalnio poliklinika sekmadienį savo feisbuko paskyroje paskelbė, kad jos medikams nedelsiant reikalinga pagalba: „Medikams gyvybiškai svarbu darbe turėti respiratorių, medicininių kaukių, vienkartinių pirštinių ir kitų asmens apsaugos priemonių. PRAŠOME KIEKVIENO IŠ JŪSŲ, jei namuose turite respiratorių, medicininių kaukių ar kitų priemonių, kurios padėtų Antakalnio poliklinikos medikams kasdieniame darbe ir galite mums jas padovanoti, prašome susisiekti el. paštu ruta.radzeviciute@antakpol.lt.

Esame dėl Jūsų, kovojame už Jūsų gyvybes, tačiau šiandien mums reikalinga Jūsų pagalbos. Tik kartu galime įveikti šį virusą!“ – toks yra Antakalnio poliklinikos prašymas.

Panašių prašymų pastaruoju metu viešoje erdvėje skamba ne vienas. Kol laukiama atvykstančių užsakytų priemonių iš užsienio, mėginama jomis apsirūpinti ir vietoje.

Atvėrė „gyvybės langelį“

Vilniaus miesto savivaldybė šeštadienį pranešė, kad, reaguodama į medikų asmeninės apsaugos priemonių trūkumą kovoje su COVID-19 virusu, inicijuoja kampaniją „Gyvybės langelis medikams“. Visi vilniečiai pakviesti aukoti įsigytas apsaugos priemones (kaukes, pirštines, apsauginius akinius ir kt.) tiems, kuriems šiuo metu jų reikia labiausiai kovoje su virusu.

Savivaldybės atstovų teigimu, iš medicinos įstaigų ją nuolat pasiekia žinios, kad asmens apsaugos priemonių užteks vos pusdieniui ar dienai, tad būtina ieškoti sprendimų nelaukiant, kol Lietuvą ir Vilnių pasieks įvairiais kanalais jau užsakytos prekės.

Sauliaus Žiūros nuotr./„Gyvybės langelio medikams“ konteineris
Sauliaus Žiūros nuotr./„Gyvybės langelio medikams“ konteineris

Šalia Vilniaus savivaldybės pastatytas „Gyvybės langelio medikams“ konteineris, į kurią prašoma atnešti nepažeistose pakuotėse laikomas apsaugines bet kokios rūšies kaukes, respiratorius (FFP2, FFP3), taip pat reikia kombinezonų su gobtuvais, apsauginių akinių ar skydų, antbačių, vienkartinių kepuraičių, apsauginių prijuosčių, guminių pirštinių.

Sekmadienį konteineryje jau šio to buvo. Kaip 15min informavo Vilniaus mero patarėja Ieva Dirmaitė, nuo šeštadienio, kai prie savivaldybės pradėjo veikti „Gyvybės langelis medikams“, žmonės suskubo dalintis tuo, ką turi tinkamo.

Daugiausiai atnešta pirštinių, kaukių, yra ir respiratorių, antbačių, apsauginių akinių.

„Daugiausiai atnešta pirštinių, kaukių, yra ir respiratorių, antbačių, apsauginių akinių. Žinome, kad, pavyzdžiui, ir reaguodami į šią savivaldybės iniciatyvą Žalgirio klinikos gydytojai ėmėsi iniciatyvos ir surinkinėja medikams reikalingas priemones iš pacientų ir draugų. Konteineris išties nemažas, jame įrengtas daviklis rodo, kad šiuo metu yra užpildytas penktadalis konteinerio turinio. Visos atneštos priemonės bus inventorizuotos ir perduotos medikams“, – teigė I.Dirmaitė.

Pirma siunta jau iškeliavo pas medikus – Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis pirmąsias gautas apsaugos priemones nuvežė į Respublikinę Vilniaus universitetinę ligoninę.

Siuva kaukes

Kai kurios Lietuvos įmonės irgi ėmėsi keisti savo darbo pobūdį bei siūti nebe drabužius, o apsaugines kaukes. Kaip 15min jau rašė, socialinė įmonė „Negalia“ kasdien pagamina apie 500 vienetų apsauginių daugkartinių kaukių.

„Utenos trikotažas“ pranešė, kad beveik šimtas šios įmonės darbuotojų nusprendė savanoriškai padėti medikams ir sekmadienį paaukoti siūdamos apsaugines kaukes, kurias dovanos įvairioms gydymo įstaigoms. Iš viso per sekmadienį buvo suplanuoja pasiūti daugiau nei 10 tūkst. apsauginių kaukių.

Įmonė tvirtina, kad už šį darbą siuvėjams sumokės. Kaukės siuvamos iš šimtaprocentinės švelnios medvilnės, kad nedirgintų veido odos. Jas dezinfekavus ar išskalbus 95 laipsnių temperatūroje, naudoti galima ne kartą.

„Utenos trikotažo“ nuotr./„Utenos trikotažo“ siuvėja siuva kaukes
„Utenos trikotažo“ nuotr./„Utenos trikotažo“ siuvėja siuva kaukes

Kaukes planuojama išdalinti Utenos ir didžiųjų miestų ligoninėms, taip pat Ukmergės, Ignalinos, Raseinių medikams, nes tuose regionuose jau nustatyta koronaviruso atvejų ir apsaugos priemonių sveikatos specialistams reikia kuo daugiau.

„Utenos trikotažo“ nuotr./„Utenos trikotažas“ siuva kaukes
„Utenos trikotažo“ nuotr./„Utenos trikotažas“ siuva kaukes

Viena pirmųjų pasiūtų kaukių partija jau sekmadienį perduota Utenos ligoninėms ir poliklinikai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius