TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 08 29 /11:57

Vilniaus savivaldybei – kritikos banga dėl atsisakymo atskleisti M.Pakalnio išeitinės kompensacijos dydį

Vilniaus miesto savivaldybei atsisakius 15min atskleisti informaciją apie buvusio miesto vyriausiojo architekto Mindaugo Pakalnio išeitinės išmokos dydį, Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius, žinomi žurnalistai ir politikai viešai kreipiasi į Valdą Benkunską ir Mindaugą Pakalnį ragindami apginti viešąjį interesą ir atskleisti visuomenei rūpimą informaciją.
Mindaugas Pakalnis
Mindaugas Pakalnis (viduryje) ir Valdas Benkunskas (dešinėje) / Skirmanto Lisausko /15min nuotr.

15min pirmadienį paskelbė, kad Vilniaus valdžia atkakliai slepia, kokia išeitinė išmoka skirta pareigas palikusiam Vilniaus vyriausiajam architektui Mindaugui Pakalniui. Savivaldybės atstovas ginasi, kad pinigų negali nurodyti dėl „darbo etikos“, nors žiniasklaidos priežiūros tarnyba neabejoja – visuomenė turi teisę žinoti šiuos duomenis, nes pareigas paliko svarbus viešasis asmuo, o išmoka jam skirta iš biudžeto pinigų.

Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius savo paskyroje „Facebook“ rašo, kad „vos prieš keletą mėnesių rinkome savo miestų ir rajonų valdžią. Daugelis pretendentų į merus žadėjo dirbti visuomenei, o veiklos skaidrumas buvo lyg ir savaime suprantamas dalykas. Tačiau Ramūnas Jakubauskas pateikia akivaizdžius įrodymus, jog vietos valdžiai nuolat tenka laikyti pirmoko lygio demokratijos egzaminą – suteikti elementarią informaciją apie valdžios sprendimus“.

„Administracinių nusižengimų kodekso 547 straipsnis lyg ir kalba apie atsakomybę , kai yra atsisakymas teikti informaciją visuomenės informavimo priemonių atstovams ar trukdymas žurnalistams atlikti profesines pareigas. O, bet, tačiau. Valstybės ir savivaldybių institucijų ir įstaigų vadovų atsisakymas teikti informaciją visuomenės informavimo priemonių atstovams nenurodant atsisakymo priežasties, trukdymas žurnalistams atlikti profesines pareigas užtraukia baudą institucijų ir įstaigų vadovams nuo dvidešimt iki šimto keturiasdešimt eurų. Net pakartotinis nusižengimas gresia bauda nuo penkiasdešimt iki trijų šimtų eurų. Štai ir atsakymas, kodėl valdžios atstovai kartais spjauna į savo pareigas“, – teigia D.Radzevičius.

Jis viešai ragina Vilniaus miesto merą Valdą Benkunską principingai ir greitai meras rasti būdą, kaip pateikti svarbią informaciją.

Tyrimų žurnalistė Birutė Davidonytė taip pat kritikuoja Vilniaus savivaldybės poziciją.

„Mūsų valstybinės tarnybėlės slėpdamos nuo žurnalistų duomenis apie valstybės tarnautojus ir viešų pinigų panaudojimą vis iš naujo nustebina savo išradingumu. Šį sykį tokia tarnybėle tapo Vilniaus miesto savivaldybė, kuri atsisakė įvardyti, kokią išeitinę išmoką gavo buvęs Vilniaus miesto vyriausiasis architektas. Išmoka, žinoma, buvo sumokėta iš visų vilniečių pinigų.

Jau seniai jokia paslaptimi nėra nei ministrų, nei Seimo narių išeitinės išmokos. Be to, net ir atsakinga institucija, Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba, išaiškino savivaldybei, kad tokią informaciją visuomenei atskleisti privaloma, nes kalbama apie viešą interesą: viešą asmenį ir mokesčių mokėtojų pinigus. Bet savivaldybė pagal geriausias Skvernelio Vyriausybės praktikas atsakingų institucijų išaiškinimo tiesiog nepaiso.

O juokingiausia, kad savivaldybė sako, jog pamindama įstatymus dėl informacijos laisvės elgiasi etiškai. Na, tikrai puiki etika. Be cirkų“, –rašo ji.

Žinomas vaizdo tinklaraštininkas Skirmantas Malinauskas savivaldybės sprendimą vadina absurdišku.

„Vilniaus savivaldybės valdininkai pamiršo, kad jie ne savo pinigus skirsto, o mūsų visų. Jie taip pat pamiršo, kad mes bet kada galime paklausti, kaip jie tuos pinigus leidžia. Žurnalistams nesuteikti informacijos, kokio dydžio išeitinė kompensacija sumokėta buvusiam vyriausiajam Vilniaus architektui, yra absurdas.

Pirmiausia teisinis, nes teisme ši byla savivaldybės bus garantuotai pralaimėta ir dar procesui bus papildomai išleisti mūsų visų pinigai.

Taip pat moralinis, nes mokesčių mokėtojams nesuteikiama svarbi informacija, paneigiami skaidrumo ir valdžios atsiskaitomybės visuomenei principai.

Na ir komunikacinis. Dabar jau visiems įdomu, kas tai per suma. Visi supranta, kad informacija slepiama, nes Vilniaus savivaldybės klerkams tiesiog gėda įvardinti didelį skaičių, bet jie vis tiek bus priversti tai padaryti“, – rašo jis.

„Nedarykite iš šios situacijos cirko, kaip žadėjote rinkimų kampanijos metu, atskleiskite kuo greičiau visuomenei svarbią informaciją“, – ragina S.Malinauskas Vilniaus merą V.Benkunską.

Vilniaus savivaldybei kritikos negaili ir socialdemokratas Tadas Vinokuras, kuris teigia, ad viešų asmenų atlyginimo viešinimas – svarbi antikorupcinė priemonė.

„M.Pakalnis nėra žmogus „iš gatvės“ – jis yra svarbus viešas asmuo, su kuriuo buvo atsiskaityta iš visų mokesčių mokėtojų kišenės. Savivaldybė dabar išsisukinėja, suprask, šių duomenų viešinimas pažeistų „darbo etiką“. Primenu, kad nėra absoliučiai jokių „darbo etikos“ suvaržymų viešų asmenybių atlyginimų viešinimui“, - teigia jis.

Pasak politiko, Vilniaus miesto savivaldybė bei meras V.Benkunskas taip elgdamiesi „kuria lygesnių už lygius sistemą“. Jis ragina M.Pakalnį nelaukti Vilniaus miesto savivaldybės sprendimo ir pasidalinti šia informacija pačiam.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius