Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 11

Krekenavos regioniniame parke prieš šiukšlintojus kovojama sarkazmo kupina gaida

Pavasaris ne tik budina gamtą, bet ir atskleidžia, kiek joje per žiemą prikaupta šiukšlių. Ne išimtis ir Krekenavos regioninis parkas. Tačiau šio parko direkcija nutarė su šiukšlintojais kovoti sarkastiškais perspėjančiais ženklais. Ir tai veikia. Šiukšlių nerandama bent jau prie pat šių originalių užrašų. Juk nė vienas nenori būti pavadintas kiaule.
Ženklai Krekenavos regioniniame parke
Ženklai Krekenavos regioniniame parke / Dovilės Pavilonienės nuotr.

Medinių perspėjimų šalia Krekenavos regioninio parko direkcijos ir lankytojų centro sumanytojas ir kūrėjas – šios įstaigos vyriausiasis specialistas Robertas Grušauskas.

„Idėja kilo spontaniškai. Ji – ne kopijuota, gimusi galvoje. Kadangi piešimas man nesvetimas, nusprendžiau pagaminti tokius ženklus. Netikėtai radau pušies šaką, kuri man priminė šmėklos ranką. Ją ir panaudojau“, – patikino R.Grušauskas.

Portalas 15min taip pat kviečia savo skaitytojus sugėdinti šiukšlintojus ir švarinti aplinką, o šiukšlintojus įspėja: ieškome kiaulių!

Iš viso parke išdygo keturi tokie originalūs užrašai: „Numetei šiukšlę – kriuktelk“ ar „Šiukšlinsi – nudžius rankos“. Iš pradžių kūrėjas jaudinosi, kad jie bus vandalų sugadinti. Vis dėlto, rankų darbas... Tačiau, paradoksas, niokodami kitus įprastus ženklus, šių chuliganai neliečia. O ir šiukšlių aplink juos nerandama.

„Lankytojai išties pastebi šiuos patvarius rankų darbo ženklus. Palydi juos šypsena. Kai kokia ekskursija būna vedama, vaikai nekantraudami bėga į priekį prie jų ir šaukia mokytojams, ką atradę. Skaito.

Anksčiau dirbau girininkijoje, šalia jos gyvenau. Nuolat pakelyje rasdavau krūvas šiukšlių. Girininkas liepė pagaminti ženklą „Nešiukšlinti“. Nesuveikė. Tuomet pagaminau „Šiukšlinti draudžiama“. Nesuveikė. Nepadėjo ir „Nebūk kiaulė, nešiukšlink“. Sureagavo tik į tiesioginį perspėjimą „Kiaulės, nepilkit šiukšlių“. Tokie labiau pastebimi“, – šyptelėjo R.Grušauskas.

Vis dėlto, šiukšlių aptinkama kitose Krekenavos regioninio parko vietose. Ypač – prie apžvalgos bokštelio.

„Užlipa lankytojai į jį ir ima šiukšlinti. Matyt, patinka jiems žiūrėti, kaip krenta šiukšlės. Tikrina gal kokius žemės traukos dėsnius. Parkas didelis – 12 tūkst. hektarų. Sunku viską sužiūrėti. Šiukšlintojų visad buvo ir atsiras. Gerai būtų, kad tik lankytojai šiukšlintų. Bet kiek tokių, kurie suveža į parką šiukšles iš namų. Įvairias statybines ar mechanikos atliekas“, – piktinosi Krekenavos regioninio parko direkcijos darbuotojas.

Šių, R.Grušausko pagamintų, šiukšlintojų sąžinę paliečiančių medinių ženklų nuotraukos ėmė karaliauti internete. Komentatoriai gyrė išmonę. Tačiau vienas kitas pastebėjo, jog apsileidusių žmonių negalima sulyginti su kiaulėmis. Ko tie gyvūnėliai nusidėjo, jog yra taip pravardžiuojami.

„Man tai nesižiūri tai. Nematau logikos, kodėl nevalos marozai šiukšlintojai turėtų būti lyginami su kokiu nors gyvūnu. Nemačiau, kad kas iš keturkojų mėtytų butelius, popierius ar padangas gamtoje“, – teigė viena gyvūnų gynėja komentatorė.

Kviečiame nelikti abejingiems ir sugėdinti šiukšlinančius kiauliukus: nufotografuokite ar nufilmuokite gamtoje ar viešoje vietoje aptiktas šiukšlių krūvas ir atsiųskite jas 15min redakcijai el. paštu ieskome@15min.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius