-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 05 24

Kretingos meras konservatorius trenkė kumščiu: miesto 760 metų įkūrimo ir jo globėjo šv. Antano šventė – be lašo alaus

Pirmąkart per penkiolika metų Kretingos miesto ir jo globėjo šv. Antano šventės kulminacinis vakaras, kuris, kaip įprasta, organizuojamas Pastauninko parko vasaros estradoje, bus be alkoholio. Lemiamą žodį dėl Kretingos miesto, taip pat ir kitų savivaldybės masinių švenčių dalyvių blaivinimo tarė rajono meras konservatorius Juozas Mažeika.
Kretingos miesto šventės su laumi - jau praeitis
Kretingos miesto šventės su alumi – jau praeitis. „Pajūrio naujienų“ nuotr.

Neištvėrė policija

Su miesto gimtadieniu tapatinama Kretingos šventė „Pakeliui į rytdieną“ šiemet yra jubiliejinė – sukanka 760 metų, kai Kretinga buvo paminėta istoriniuose šaltiniuose. Tačiau ne garbingas jubiliejus pastūmėjo rajono valdžią žengti žingsnį masinių renginių blaivybės link.

Artėjant šventei (svarbiausi renginiai ir baigiamasis vakaras yra numatyti birželio 15 d.) į Kretingos rajono savivaldybės merą Juozą Mažeiką raštu kreipėsi Kretingos rajono policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus viršininkas Algirdas Budginas ir pareiškė Policijos komisariato nuomonę, kad Kretingos miesto bei rajono teritorijoje vykstančių viešų masinių renginių, švenčių, vakaronių metu bei komerciniuose renginiuose turėtų būti draudžiama viešose vietose pardavinėti alkoholinius gėrimus, taip pat ir alų.

Policija tvirtina, jog masinių renginių metu fiksuojama vis daugiau viešosios tvarkos pažeidimų, kai nukenčia renginiuose dalyvaujantys tiek vietiniai gyventojai, tiek svečiai bei jų turtas.

Analizuodamas kriminogeninę situaciją Kretingos mieste bei rajone, Policijos komisariatas susirūpino didėti nepaliaujančiu įvairių masinių renginių skaičiumi savivaldybės teritorijoje. Vien vasaros laikotarpiu tokių renginių jau vyksta per 20. Juose dalyvauja nuo 200 iki 5000 žmonių. Tam, kad būtų užtikrinta viešoji tvarka, renginiuose dirba nuo 4 iki 56 (Kretingos miesto šventėje) policijos pareigūnų, dar pasitelkiami ir policijos rėmėjai.

Policija tvirtina, jog masinių renginių metu fiksuojama vis daugiau viešosios tvarkos pažeidimų, kai nukenčia renginiuose dalyvaujantys tiek vietiniai gyventojai, tiek svečiai bei jų turtas. Ypatingą susirūpinimą policijai kelia augantis vis jaunesnio amžiaus – nepilnamečių – nusikalstamumas. Jie dažniausiai nusikalsta būdami neblaivūs.

„Praktika rodo, kad uždraudus prekybą alkoholiniais gėrimais, policija gauna kone dukart mažiau pranešimų apie nusikalstamas veikas, todėl švenčių saugumą galima stiprinti apribojant alkoholio vartojimą“, – teigiama Kretingos rajono policijos komisariato kreipimesi į savivaldybę.

Tvarką masinėse šventėse palaikantys policijos pareigūnai yra įsitikinę, jog uždraudus pardavinėti alkoholį viešose švenčių vietose, būtų užkirstas kelias nusikaltimams, viešosios rimties trikdymui per šventę ir šventės programai pasibaigus, aplinkos teršimui. Šventės tiesiog taptų saugesnės ir civilizuotesnės.

Policija neslepia, jog trūksta darbuotojų, ribotai turi transportui degal. „Per šventę vasaros estradoje esame priversti pareigūnus sutelkti prie vadinamųjų viešų „girdyklų“, kad kuo mažiau žmonės pamatytų kritusių mūšyje su alkoholiu. Susikoncentravus į tam tikrus taškus, susilpnėja saugumas kitur. Uždraudus svaiginamaisiais gėrimais prekiauti šventės vietoje, galėsime sustiprinti viešosios tvarkos stebėseną platesnėje teritorijoje, visame Pastauninko parke. Viešoje vietoje geriančius atsineštą alkoholį bausime griežtai pagal įstatymą“, – kalbėjo A. Budginas.

Pareigūnas neslėpė, jog sulaužyti švenčių – su alaus bokalu ar bambaliu rankoje – tradiciją lengva nebus. Būgštavimus, kad suvaržius alkoholio vartojimą sumažės šventės dalyvių, A.Budginas sklaido teigdamas, jog blaivios šventės sutrauks daugiau kultūringų žmonių, kurie, bijodami neprognozuojamų girtų, ypač paauglių elgesio, švenčių vakarinės programos atsisakydavo. „Ir švenčių turinys, prie kurio pluša tiek žmonių, gal labiau atsiskleis. Šventės esmė ir alkoholio mėgėjams gal nebebus vien pagėrimas“, – vylėsi A. Budginas.

Savivaldybė irgi atsakinga

„Kai Savivaldybė išduoda leidimus prekiauti alkoholiu viešose vietose, apsvaigusių padaugėja n kartų, kadangi policija nebeturi teisės drausminti tų, kurie svaigalus atsineša, nėra galimybės atskirti, ar jis čia juos pirko, ar atsinešė. Ir turime girtų minią“, – aiškino meras.

Rajono vadovas pripažino, kad išduodami laikinus leidimus prekiauti alkoholiu, savivaldybės valdžios atstovai patys skatina situacijos masiniuose renginiuose nevaldomumą. „Tarsi norėtume, kad įvyktų kokia tragedija, kažką girti suluošintų ar mirtinai sužalotų. Ateis tėvas ir motina ir pareikš: jūs visa šita leidote“, – sakė J.Mažeika apie savivaldybės atsakomybę dalinant leidimus alkoholio prekybai.

Kaimynai švęsti išmoko

Tą patį birželio 15-osios šeštadienį Rotušės aikštėje vyksiančioje mugėje „Nekrutėsi – neturėsi“ kepamus šašlykus ir kitą maistą alumi užgerti galėsime. Čia dienos metu jį pardavinėti dar nedraus.

„Praėjusį savaitgalį stebėjau Palangos kurortinio sezono atidarymą. Žmonių gausybė. Dieną mugėje galėjai alaus nusipirkti, o vakare, per koncertus aikštėse – jokio alkoholio, tik kavinėse“, – įspūdžiais iš kaimynų šventės dalijosi meras. Jo manymu, atėjo laikas ir mūsų savivaldybės žmonėms švęsti kultūringiau. „Tiems, kurie ir šventės vakarą nori pavakaroti prie alaus bokalo, vyno taurės ar su stipresnio gėrimo taurele, mūsų mieste irgi yra kavinių. O į vasaros estradą kviečiu klausytis šventės baigiamojo koncerto, kurio programa nė vieno neturėtų nuvilti“, – kvietė meras.

J.Mažeika patikino, jog rekomenduos ir seniūnams uždrausti alkoholio prekybą per kaimiškųjų seniūnijų šventes.

Vakaro koncerto metu estrados prieigose bus leidžiama prekiauti gaiviaisiais gėrimais, užkandžiais, saldumynais, šašlykais ir kitais šventiniais skanėstais. Jais prekyba nebus ribojama, tik norintis prekiauti turi iš anksto užsiregistruoti Kretingos miesto seniūnijoje. J.Mažeika patikino, jog rekomenduos ir seniūnams uždrausti alkoholio prekybą per kaimiškųjų seniūnijų šventes.

„Įsakyti šiuo atveju aš jiems negaliu. Manau, kad seniūnai bus protingi ir mano rekomendacijos paisys, nes tos pačios „girtų“ švenčių problemos yra visame rajone“, – kalbėjo meras.

***

Kretingos miesto šventės „Pakeliui į rytdieną“ renginiai prasidės jau šį šeštadienį: 12 val. – Kretingos miesto stadione varžysis rajono seniūnijų sportininkai, 15 val. – evangelikų liuteronų bažnyčioje giesmių šventė, 19 val. – prie kultūros centro Vaidilos skulptūros bardų muzikos vakaras „Baltas paukštis“.

pajurionaujienos.com

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius