Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 11 /12:26

Kovo 11-oji traukinyje – su dainomis, muzika ir mintimis apie Lietuvą

„Kaip smagu, dabar jaučiasi tikras Lietuvos gimtadienis“ – sakė į traukinį Vilniaus geležinkelio stotyje lipę keleiviai, vykstantys į Kauną. 1 val. ir 20 min. kelionė jiems neprailgo, kadangi kartu keliavo ir Vilniaus miesto bočių folkloro ansamblis ,,Rasoda“, kurio nariai visą kelią traukė tautines dainas ir kvietė pritarti visus norinčius.

Penktadienio rytą visus atėjusius į Vilniaus geležinkelio stotį pasitiko ansamblio „Rasoda“ dainos ir šokiai.

„Vasario 16-ąją ir Kovo 11-ąją mes jau daug metų praleidžiame šokdami ir dainuodami. Toks darbas“, – šmaikštavo vienas iš šio kolektyvo narių – Antanas Baranauskas, pridūręs, kad jo  vardą ir pavardę atsiminti nesunku visiems, kurie prisimena „Anykščių šilelį“.​ Pasak jo, Kovo 11-oji – tokia šventė, kurią norisi paminėti garsiai su bendraminčiais, pavyzdžiui, šventiniuose renginiuose. Arba traukinyje.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Lietuvos Geležinkelių šventinis renginys stotyje
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Lietuvos Geležinkelių šventinis renginys stotyje

Nekasdieniškai praleisti Kovo 11-ąją linkę ir kiti lietuviai. „Kovo 11-ąją mes visuomet švenčiame. Šiemet važiuojame į Kauną – buvusią Lietuvos sostinę. Esame suplanavę ekskursiją į „Stumbro“ muziejų“, – pasakojo į netikėtą koncertą Vilniaus geležinkelio stotyje patekusi vilnietė Darija. 

VIDEO: Dainuojančio AB „Lietuvos geležinkeliai“ traukinio kleiviai – Darija

Vėliau, jau traukinyje, mergina kartu su draugais turėjo progą prisiminti dainos „Žemėj Lietuvos ąžuolai žaliuos“ žodžius.

Siekia suburti

Netikėtą koncertą šio reiso keleiviams dovanojo AB „Lietuvos geležinkeliai“ kurie nuo 2014 metų Kovo 11-ąją, Nepriklausomybės atkūrimo dieną, tęsia tradiciją – skambant tautinėms dainoms dainuoja Lietuvai ir laisvei.

Pasak „Lietuvos geležinkelių“ generalinio direktoriaus Stasio Dailydkos, lietuviai nuo seno žinomi kaip daininga tauta, tad prieš porą metų gimusi akcija nėra atsitiktinė.

Dainuojantis traukinys trumpai sustojo Vievio, Žaslių, Kaišiadorių, Pravieniškių ir Kauno geležinkelių stotyse, kur jį pasitiko taip pat tautines dainas atliekantys chorai, kapelos, miestų folkloro ansambliai. Mojuodami trispalvėmis dainininkai ir šokėjai sveikino vieni kitus bei traukinio keleivius su Kovo 11-ąja.

Kovo 11-ąją švenčia, kad ir kur būtų

Maršrutas Vilnius-Kaunas-Vilnius vienas populiariausių „Lietuvos geležinkeliai“ maršrutų. Tiesa, šventinę dieną iš Vilniaus į Kauną traukiniu keliavo nedaug žmonių – tuščių vietų netrūko tiek 1-os, tiek 2-os klasės vagonuose.

Darbo dienomis šis reisas būna kur kas pilnesnis – pirmoje dienos pusėje daugiausia keleivių vyksta iš Kauno į sostinę, kur nemaža dalis dirba arba mokosi. Vakariniuose reisuose priešingai – pilnesni traukiniai, važiuojantys iš Vilniaus į Kauną.

Kovo 11-ąją į Kauną „dainuojančiu traukiniu“ vykę keleiviai pasakojo, jog šiandien į kelionę traukiniu išsiruošė šventiniais tikslais. Kaišiadoryse gyvenanti Gabrielė sakė keliaujanti į namus, kur, kaip ir kasmet, su šeima minės Lietuvos gimtadienį.

„Pirmiausia einame į šv. Mišias, vėliau namuose būna šventiniai pietūs. Iki šiol nesugalvojau paklausti tėvų apie tai, ką jie veikė 1990 metų kovo 11-ąją. Šiemet bus proga ištaisyti šią klaidą“, – sakė jau nepriklausomoje Lietuvoje, 1996 metais, gimusi mergina.

VIDEO: Dainuojančio AB „Lietuvos geležinkeliai“ traukinio kleiviai – Gabrielė

Kita keleivė Vilma prisiminė, ką jautė tuo metu, kai išgirdo žinią apie atkurtą Lietuvos nepriklausomybę. „Man tai reiškė baimę“, – neslėpė moteris. Kartu su dukra ir sūnumi į Kauną vykusi Vilma pasakojo, jog stengiasi, kad vaikai augtų žinodami, kokį kelią iki nepriklausomos Lietuvos nuėjo jų šalis.

Nieko keisto, jog Vilmos sūnus, kartu keliavęs „dainuojančiame traukinyje“, jaučiasi dėkingas visiems, kad gali augti laisvoje šalyje.

VIDEO: Dainuojančio AB „Lietuvos geležinkeliai“ traukinio kleiviai – Vilma ir Dangis

„Esame nuolatiniai traukinių keleiviai“, – sakė vilniečiai Justina ir Paulius. Į „dainuojantį traukinį“ pataikiusi pora kovo 11-ąją kaip tik keliavo švęsti į Kauną. „Dabar kalbėjomės, jog Kovo 11-oji visus suvienija. Labai geras jausmas, matant miesteliuose dainuojančius kolektyvus“, – sakė Justina ir Paulius.

VIDEO: Dainuojančio AB „Lietuvos geležinkeliai“ traukinio keleiviai – Justina ir Paulius

„Galimybė laisvai švęsti ir keliauti – tai mums leidžia nepriklausomybė“, – į klausimą apie Kovo 11-osios reikšmę, atsakė į Kaune vyksiančius šventinius renginius važiavęs Laimonas, „dainuojančiu traukiniu“ važiavęs kartu su žmona ir dviem vaikais. 

Traukiniais retai keliaujantys vilniečiai šįkart nusprendė pasidaryti pramogą – į Kauną vykti ne automobiliu, bet traukiniu, ir buvusioje laikinojoje sostinėje praleisti visą dieną. Šeima ketino aplankyti muziejus, kurių dalis šiandien lankytojus priims nemokamai, taip pat sudalyvauti mieste vyksiančiuose šventiniuose renginiuose. 

VIDEO: Dainuojančio AB „Lietuvos geležinkeliai“ traukinio keleiviai – Laimonas

Savo mintimis apie Kovo 11-ąją pasidalino ir dar vienas į Kauną keliavęs vyras Artūras. Vyrui tai – eilinė diena. 

VIDEO: Dainuojančio AB „Lietuvos geležinkeliai“ traukinio keleiviai – Artūras

Kelionę „dainuojančio traukinio“ keleiviai užbaigė Kauno geležinkelio stotyje, kur taip pat skambėjo muzika, savanoriai dalino prisegamas šventinę atributiką – prisegė mažytes trispalves ir sveikino su Kovo 11-ąja.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Dainuojantis traukinys​​
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./„Dainuojančio traukinio“ kolektyvas pasiekė Kauną
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Dainuojantis traukinys
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Dainuojantis traukinys
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Dainuojantis traukinys
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Kauno geležinkelio stotyje laukiantiems keleiviams savanoriai prisegė trispalves

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius