Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 08 02

Kavinė Vilniaus Subačiaus gatvėje leidimo statyboms neturi, bet Statybų inspekcijai nerūpi

Vilniaus Subačiaus gatvėje įrengta lauko kavinė šiltomis vasaros dienomis ir vakarais lankytojų trūkumu skųstis tikrai neturėtų. Tačiau jai priekaištų vis dar turi Vilniaus miesto savivaldybė, teigdama, kad ši terasa išdygo be suderinto projekto. Tiesa, Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) savivaldybei nepritaria – lauko kavinę jie pavadino kilnojamuoju daiktu, kuriam nereikia jokio leidimo.
Kavinė Subačiaus g. 28
Kavinė Subačiaus g. 28 / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Subačiaus g. 28 terasos šeimininkė – bendrovė „Imperatoriaus rūmai“. Terasa pastatyta vaizdingoje vietoje, leidžiantis nuo kalno, kiek žemiau buvusios Misionierių ligoninės. Puiki vieta su puikiu vaizdu į apačioje esantį miestą.

Savivaldybė kontroliuoti negali

Tačiau Vilniaus miesto savivaldybė tvirtina, kad ši kavinė išdygo be suderinto projekto. Bendrovei penkeriems metams vietą išnuomojusi savivaldybė raštu kreipėsi į VTPSI ir informavo, kad „Subačiaus g. 28 pastatytas statinys (lauko kavinė) be suderinto projekto“. Atsakymo, kaip teigia, nesulaukė.

Anot Vilniaus savivaldybės Viešųjų ryšių skyriaus atstovų, savivaldybė nėra įgaliota kontroliuoti statybų teisėtumą, nes tai VTPSI kompetencija.

Pastaroji jokių pažeidimų neįžvelgia. Kaip sakė inspekcijos Vilniaus teritorinio skyriaus atstovė Jolanta Lakštauskienė, tai yra ne statinys, o kilnojamas daiktas, todėl VTPSI šito klausimo nenagrinėja.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Kavinė Subačiaus g. 28
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Kavinė Subačiaus g. 28

Su tokia pozicija nesutinka Kultūros paveldo departamento Vilniaus teritorinio padalinio vedėjas Vitas Karčiauskas. Jo teigimu, paveldosauginiu klausimu terasai pretenzijų niekas nereiškia, tačiau leidimą statyboms „Imperatoriaus rūmai“ gauti turėjo.

V.Karčiauskas: absurdų absurdas

„Mes konstatavome, kai buvo pradėti darbai, kad jie vyksta be projekto – statybą leidžiančio dokumento. Formaliai stabdėme statybas, pranešėme tiek savivaldybei, tiek Statybų inspekcijai. Gavome inspekcijos atsakymą, kad jie nenagrinės, ar terasa įrengta teisėtai, nes tai kilnojamas daiktas. Tai yra absurdų absurdas, nes net ir vienuolyno mūrus galima perkelti išardant ir naujoje vietoje sumūrijant“, – palygino paveldosaugininkas.

Gavome inspekcijos atsakymą, kad jie nenagrinės, ar terasa įrengta teisėtai, nes tai kilnojamas daiktas. Tai yra absurdų absurdas, nes net ir vienuolyno mūrus galima perkelti išardant ir naujoje vietoje sumūrijant, – sakė V.Karčiauskas.

V.Karčiauskas tvirtina negalįs sutikti su teiginiu, kad ši kavinė yra kilnojamas daiktas.

Jam nesuprantamas ir VTPSI argumentas, kad jie savo išvadą daro remdamiesi Civiliniu kodeksu, o ne specializuotais teisės aktais.

„Galime pasižiūrėti į teisės aktus, pagal kuriuos jie turėjo situaciją nagrinėti ir jais remtis, bet apie juos savo atsakyme net neužsiminė. Statybos techniniame reglamente numatyti nesudėtingi statiniai – tai yra tikrai toks statinys. O laikinas statinys Statybos įstatyme iš viso nėra apibrėžtas“, – sakė V.Karčiauskas.

KPD Vilniaus teritorinio padalinio vadovo teigimu, prie nesudėtingų statinių priskiriamos terasos. Taip pat numatomas dydis – jeigu terasa didesnė nei 100 kv. metrų, statinys priskiriamas antros grupės nesudėtingiems statiniams. O statant tokius statinius privalomas statybų leidimas, jeigu statoma mieste, o šįkart tai dar ir kultūros paveldo vietovė.

V.Karčiauską labiausiai stebina tai, kad „Imperatoriaus rūmai“ to leidimo net nesiekė gauti – techninį projektą jie turėjo, KPD jį palaimino, tačiau vėliau su savivaldybe projektas nebebuvo suderintas ir atgal į KPD negrįžo.

Bendrovė jau bausta

Leidimas prekiauti alkoholiu iš savivaldybės išnuomotose patalpose Subačiaus g. 28 yra suteiktas.

Vilniaus savivaldybė tvirtina, kad bendrovė „Imperatoriaus rūmai“ jau ne kartą yra pažeidusi Vilniaus mieste galiojančias taisykles.

Šių metų kovo 17 d. Viešosios tvarkos skyriaus pareigūnai surašė administracinio teisės pažeidimo protokolą direktoriui už tai, kad įrenginėjo kavinės lauko prekybos vietą ne pagal patvirtintą projektą – įrengta medinė terasa, kuri nenumatyta projekte.

Su „Imperatoriaus rūmų“ vadovu Stepu Visockiu susisiekti nepavyko – bendrovės bendruoju telefonu patarta kalbėtis tik su juo, tačiau mobiliuoju jo pasiekti nepasisekė.

S.Visockis yra minėtas jau ne vienoje istorijoje.

Jis pykosi su paveldosaugininkais dėl lauko kavinės šalia šv. Kotrynos bažnyčios. O Vilniaus savivaldybė jį yra nubaudusi po Vilniaus g. 22/1 namo gyventojų prašymų dėl triukšmo, sklindančio iš baro „Cash“ ir galimai neteisėtų statybų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius