-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 04 07

Kur dingsta apelsino saldumas?

Vaisių ir daržovių pirkėjams Lietuvoje, ypač ne vasaros sezono metu, tenka dažnai nusivilti savo pirkiniais. Prekybininkai tikina itin besirūpinantys vaisių ir daržovių kokybe, o tiekėjai ragina pirkėjus parduotuvėje renkantis gamtos dovanas mažiau kreipti dėmesio į išvaizdą.
Vaisių tikrinimas
Vaisių tikrinimas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Didžiųjų prekybos tinklų atstovai pripažįsta, jog pasitaiko blogos kokybės produktų, nors tikina skundų dėl to sulaukiantys retai. Esą kokybę garantuoja ne tik aukšti Europos Sąjungos reikalavimai, bet ir kruopšti pačių pardavėjų kontrolė.  

Tačiau ir kokybės reikalavimus atitinkantys vaisiai nebūtinai patenkina pirkėją – vaisiai dažnai būna neprinokę, sugenda per dieną arba nuvilia jų skonis, pavyzdžiui, trūksta saldumo. 

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) duomenimis, pernai buvo gauti 144 vartotojų skundai dėl vaisių ir daržovių, o pagrįstais nustatyti 35 proc. Per pirmąjį šių metų ketvirtį jau gauti 64 skundai, pagrįstų per šį laikotarpį buvo apie 30 proc. Jei tendencija nesikeis – bendras skundų skaičius per metus gali būti dvigubai didesnis nei pernai.  

Daržovių ir vaisių kokybė priklauso nuo daugybės faktorių: šalies, kurioje jie išauginti, derliaus ypatumų, rūšies, klimato, transportavimo sąlygų ir pan. „Dažniausiai buvo gaunami skundai dėl citrusinių vaisių – mandarinai, apelsinai buvo su pašaliniu kvapu, netinkamo skonio, – sakė VMVT Veterinarijos sanitarijos ir maisto skyriaus vyriausiasis specialistas Francas Komarovskis. – Mandarinai su pašaliniu kvapu buvo įvežti iš Italijos. Daugiau nei 63 tonos šių mandarinų buvo grąžintos tiekėjui.“   

„Mandarinai su pašaliniu kvapu buvo įvežti iš Italijos. 63 147 kg šių  mandarinų buvo išimti iš prekybos ir gražinti tiekėjui“,  – pasakojo VMVT atstovas F.Komarovski.

„Daržovių ir vaisių kokybė priklauso nuo daugybės faktorių: šalies, kurioje jie išauginti, derliaus ypatumų, rūšies, klimato, transportavimo sąlygų ir pan. Tarkime, jei šalta žiema, bendra vaisių ir daržovių kokybė būna šiek tiek prastesnė. Tačiau bendrai vertinant, kokybė pastaruoju metu tikrai nėra suprastėjusi“, – tvirtino UAB „Maxima LT“ atstovė ryšiams su visuomene Renata Saulytė.

Esą neretai pirkėjai nekokybiškomis palaiko daržoves ar vaisius dėl kitokių nei įprasta savybių. „Tarkime, ar mandarinai lengvai, ar sunkiai lupasi priklauso ne nuo jų kokybės, bet nuo vaisių rūšies. Skirtingos vaisių rūšys pasižymi skirtingu skoniu ir savybėmis: dydžiu, saldumu ar rūgštumu, sultingumu, lengviau ar sunkiau lupasi ir pan. Tai, kad prekiaujama rūšimi kita nei pirkėjas mėgsta, dažniau vartojama vaisių ar daržovių rūšimi, dar nereiškia, kad jie yra nekokybiški“,  – pažymėjo „Maxima LT“ atstovė.

IKI atstovas ryšiams su visuomene Valdas Lopeta pridėjo, kad vaisių saldumas, rūgštumas ir kitos savybės gali priklausyti nuo vaisiaus rūšies bei sezono: „Pavyzdžiui, mandarinų skonis šiuo metu yra kitoks, negu prieš Kalėdas, tačiau jų kokybė dėl to nenukenčia.“

Vežami neprinokę

Tačiau ir kokybės reikalavimus atitinkantys vaisiai nebūtinai patenkina pirkėją – dažnai jie būna neprinokę, nuvilia jų skonis, pavyzdžiui, trūksta saldumo.

Pasak gydytojos dietologės Aušros Jauniškytės, vaisių saldumą lemia jų sunokimo laipsnis nuskynimo laikotarpiu: „Pavyzdžiui, tam, kad vaisius  iš tolimų šalių – Pietų Amerikos, Tolimųjų Rytų šalių, Afrikos ir taip toliau – atgabentų į mūsų šalį sveikus, jie neretai yra surenkami prieš jiems sunokstant.“

Tuo tarpu vaisius ir daržoves importuojančios bendrovės „Vilniaus augma“ direktorius Vygandas Panumis tikino, jog Lietuvoje valgomi tos pačios kokybės vaisiai kaip kitose toje pačioje geografinėje zonoje esančiose šalyse. Esą į visas tolimesnes keliones tie patys vaisiai išvažiuoja dar neprinokę, o, tarkime, bananai privalo būti transportuojami visiškai žali. „Augintojai neaugina vaisių specialiai kuriai nors šaliai. Pavyzdžiui, bananai apskritai perkami aukcionuose“,  – sakė jis.

„Pagal prekybos standartus, vaisiai privalo būti prinokę, bet jie turi būti tiek subrendę ir prinokę, kad jie nenukentėtų vežant, tvarkant ir į prekybos vietą būtų pristatyti tinkamos būklės. Todėl pasitaiko atvejų, kad prekyboje būna ne pilnai prinokę vaisiai“, – aiškino  VMVT atstovas  F.Komarovski.

Pasak specialisto, vaisių, daržovių skonis, cukringumas, sultingumas priklauso nuo jų auginimo vietos. „Pavyzdžiui, vaisiai iš Pietų Afrikos, Izraelio ir kitų šalių yra saldesni ir skanesni nei atvežti iš Italijos, Moldovos ar kitų šalių. Tai pat vaisiai yra skirtingų veislių ir rūšių, kurie vieni nuo kitų labai skiriasi savo skoniu,“ – pastebėjo specialistas. Taip pat jis akcentavo, kad krenta ilgai saugyklose laikomų vaisių ir daržovių kokybė, jos vysta, praranda būdingas skonio savybes.

Per daug dėmesio išvaizdai

UAB „Rimi Lietuva“ atstovė ryšiams su visuomene Jovita Bagdonaitė priminė seną tiesą: kokybiški produktai paprastai kainuoja šiek tiek daugiau. „Renkantis reiktų atkreipti dėmesį į pirma klase pažymėtus vaisus ir daržoves, taip pat išvaizdą. Dažnai verta, įsigijus pirmos ir antros klasės tą patį vaisių ar daržovę, palyginti jų savybes ir išsirinkti geriausią pagal kainos ir kokybės santykį“,  – siūlė ji.

Lietuviai perka akimis – jie labiausiai vertina vaisiaus ar daržovės išvaizdą.Nemažą dalį parduodamų vaisių ir daržovių Lietuvoje sudaro būtent II rūšies – žemiausios klasės vaisiai ir daržovės. Dar rečiau galima aptikti aukščiausios – Ekstra – klasės augalų.

„Maxima LT“ prekybos centre, priklausomai nuo laikotarpio, II klasės vaisiai ir daržovės sudaro apie 50 – 60 proc. „Reikalavimai I klasės vaisiams ir daržovėms Lietuvoje itin griežti, todėl neretai net jei į mūsų sandėlius atkeliauja I klasės vaisiai ar daržovės, juos parduodame kaip II klasės vien todėl, kad nenusižengtume reikalavimams, o vaisių ar daržovių kainos bei kokybės santykis būtų optimalus. Turguje daržovių ar vaisių klasė dažniausiai apskritai nenurodoma ir pirkėjas gali  apie tai spręsti tik pagal vaisių ar daržovių išvaizdą“,  – pastebėjo R.Saulytė.

„Tarkime, jeigu pirkėjas savitarnoje renkasi jam labiausiai patinkantį vaisių, net nenorėdamas gali jį šiek tiek įspausti, o tuomet vaisius jau nebeatitiks I klasės standartų reikalavimų, todėl vaisius iš karto taps antros klasės“, – sakė V.Lopeta.  

Tuo tarpu tiekėjų atstovas V.Panumis pabrėžė, jog parduotuvėse būna ir aukštos klasės vaisių bei daržovių, tačiau dėl savo pasirinkimo kalti ir patys pirkėjai.

„Lietuviai perka akimis – jie labiausiai vertina vaisiaus ar daržovės išvaizdą. Todėl ir perkami avokadai – kieti kaip akmenys, bananai – žali kaip medis. Toje pačioje Italijoje svarbu, kad pomidoras būtų prisirpęs, skanus, o ne jo forma“,  – kalbėjo pašnekovas. 

V.Panumis svarstė, jog padaryta klaidų formuojant pirkėjų įgūdžius. Galbūt trūksta ir informacijos prekybos vietose, kur prekės būtų aprašytos plačiau: informuojama apie vaisiaus ar daržovės rūšį, saldumą, dydžio standartus, kilmės šalį, ar šiuo metu ten yra derliaus sezonas, ir t.t. Tiesa, jis čia pat sudvejojo, ar tai pirkėjams būtų įdomu. „Kita vertus, nėra taip blogai. Iš pažįstamų, kaimynų  teko girdėti, kaip žmonės, pavyzdžiui, laukia apelsinų iš Egipto derliaus sezono“,  – minėjo V.Panumis. Jis nesiryžo rekomenduoti, kokie vaisiai ir daržovės bus geriausios kokybės balandžio mėnesį, mat kiekvienas žmogus turi savo skonį. Tačiau jis akcentavo, kad jau prasidėjo daržovių sezonas pačioje Europos Sąjungoje. Todėl į prekyvietes pateks šių metų, nesandėliuotas derlius.

Mažiausiai kokybės – gatvės prekyvietėse

Bendrais VMVT duomenimis, pastaruoju metu Lietuvoje parduodamų vaisių ir daržovių kokybiniai rodikliai gerėja. Kasmet nustatoma mažiau vaisių ir daržovių kokybės pažeidimų: 2006 metais nekokybiškas buvo kas šeštas patikrintas produktas, pernai – tik kas devintas.

Tarnyba tikrina vaisius ir daržoves dėl kokybės ir ženklinimo pažeidimų. 2009 metais VMVT patikrino 235 t šių prekių mažmeninės prekybos įmonėse.  Nustatytų kokybės reikalavimų  neatitiko 27,1 t. (11, 5 proc.) 38 proc. tikrintų vaisių ir daržovių sudarė auginti Lietuvoje.  Tik 6,4 proc. jų neatitiko reikalavimų.

Didžiuosiuose prekybos centruose ir vidutinėse parduotuvėse prekybos standartų neatitiko apie 10 proc. vaisių ir daržovių, turgavietėse – 11,1 proc.  Gatvės prekybos vietose neatitiko 22,4 proc. patikrintų vaisių ir daržovių. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius