Dabar populiaru
Sužinokite daugiau
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Krizės valgiaraštis gali tapti nelaime šaliai

Picos
Kęstučio Vanago/BFL nuotr. / Picos
Šaltinis: 15min
0
A A

Medikai įspėja, kad sunkmečiu prastėjantys lietuvių mitybos įpročiai gali tapti kone nacionaline tragedija. Dėl netinkamos mitybos į medicinos įstaigas plūsta ligoniai, didėja mirtingumas.

Pastaruoju metu daugybė kavinių, restoranų siūlo taip vadinamus „krizinius“ meniu. Tačiau, kaip rašo „Laikinoji sostinė“, medikai pastebi, kad, mažindami kainas, kai kurių maitinimo įstaigų savininkai mažina ir porcijas, blogėja maisto kokybė.

Keičiasi ir valgymo įpročiai. Taupydami pinigus, kai kurie žmonės maitinasi mokyklų valgyklose, atsineša į darbą užkandžių, perka pigų maistą kioskuose. Kai kurie valgo vieną arba du kartus per dieną.

Picos ir cepelinai

Beveik visų Kauno kavinių valgiaraščiuose galima surasti picų ir cepelinų. Restoranų tinklo „Bernelių užeiga“ vyriausioji technologė Svetlana Sapitavičienė „Laikinajai sostinei“ patvirtino, jog cepelinai jų restoranuose yra pats populiariausias patiekalas.

„Vičiūnų“ restoranų grupės direktorius Gediminas Balnis „Laikinajai sostinei“ teigė, kad lankytojų mitybos įpročiai keičiasi. Dabar žmonės renkasi produktus pagal kainą ir pagal tai, per kiek laiko jie bus patiekti.

Valgo daug riebaus maisto

Medikai susirūpino, kad pastaruoju metu žmonės maitinasi nereguliariai, dažniausiai vėlai vakare, valgo prastos kokybės maistą. Itin didelį pavojų sveikatai gali padaryti tai, kad žmonės renkasi nebe pilnavertį, o greitąjį maistą.

Kauno medicinos universiteto klinikų Gastroenterologijos klinikos gydytoja dietologė Rūta Petereit pripažino, kad daugelis lietuvių valgo daug riebaus maisto ir maitinasi nereguliariai. Kaip vieną iš netinkamo valgio pavyzdžių ji paminėjo kebabus. Pastaruoju metu išpopuliarėję  kebabai turi apie 500 – 600 kalorijų. Tačiau šie patiekalai suteikia tik trumpalaikį sotumo jausmą. Didžiausią žalą organizmui daro kebabams pagardinti naudojami riebūs padažai.

Pusfabrikačiai kenksmingi

Komentuodama pomėgį valgyti cepelinus, R. Petereit sakė, jog daugiausia problemų kelia prie jų patiekiamas spirgučių ir grietinės padažas – tai sotieji riebalai, kurie sukelia aterosklerozę, kitas širdies ir kraujagyslių ligas.

Kalbėdama apie aliejuje keptus čeburekus, pyragėlius, spragėsius gydytoja sakė, kad taip kepant pusfabrikačius susidaro kenksmingos transriebiosios rūgštys. Jos užkemša kraujagysles, apsunkina širdies darbą.

Susinervinę valgo daugiau

Psichologai pastebi, kad ištikus stresui žmonėms reikėtų aklai nepasiduoti norui pavalgyti. Valgydami žmonės dažnai jaučia atsipalaidavimą, malšina stresą, kompensuoja nesėkmes darbe ar šeimoje. Kaip „Laikinajai sostinei“ sakė specialistai, daugiau nei pusė žmonių ištikti streso valgo gerokai daugiau, dėl to tunka, suserga.

Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Temos: 1 Mityba
Parašykite atsiliepimą apie 15min