Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 09 /15:09

Rokas Žilinskas atgulė amžino poilsio, kalbas sakiusieji akcentavo jo gerumą ir skleistą šilumą

Penktadienį Vilniaus Antakalnio kapinėse palaidotas Seimo narys Rokas Žilinskas. Velionis buvo pašarvotas Šv. Jonų koplyčios bažnyčioje, kur nuo 12 val. buvo aukojamos Šv. Mišios jo atminimui. R.Žilinskas po sunkios ligos mirė antradienį.
Atsisveikinimas su Roku Žilinsku
Atsisveikinimas su Roku Žilinsku / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Penktadienį atsisveikinimas vyko nuo 10 val. centrinėje bažnyčios navoje. Atėjusiųjų prašyta atnešti po du baltus žiedus. Susirinko daug R.Žilinsko artimųjų, draugų ir kolegų – Šv. Jonų bažnyčioje beveik nebeliko sėdimų vietų. Kai kurie atėjusieji tyliai braukė ašaras. Urną saugojo garbės sargybos kariai.

Mišiose dalyvavo Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis, parlamentarai Irena Degutienė, Ingrida Šimonytė, Laurynas Kasčiūnas, Arvydas Anušauskas, Agnė Bilotaitė, Dainius Kreivys, Žygimantas Pavilionis, Tadas Langaitis, Gintaras Steponavičius, Arūnas Gelūnas, taip pat buvęs R.Žilinsko kolega žurnalistas Edmundas Jakilaitis.

Urna su R.Žilinsko palaikais buvo išnešta 13 val. R.Žilinskas amžino poilsio atgulė Antakalnio kapinėse.

R.Žilinsko į paskutinę kelionę palydėti susirinko per šimtą žmonių. Atnešus urną su velionio palaikais prie kapo, buvo sakomos kalbos. R.Žilinsko draugams sakant kalbas, ne vieno susirinkusio akių kampučiuose pasirodė ašaros.

Po kalbų kunigas sukalbėjo maldą. Urna buvo nuleista į kapą, o susirinkę žmonės pasimeldę sugiedojo Lietuvos himną ir išsirikiavo palikti gėlių ant kapo. Pirmieji gėles padėjo buvusi Seimo pirmininkė Irena Degutienė, Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis bei R.Žilinsko šeimos nariai.

I.Degutienė: R.Žilinskas skleidė šviesą, ramybę ir dvasinę šilumą

Pirmoji kalbėjo Seimo narė, buvusi Seimo pirmininkė ir R.Žilinsko partijos kolegė Irena Degutienė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Atsisveikinimas su Roku Žilinsku
Luko Balandžio / 15min nuotr./Atsisveikinimas su Roku Žilinsku

„Gerbiamieji, šią gražią, saulėtą dieną palydime į paskutinę kelionę Roką Žilinską – šviesų žmogų, darbštų, talentingą žurnalistą, geranorišką ir daugeliui artimu tapusį kolegą parlamentarą. Per jauną mirčiai. Per gražų ir žmogiškai per šiltą, pernelyg artimą visiems jį pažinojusiems. Skaudu ir sunku susitaikyti su mintimi, kad apie šią asmenybę teks kalbėti būtuoju laiku. Liūdna, kad gyvai daugiau nematysime Roko akių, negirdėsime jo balso“, – kalbą pradėjo I.Degutienė.

Pasak parlamentarės, R.Žilinskas visada skleidė šviesą, ramybę, dvasinę šilumą, rodė pagarbą šalia esantiems ir toleranciją kitaip galvojantiems.

„Net pačius sudėtingiausius klausimus, keliančius daug ginčų, Rokas sugebėdavo svarstyti aristokratiškai ramiai, neleisdamas sau pulti į emocijas, nieko neįžeisdamas ir nemenkindamas, neužgaudamas ir neversdamas kito žmogaus jaustis blogai. Yra toks posakis: „Laimė – tai galimybė sakyti tiesą nieko neįžeidžiant“. Rokas turėjo šią dovaną, galbūt gautą iš Dievo ar lemties, gal paveldėtą iš tėvų ar protėvių“, – prisiminė I.Degutienė.

„Mes žinome, kad Rokas turėjo savų nelaimių, daug metų kovojo su savo liga, su savo demonais. Kartais nugalėdamas juos, kartais žmogiškai palūždamas ir vėl pradėdamas iš naujo. Ir visada atvirai apie tai kalbėdamas. Jis visada kalbėjo, ką jautė, kalbėjo, kaip gyveno, o gyveno, kaip kalbėjo – atvirai, tiesiai, nuoširdžiai, nieko neslėpdamas ir nenutylėdamas“, – kalbėjo ji.

Jis visada kalbėjo, ką jautė, kalbėjo, kaip gyveno, o gyveno, kaip kalbėjo – atvirai, tiesiai, nuoširdžiai, nieko neslėpdamas ir nenutylėdamas.

I.Degutienė sakė tiek Seimo, tiek savo vardu reiškianti užuojautą visiems, kuriems skauda.

„Mielas ir brangus Rokai, žinome, kad tau dažnai būdavo nelengva. Tu niekada nesiskųsdavai, bet, kaip ir kiekvienas jautrus žmogus, visada sąžiningai reaguodavai į kitų skaudulius, sąžiningai atsiduodavai darbui, visada gyvenai visu savimi – visomis emocijomis, visu protu, visomis fizinėmis ir dvasinėmis galiomis. Netaupydamas savęs, nepasilikdamas atsarginių išėjimų, negalvodamas apie ateitį“, – kalbėjo I.Degutienė.

„Dabar, mielas Rokai, ilsėkis. Ilsėkis amžinoje ramybėje ir amžinoje šviesoje. Amžinai lieki mūsų širdyse ir atmintyje. Tebūnie tau lengva gimtojo Vilniaus žemė. Ir ačiū už tai, kad buvai mūsų kelyje“, – baigė savo kalbą I.Degutienė.

V.Pranckietis: R.Žilinskas mylėjo Lietuvą, jos kalbą ir žmones

Po I.Degutienės kalbėjęs Seimo pirmininkas V.Pranckietis pavadino R.Žilinską asmenybe, kuris su visais kalbėjo su nuoširdžia pagarba, o jo pasakyti žodžiai visada turėjo prasmę.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Atsisveikinimas su Roku Žilinsku
Luko Balandžio / 15min nuotr./Atsisveikinimas su Roku Žilinsku

„Liūdna, kad Roko žemiškasis gyvenimo kelias buvo tik trumpas pasimatymas su šiuo pasauliu. Dar prieš keletą savaičių, dienų net negalėjome pagalvoti, kad jis, kupinas vilties ir žingeidumo, netikėtai užmerks akis“, – kalbėjo V.Pranckietis.

Seimo pirmininkas pažymėjo, kad R.Žilinską visada atsimins jo artimi žmonės, bičiuliai ir kolegos, nes jis viską darė nuoširdžiai, drąsiai bei atvirai.

„Jis buvo geras žmogus. To iš jo niekas negali atimti.

Jis buvo geras žmogus. To iš jo niekas negali atimti.

Toks jis ir liks. Jis mylėjo šeimą, mylėjo mūsų Lietuvą, mūsų kalbą ir žmones. Visada stengėsi tai parodyti, lyg norėdamas mums pasakyti, kad tik suprasdami ir gerbdami vienas kitą būsime tauta, kuri geba kurti mūsų ateitį“, – kalbėjo V.Pranckietis.

Baigdamas kalbą V.Pranckietis pacitavo „Foje“ dainą.

„Gražioje dainoje yra tokie žodžiai: „Galbūt ne garsas skamba tyloj, o tyla garse“. Sudie, jaunasis kolega, ilsėkis ramybėje. Dabar tu priklausai amžinybei“, – baigdamas kalbą sakė V.Pranckietis.

VIDEO: Vilniaus Antakalnio kapinėse palaidotas Seimo narys Rokas Žilinskas

R.Sinkevičienė: buvome laimingi

Po politikų prie kapo sakyti kalbos žengė R.Žilinsko draugė, žurnalistė Rūta Sinkevičienė. JI sakė norinti, kad R.Žilinsko mama išgirstų, kokie ji su Roku buvo laimingi.

„Mus siejo ilgi metai draugystės. Mes labai linksminomės, čia yra pilna mūsų puikaus gyvenimo liudininkų. Tikrai šventėme gyvenimą dirbdami iki ryto, iki nakties, tikrai nuėjome toli savo keliais ir buvome laimingi“, – sakė buvusi R.Žilinsko kolegė.

R.Sinkevičienės teigimu, R.Žilinskas mirė toks, koks buvo – žiauriai mylimas, turintis daug draugų.

„Tie dalykai, kurie nuvilia, atima tiek daug laiko iš mūsų, tiek pabuvimo kartu. Tie dalykai, kurie guodžia, yra amžini, mes jiems beveik neskiriame laiko.

Tie dalykai, kurie nuvilia, atima tiek daug laiko iš mūsų, tiek pabuvimo kartu. Tie dalykai, kurie guodžia, yra amžini, mes jiems beveik neskiriame laiko.

Aš norėčiau, kad mes grįžę apie tai pagalvotume. Apsikabintume, pasibučiuotume“, – sakė ji.

D.Žeimytė: Rokas man padėjo, kai buvo labai sunku

Paskutinioji kalbą sakė žurnalistė Daiva Žeimytė. Jos teigimu, R.Žilinskas labai mylėjo ir gerbė žmones, kartais net neįvertindamas savo galimybių. Taip pat jis labai mylėjo gyvenimą.

„Dėkoju Dievui už tai, kad turėjau galimybę susipažinti su Roku. Ir pastaruosius keletą metų su juo bendrauti labai artimai“, – kalbėjo D.Žeimytė.

Ji prisiminė, kaip R.Žilinskas jai padėjo, kai buvo labai sunku.

„Kai man buvo sunkus laikotarpis, jis atsirasdavo visiškai netikėtu momentu ir mane tempdavo iš namų, kad tik nesėdėčiau viena. Sakydavau: „Rokai, atstok, aš niekur nenoriu eiti“. O jis sakydavo „Renkis, puoškis, einam“. Buvo toks, kuris neleido liūdėti“, – dalinosi prisiminimais D.Žeimytė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Atsisveikinimas su Roku Žilinsku
Luko Balandžio / 15min nuotr./Atsisveikinimas su Roku Žilinsku

Pasak D.Žeimytės, jei Rokas pats būtų savo laidotuvėse, jis greičiausiai pasakytų: „Aš, Rokas Žilinskas, jus visus labai myliu. Mylėkite ir branginkite vieni kitus, džiaukitės gyvenimu. Ir, svarbiausia, tausokite ir saugokite save“.

„Skrisk, mielasis Rokai. Skrisk, širdele. Žiūrėk į mus iš aukštybių ir didžiuokis tuo, ką padarei. Nes tavo palikimas yra tai, kad išeidamas tu leidai mums visiems suprasti, kad nieko nėra svarbiau kaip gyventi. Mes visi kalbame, kad Rokas buvo, bet aš nenoriu to sakyti. Aš manau, kad jis yra visuose mumyse“, – baigė kalbą D.Žeimytė. Sakydama paskutinius žodžius laidų vedėja susigraudino, graudinosi ir daugelis klausiusių jos kalbos.

Mirė nuo plaučių uždegimo

R.Žilinskas mirė po ilgos kovos su sunkia plaučių uždegimo forma. Informacija apie tai, kad Seimo narys R.Žilinskas gydomas ligoninėje, pasirodė gegužės 11 dieną. Bet, kaip rodo Seimo pateikiami parlamentarų lankomumo duomenys, R.Žilinskas plenariniuose posėdžiuose nedalyvauja nuo balandžio 20 dienos.

Tačiau išsamesnių žinių apie parlamentaro sveikatą nebuvo. Po savaitės, artimųjų prašymu, žurnalistė, artima R.Žilinsko draugė D.Žeimytė informavo, kad jis gydosi plaučių uždegimą, būklė yra rimta. „Roko artimieji labai prašo gerbti jų privatumą ir neklausinėti jų apie šią situaciją. Kai tik Rokas pasveiks, jis pats viską papasakos“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašė D.Žeimytė.

VIDEO: Saulius Skvernelis apie Roką Žilinską: vienas drąsiausių žmonių

Buvęs Lietuvos televizijos, LNK žurnalistas į Seimą buvo renkamas nuo 2008-ųjų.

Kadangi R.Žilinskas į Seimą buvo išrinktas pagal sąrašą daugiamandatėje apygardoje, jam mirus nauji rinkimai į Seimą nebus rengiami: R.Žilinską pakeisti turėtų pirmas „už brūkšnio“ TS-LKD sąraše likęs buvęs portalo „Bernardinai.lt“ vyriausiasis redaktorius Andrius Navickas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius