Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 19

Kultūros ministerija mecenatams siūlo garbę ir daugiau nieko

Kultūros ministerija teikia Vyriausybei svarstyti Nacionalinio mecenato ir savivaldybės mecenato statuso įstatymą, kuriuo mecenatams siūloma teikti garbės ženklus ir suteikti mecenato statusą. Ir daugiau nieko, nors anksčiau parengtame Mecenavimo įstatymo projekte buvo numatytos mokestinės lengvatos.
4 (17) Mecenatystės įstatymo ir susijusių įstatymų projektų parengimas, kompleksinių investicijų ir mecenavimo populiarinimas
4 (17) Mecenatystės įstatymo ir susijusių įstatymų projektų parengimas, kompleksinių investicijų ir mecenavimo populiarinimas

Trečiadienį pateiktame dokumente nurodoma, kad nacionalinio mecenato statusas turėtų būti suteikiamas fiziniam ar juridiniam asmeniui, suteikusiam daugiau kaip milijono eurų paramą kultūros, sporto, mokslo, visuomenės sveikatos, darnios aplinkos arba krašto apsaugos srityse valstybės raidai svarbiems visuomeninės paskirties statiniams ar jų dalims statyti ar atnaujinti (modernizuoti), ar valstybinės reikšmės programų priemonėms įgyvendinti.

Pagal projektą, savivaldybės mecenato statusas būtų suteikiamas fiziniam ar juridiniam asmeniui, suteikusiam daugiau kaip 300 tūkst. eurų paramą tokiems pat projektams.

Siūloma, kad nacionalinio ir savivaldybės mecenato statusą suteiktų Vyriausybė, o garbės ženklus – skirtingas juvelyrines seges – apdovanotiems mecenatams įteiktų prezidentas arba jo įgaliotas asmuo.

Mecenato statusą, pagal projektą, galėtų gauti tik asmenys, kurie nėra pripažinti kaltais dėl nusikaltimo padarymo, neturi neišnykusio ar nepanaikinto teistumo. Jeigu mecenatu pripažintas žmogus nusikalstų, toks statusas iš jo būtų atimtas.

Kultūros ministerija siūlo, kad mecenatais galėtų tapti tiek fiziniai, tiek juridiniai asmenys.

Aiškinamajame rašte nurodoma, kad šiuo metu plačiai visuomenėje vartojama mecenato sąvoka nėra pakankamai apibrėžta, nors Kultūros ministerija yra įteisinusi galimybę mecenatus apdovanoti garbės ženklu „Metų mecenatas“, nustačiusi kultūros mecenatų kategorijas ir jų apdovanojimo šiais garbės ženklais tvarką.

Mecenavimo įstatymą bandė priimti ir socialdemokrato Algirdo Butkevičiaus vadovaujama ankstesnė Vyriausybė. Tuomet buvo pateiktas projektas, pagal kurį mecenatais būtų buvę laikomi asmenys ar įmonės, per metus paaukojusios ne mažiau nei 50 tūkst. eurų negrynaisiais pinigais arba turtu, paslaugomis.

Kartu teiktas Pelno mokesčio įstatymo pakeitimo įstatymo projektas bei Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pakeitimo įstatymo projektas, kuriais buvo apibrėžiama, jog mecenavimui skiriamas lėšas leidžiama atskaityti iš apmokestinamųjų pajamų bei jų gavimas nėra apmokestinamas.

Tačiau projekto nepalaimino Finansų ministerija, suskaičiavusi, kad biudžetas gali netekti iki 4 mln. eurų įplaukų ir projektas nepasiekė Seimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius