-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 09 08 /15:17

L.Savickas: jokių FNTT įtarimų sau ar Vyriausybės kanceliarijai neišgirdau

Specialiojo liudytojo statusą teisėsaugos tyrime dėl greitųjų koronaviruso testo turintis Vyriausybės vicekancleris Lukas Savickas sako neišgirdęs jokių kaltinimų nei sau, nei Vyriausybės kanceliarijai. Jis teigė per Finansinių nusikaltimų tyrimu tarnybos (FNTT) apklausą pasirašęs pasižadėjimą nekomentuoti tyrimo duomenų, siekiant „netrukdyti tyrimui“.
Lukas Savickas
Lukas Savickas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Aš, gavęs FNTT prašymą liudyti, sutikau liudyti, atsakiau į visus tyrėjų užduotus klausimus– jokių įtarimų aš savo atžvilgiu neišgirdau, kanceliarijai – lygiai taip pat“, – spaudos konferencijoje, skirtoje pristatyti „valstiečių“ rinkiminę programą sakė L.Savickas.

Jis taip pat patvirtino pažįstantis buvusį Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos (POLA) prezidentą Šarūną Narbutą. Pastarajam kitame teisėsaugos tyrime dėl 5 mln. eurų vertės reagentų pirkimų pareikšti įtarimai prekyba poveikiu, t.y. veikus kaip neoficialiam tarpininkui tarp Lietuvos institucijų ir vienos užsienio bendrovės už galimą atlygį.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šarūnas Narbutas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šarūnas Narbutas

„Mes esame pažįstami. Komentuoti to negaliu, nes tai yra kito tyrimo medžiaga“, – tikino L.Savickas.

Klausiamas, kodėl nepranešė apie jam suteikta specialiojo liudytojo statuso FNTT tyrime dėl 6 mln. eurų vertės greitųjų koronaviruso testų pirkimo, L.Savickas tikino iki šiol tokio klausimo nesulaukęs.

„Dar kartelį galiu pakartoti, kad į visus klausimus, kurie man yra užduodami, aš atsakau, Tokio klausimo aš iki šiol nebuvau gavęs, tai šiandien ir galiu atsakyti“, – sakė vicekancleris.

L.Savickas taip pat patikino, kad jo darbo vietoje nebuvo atliktos nei kratos, nei poėmiai.

BNS žurnalistė Lietuvos Vyriausybės kanceliarijai klausimus apie tai, ar L.Savickas buvo apklaustas ir kokiu statusu pateikė pirmadienį apie vidurdienį. Atsakydama į šiuos klausimus kanceliarija pateikė antradienį po pirmos valandos ir nurodė, jog ikiteisminio tyrimo duomenys yra neskelbtini bei pasiūlė dėl dominančios informacijos kreiptis į prokurorą.

L.Savickas taip pat patikino, kad jo darbo vietoje nebuvo atliktos nei kratos, nei poėmiai.

Tuo metu „Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis teisėsaugos kaltinimų sako nesuprantantis.

„Visa tai, kas yra dabar daroma šitame tyrime, visi pareiškimai, vienokie ar kitokie, susiję su rinkimais“, – aiškino jis.

„Tie kaltinimai, kurie dabar skamba – įgaliojimų viršijimas krizės metu, kai kuriems mūsų valdininkams, turiu omenyje ir sveikatos apsaugos ministerijoje ir Vyriausybės kanceliarijoje, kaltinami žmonės darę sprendimus tų, kurie tupėjo krūmuose ar kažkur labai giliai užsidarę krizės metu, dabar jie kaltina už tai, kad tie žmonės priiminėjo sprendimus, dirbo naktimis, atsibusdavo Kinijoje. Aš visą tai mačiau, aš būčiau padaręs visus tuos sprendimus, kuriuos padarė šitie žmonės“, – aiškino R.Karbauskis.

Politikas pabrėžė, kad yra verslininkų, kurie elgėsi neetiškai ir „tai turi būti išsiaiškinta“, bet ragino „nemesti šešėlio ant valdininkų“, įskaitant įtarimų korupcija sulaukusi ir iš posto pasitraukusi SAM viceministrę Liną Jaruševičienę.

Apie L.Savickui FNTT suteiktą specialiojo liudytojo statusą antradienį pranešė lrt.lt, remdamasi Generaline prokuratūra ir FNTT. L.Savickas FNTT apklaustas rugsėjo 4 dieną, penktadienį.

„Dėl paties Luko Savicko, tai aš tikrai nematau jokio jam reikalo trauktis iš jo užimamų pareigų, bet sprendimus dėl jo ne aš priiminėju, tai yra premjero sprendimai yra“, – spaudos konferencijoje antradienį sakė A.Veryga.

Apie L. Savickui FNTT suteiktą specialiojo liudytojo statusą antradienį pranešė lrt.lt, remdamasi Generaline prokuratūra ir FNTT. L.Savickas FNTT apklaustas rugsėjo 4 dieną, penktadienį.

LRT Tyrimų skyrius anksčiau yra skelbęs, kad jis davė tiesioginį pavedimą skubiai pradėti greitųjų testų pirkimą kovo mėnesį.

Jis savo ruožtu delfi.lt teigė, kad Vyriausybė atliko koordinacinį vaidmenį, o sprendimą priėmė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Iš viso FNTT tyrime įtarimai pareikšti šešiems asmenims, tarp įtariamųjų – testus tiekusios įmonės „Profarma“ atstovai, tuometinė sveikatos apsaugos viceministrė Lina Jaruševičienė, Vilniaus miesto tarybos narys, Laisvės partijos atstovas, bendrovės „Bona diagnosis“ vadovas Redas Laukys.

Tyrimo duomenimis, sudarydama 6 mln. eurų vertės sutartį dėl greitųjų COVID-19 viruso nustatymo testų pirkimo, įmonė galimai klastojo dokumentus ir pirkėjui pateikė melagingus duomenis apie greitųjų testų gamintoją.

Pirkimus vykdė Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija. Teisėsauga yra apklaususi laikinąją laboratorijos vadovybę. Tuometinis laboratorijos vadovas Vytautas Zimnickas liepos viduryje mirė.

Specialiųjų tyrimų tarnyba vykdo ir dar vieną tyrimą dėl daugiau nei 5 mln. eurų vertės reagentų COVID-19 tyrimams pirkimų – reagentus taip pat pirko minėta laboratorija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius