Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 06 14

Lazdijų rajone atidengtas paminklas partizanams

Minint Gedulo dieną Lazdijų rajone atidengtas paminklas rajono apylinkėse žuvusiems partizanams. Tai jau ne pirmas paminklas rajone, įamžinantis partizanų atminimą, nes pokario partizaninė kova ir buvo pati intensyviausia Dzūkijoje.
Lazdijų rajone atidengtas paminklas partizanams
Lazdijų rajone atidengtas paminklas partizanams / LRT nuotr.

Lazdijų rajone Juozapavičių kaime ant paminklo partizanams – aštuonios pavardės vyrų, nepabūgusių pasipriešinti sovietų Lietuvos santvarkai, stojusių nepriklausomybės ir laisvės pusėn, sugebėjusių pasipriešinti saugumui ir dėl to šiose apylinkėse padėjusių galvas.

„Kažkas turi juos prisimint. Ir aš jaučiu tokią ir moralinę kaltę, jeigu ne partizanai, mūsų visa šeima turėjo būti iššaudyta.Tą naktį turėjo būti iššaudyta, bet įvyko kitaip, likom gyvi. Aš esu jiems dėkingas ir privalau taip padaryti“, – sako paminklo pastatymo iniciatorius Juozas Vytautas Janulevičius.

Dzūkija – vienas svarbiausių pasipriešinimo pavergėjams Lietuvos regionų

Pasak istorikų, Dzūkija – vienas svarbiausių pasipriešinimo pavergėjams Lietuvos regionų. Dainavos apygardoje partizaniniame kare dalyvavo tūkstančiai žmonių. Skaičiuojama, kad Lietuvos partizaniniame kare už laivę žuvo apie 20 tūkstančių lietuvių.

„Ant šito paminklo užrašėm „Keleivi, pasakyk Lietuvai, kad žuvom už laisvę“ – kad žmogus pamatytų ir prisimintų. Nes prisiminimas yra nesunaikinamas. Kad  atkreiptų dėmesį ir politikai, jog nereikia laukti, nes istorija gali ateiti pati“, – teigia paminklo pastatymo iniciatorius Bronius Kašelionis.

Lazdijų rajone kitąmet planuojama įamžinti partizanų, kilusių iš Krikštonių apylinkių, atminimą. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius