Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 26

Kultūros ministras su VSD vadovu aptars galimas grėsmes gegužės 9-ąją

Kultūros ministras Simonas Kairys antradienį su Valstybės saugumo departamento (VSD) direktoriumi Dariumi Jauniškiu aptars galimas grėsmes artėjant gegužės 9-ajai ir ketinant Lietuvoje griauti paminklus, skirtus Raudonosios Armijos kariams.
Simonas Kairys
Simonas Kairys / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Artėja gegužės 9-oji, apie ką kalba ir pati VSD, ir policija, kad gali būti visokių provokacijų. Tad ne pirmą kartą tokiomis temomis kalbamės ir tą turime daryti nuolat “, – BNS sakė ministras.

Jis taip pat teigė, kad VSD informuos apie Kultūros ministerijos plačiau atvertas galimybes savivaldybėms spręsti dėl sovietinių paminklų, esančių kapinėse, nukėlimo.

„Atskiriame kapines, kurias tikrai gerbsime ir išlaikysime, nuo karą propaguojančių sovietinių dokumentų“, – teigė jis.

VSD anksčiau yra įspėjęs, kad gegužės 9-ąją, kai Rusija mini pergalės Antrajame pasauliniame kare prieš nacistinę Vokietiją dieną, Lietuvoje galimos provokacijos ir smurtiniai incidentai.

Pasak žvalgybos, beveik neabejojama, kad kaip ir kasmet sovietų karių kapinėse bus rengiami minėjimai. Juos įvairiuose Lietuvos miestuose kasmet organizuodavo rusų diplomatai su Rusijos tėvynainių atstovais.

Šių renginių metu įprastai susirenka keli šimtai žmonių, įsisegusių Georgijaus juosteles, kurias Seimas dėl karo Ukrainoje uždraudė viešai demonstruoti.

VSD teigimu, taip pat gali atsirasti bandymų organizuotis artėjant gegužės 9-ajai, nes kai kuriose Europos Sąjungos valstybėse jau dabar rengiamos demonstracijos, kurių metu reiškiama parama Rusijos karui Ukrainoje.

Be to, pastaruoju metu Lietuvos savivaldybės ėmėsi iš viešųjų erdvių šalinti paminklus, pastatytus sovietmečiu pagerbti Raudonosios armijos karius, žuvusius per Antrąjį pasaulinį karą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius