Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 18 /12:21

Socialdemokratų vedlys G.Paluckas: laimėjome mes, o ne konservatoriai

„Girdėjau konservatoriai paskelbė laimėję rinkimus, mes nenorėtume atsilikti. Mes manome, kad laimėjome mes vis tiktai rinkimus. Kaip aš juokauju, už merą turėtų duoti du mandatus“, – pirmadienį spaudos konferencijos metu kalbėjo Socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkas Gintautas Paluckas.
Povilas Isoda, Gintautas Paluckas
Lietuvos socialdemokratų partijos spaudos konferencija po merų rinkimų antrojo turo / Luko Balandžio / 15min nuotr.
VIDEO: Socialdemokratų pirmininkas G.Paluckas: laimėjome mes, o ne konservatoriai

Po savivaldos rinkimų pirmojo ir antrojo turų LSDP iškovojo daugiausiai merų mandatų – 15.

Pagal bendrą mandatų skaičių, tarp partijų pirmąją vietą LSDP dalijasi su konservatoriais – šioms politinėms organizacijoms teko po 274 merų ir savivaldybių tarybų narių mandatų. Tiesa, konservatoriai dar kelis mandatus prisidūrė dalyvaudami koaliciniuose sąrašuose.

„Kova savivaldos merų rinkimuose nebuvo labai graži ir švari, – teigė G.Paluckas ir dėkojo rinkėjams už palaikymą.

– Mūsų atsinaujinimas, matyt, duoda grąžą, duoda tam tikrą visuomenės pozityvų vertinimą tų pačių procesų, vykstančių partijoje.“

Išvados dėl didžiųjų miestų

LSDP lyderis teigė, kad didžiuosiuose miestuose nelaimėjo nė viena partija, rinkėjų pasitikėjimą pelnė visuomeniniai komitetai.

„Dėl didžiųjų miestų išvadas reikia daryti visoms partijos be išimties. Reikalingas didesnis atvirumas, didesnis įtraukimas ir didesnis savivaldos lygis. Šiandien mes matome, kad didžiųjų miestų rinkėjai atmeta politinių partijų koncepciją kaip valdžios ateinančios valdyti miestą“, – dėstė G.Paluckas ir pridūrė, kad partijos turi atverti savo kandidatų sąrašus.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Povilas Isoda, Gintautas Paluckas, Justas Rasikas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Povilas Isoda, Gintautas Paluckas, Justas Rasikas

Pasibaigus savivaldos rinkimams, LSDP kelti pretendentai į merus pergalę užsitikrino: Alytuje, Ignalinos, Kelmės rajonuose, Marijampolėje, Pakruojo rajone, Prienų, Telšių rajonuose, Utenos ir Vilkaviškio rajonuose, Zarasų, Akmenės rajonuose, Birštone, Jonavos ir Kauno rajonuose, Neringoje.

„Ypatingai, matyt, smagu, kad laimėjo mūsų kandidatai, kurie yra nauji, nacionaliniu mastu nelabai žinomi: Justas Rasikas, Pakruojo kandidatas Saulius, Marijampolės meras Povilas Isoda“, – kalbėjo G.Paluckas ir nesutiko su kalbomis, kad LSDP tampa regionine partija – esą tokios yra visos.

„Esame atstovaujami Europos Parlamente, turime Seime frakciją, todėl regioninės partijos etiketės aš tiesiog nepriimu ir atmetu kaip spekuliacijas, neteisingus išvedžiojimus“, – aiškino politikas.

Ignalinos rajone – šuolis nuo dugno

Marijampolės meru išrinktas P.Isoda teigė, kad mieste partija išgyveno kartų kaitą, bet atsinaujinimas esą buvo sklandus.

Mes įrodėme, kad pasikeitimai yra realūs, ne popieriuje.

„Mes įrodėme, kad pasikeitimai yra realūs, ne popieriuje, ir aišku nuveikti konkretūs darbai“, – savo sėkmę aiškino socialdemokratas.

„Ignalina švenčia demokratijos pergalę. Tas labai jaučiasi“, – spaudos konferencijos metu teigė Ignalinos rajone išrinktas J.Rasikas. Čia nuo 1992 metų rajoną valdė „valstiečiai“.

Dabar LSDP, anot jo, galės atsispirti nuo dugno, formuoti koaliciją ir vykdyti pažadus.

„Dirbsim ir tikimės nenuvilti savo rinkėjų“, – sakė J.Rasikas.

Jo manymu, konkurentas „valstietis“ Henrikas Šiaudinis pralaimėjo, nes pamiršo žmogų.

Politologas Ramūnas Vilpišauskas teigė, kad LSDP rinkimuose viršijo lūkesčius, tačiau sėkmė mažuosiuose miestuose esą buvo nulemta ne G.Palucko indėlio, atsinaujinimo, o įdirbio iš anksčiau.

Politologams palinkėjo išeiti iš kabinetų

Teiraujantis, ar sutinka su tokia mintimi, pats G.Paluckas atsakė: „Kai tie politologai išeis iš kabinetų ir truputį pavaikščios, pasišnekės, paklausys, ką žmonės šneka, gal prieis kitokių išvadų.“

Anot jo, kalbos apie inerciją, anksčiau nuveiktus darbus, naujų veidų stoką yra susijusios su pagieža, nuoskaudomis.

„Tegul. Po keturių metų galėsime vertinti, kokie pasiekimai, kam sekasi labiau, kas ką padarė, nepadarė“, – kalbėjo G.Paluckas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Gintautas Paluckas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Gintautas Paluckas

Jis teigė, kad rinkimų kampanija regionuose vyko išnaudojant administracinius resursus, peržengiant padorumo, etikos ribas.

Anot P.Isodos, Marijampolėje „valstiečiai“ bandė sumenkinti valdančiuosius socialdemokratus.

J.Rasikas: „valstiečiai“ jaučiasi įžeisti

Klausiamas, su kuo LSDP savivaldoje sudarinės koalicijas, G.Paluckas neatmetė jokių variantų. Pavyzdžiui, Ignalinos rajone, greičiausiai, socialdemokratai koalicijos su „valstiečiais“ neturės.

„Tiek vakar paskutinis pokalbis su meru optimizmu tikrai netrykšta su mumis, su bet kuriais bendrauti. Jie jaučiasi labai įžeisti. Su „valstiečiais“ kol kas mes nekalbam“, – dėstė meru išrinktas J.Rasikas.

Išgirdęs klausimą apie „socialdarbiečius“, ar sulaukė sveikinimų iš jų, G.Paluckas giliai atsikvėpė.

„Povilas sulaukė po pirmojo turo, po antrojo dar ne. Bet kalbant apie tą buvusių bičiulių epopėją, manau, klausimas išspręstas, prie šios temos mes daugiau negrįšime. Joks skilimas partijoj neįvyko, skyrybos yra nereikšmingas epizodas ilgame mūsų socialdemokratų kelyje“, – kalbėjo jis.

Socialdemokratų daro partija atsiskyrė ir įsikūrė po to, kai socialdemokratai nutarė trauktis iš valdančiosios koalicijos.

Po pirmojo turo socialdemokratai iškovojo 259 savivaldybių tarybų mandatus ir pagal mandatų skaičių tarp partijų atsidūrė antroje vietoje.

TAIP PAT SKAITYKITE: Lietuviai išsirinko merus: daugiausiai socialdemokratų, trečdalis – nauji

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius