Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 09

Kaip apsisaugoti nuo legioneliozės: gyventojai užkrėstu vandeniu naudojosi kelis mėnesius

Sausio mėnesį nuo legioneliozės mirus daugiabučio Vilniaus Žirmūnų mikrorajone gyventojai, Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC), atlikęs karšto vandens tyrimus name, nustatė, kad vandens sistema apkrėsta legionelėmis. Nors įmonei buvo nurodyta atlikti dezinfekciją, per mėnesį bakterijų koncentracija dar labiau išaugo ir tapo labai pavojinga žmonių sveikatai.
Tuskulėnų g. name nuo legioneliozės mirė moteris
Tuskulėnų g. name nuo legioneliozės mirė moteris / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Žmonės užkrėstu vandeniu naudojosi kelis mėnesius

Trečiadienį NVSC informavo, kad karšto vandens tiekimas Tuskulėnų gatvės 5-tam namui nutraukiamas. Šis sprendimas priimtas siekiant užkirsti kelią išplisti pavojingai ligai legioneliozei, kuria užsikrėtė ir mirė viena šio namo gyventoja.

NVSC Vilniaus departamentas nustatė, kad namo karšto vandens sistema užteršta Legionella bakterijomis, nes šio namo karšto vandens prižiūrėtojas „Adminsta“ netinkamai prižiūri karšto vandens sistemą: nepalaiko ir nekontroliuoja vartotojų čiaupuose 50–60°C temperatūros, netinkamai ir atmestinai vykdo karšto vandens terminę dezinfekciją.

Akivaizdu, kad visą mėnesį buvo palaikoma tokia temperatūra, kad bakterijos labai intensyviai galėjo daugintis.

Kaip pasakojo NVSC Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė, tokių kraštutinių priemonių imtasi po to, kai nesuveikė kitos priemonės, o rizika žmonių sveikatai tapo labai didelė.

„Kai dar sausio pabaigoje atlikome karšto vandens tyrimus šiame name, nustatėme visos karšto vandens sistemos taršą bakterijomis (ne tik gyventojų čiaupuose). Tuo metu tarša dar nebuvo tokia didelė ir pavojinga, kaip dabar, todėl įmonę tik įpareigojome atlikti dezinfekciją. Netgi detaliai nurodėme priemones, kaip tai padaryti.

Įmonė turėjo pati atlikti pakartotinius tyrimus ir mums atsiųsti. Nesulaukę jų vasario pabaigoje atlikome juos patys. Paaiškėjo, kad įmonės atliktos priemonės pasirodė neefektyvios, nes bakterijų koncentracija tik išaugo. Jei priemonės būtų taikomos tinkamai, taip nebūtų. Gavę atsakymą iš karto nurodome įmonei stabdyti karšto vandens tiekimą. Akivaizdu, kad visą mėnesį buvo palaikoma tokia temperatūra, kad bakterijos labai intensyviai galėjo daugintis“, – teigė pašnekovė.

Tikimybė užsikrėsti ir inkubacinis periodas

Pasak specialistės, šios bakterijos nėra kažkuo ypatingos, jos gana paplitusios. Jų gali būti ežeruose, bet kokiame užsistovėjusiame vandenyje. Tikimybė užsikrėsti legionelioze priklauso nuo dviejų dalykų – bakterijų koncentracijos vandenyje ir nuo žmogaus individualaus atsparumo. Didžiausia rizika susirgti yra nusilpusio imuniteto žmonėms, kurie turi lėtinių ligų. Liga paprastai pasireiškia kaip pneumonija.

„Kol sveikata gera, nereikia imtis jokių papildomų profilaktikos priemonių. Jokių antibiotikų dozių profilaktiškai žmonėms gerti iš anksto nereikia. Jei žmogaus imunitetas geras, organizmas pats įveikia šią būklę. Panikuoti tikrai nereikia, tik gal šiek tiek įdėmiau stebėti savo sveikatą. Vos tik pajutus į peršalimą panašius negalavimus, reikėtų iš karto kreiptis į savo šeimos gydytoją ir informuoti apie buvusią situaciją name. Mat legioneliozė – reta liga ir gydytojas pats vargiai apie ją pagalvos pirmiausia“, – patarė R.Lingienė.

Vos tik pajutus į peršalimą panašius negalavimus, reikėtų iš karto kreiptis į savo šeimos gydytoją ir informuoti apie buvusią situaciją name.

Užkrečiamų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, maždaug vienas iš dešimties susirgusiųjų šia liga miršta. Tačiau jeigu žmogus kreipiasi laiku, liga diagnozuojama anksti ir skiriamas tinkamas antibakterinis gydymas, pasveikstama be jokių pasekmių.

Egzistuoja dvi šios ligos formos. Pirmoji – Pontiako karštligė. Ligos inkubacinis periodas trunka nuo kelių valandų iki dviejų dienų. Liga pasireiškia 2–6 dienas trunkančiu karščiavimu, galvos ir raumenų skausmu, sausu kosuliu.

O legionelinės pneumonijos inkubacinis periodas – 2–10 dienų. Liga paprastai prasideda aukštu karščiavimu, nuovargiu, galvos ir raumenų skausmu. Sausas kosulys ir pleurinio pobūdžio skausmas krūtinėje progresuoja iki sunkios pneumonijos.

Kaip save apsaugoti gali patys gyventojai

ULAC Epidemiologinės priežiūros skyriaus vedėja Galina Zagrebnevienė patarė visų daugiabučių gyventojams, norintiems išvengti legioneliozės, kartkartėmis kreiptis į namų valdos atsakingus asmenis ir išsiaiškinti, ar karšto vandens normos atitinka higienos reikalavimus. Mat jokių kitų profilaktikos priemonių nuo šios ligos nėra, o vandens tiekėjai, kaip parodė paskutinis atvejis, ne visada užtikrina tinkamą saugumą.

Taip pat gyventojai savo namuose turėtų periodiškai valyti dušo galvutę, kurioje galimai gali būti susikaupę nuosėdų, kurios taip pat sąlygoja legionelių dauginimąsi. Vanduo nėra sterilus ir dėl užrūdijusių, užkalkėjusių vamzdžių, mažo vandens srauto vamzdžiuose, bakterijos gali tarpti, o į mūsų organizmą jos patenka su vandens purslais.

„O jeigu jau pakilo temperatūra, kamuoja kosulys, silpnumas, reikia kreiptis į medikus, nes legionelių sukelta pneumonija nesiskiria nuo kitų pneumonijų. Kita vertus, tai iš tiesų reta liga. Per metus pas mus registruojama nuo 5 iki 10 atvejų ir Lietuva neišsiskiria iš kitų ES šalių. Didesni protrūkiai registruojami tose šalyse, kuriose aktyviai teikiamos turizmo paslaugos.

Šios ligos padariniai sunkūs todėl, kad ja suserga žmonės, kurių organizmas ir taip yra silpnas, todėl jam sunku kovoti ir su šia liga. Panagrinėjus kiekvieno mirusiojo sveikatos istoriją, nustatoma, kad žmogus sirgo cukriniu diabetu, vėžiu, inkstų nepakankamu, buvo po organų transplantacijos, vartojo imunitetą slopinančius vaistus ir dėl kitų priežasčių. Taigi dažniausiai suserga senyvo amžiaus žmonės arba dideli ligoniai. Kiek turėjome atvejų Lietuvoje, visi asmenys buvo vyresni nei 70–80 metų“, – teigė specialistė.

Vienintelė profilaktika – vandens sistemų priežiūra

Legioneliozė labiau paplitusi išsivysčiusiose šalyse, kurių ūkyje daug terminio vandens generavimo, aušinimo, recirkuliavimo, oro kondicionavimo ir kitų technologijų. Dažniausiai legionelių randama oro kondicionieriuose, aušintuvuose, kompresorinėse, dušinėse, baseinuose, įvairioje medicininėje aparatūroje (ypač taikomoje respiracinėje terapijoje).

Legionella bakterijos plinta per vandens dulksną (aerozolius), dažniausiai dėl netinkamai prižiūrimos ar sukonstruotos vandentiekio sistemos. Legionella bakterijos žūva, kai vandens temperatūra pakyla virš 65°C.

Legionelioze galima užsikrėsti įkvėpus bakterijomis užteršto vandens aerozolio. Liga nėra perduodama vienam žmogui nuo kito ar geriant vandenį. Šios ligos yra visai nesudėtinga išvengti, jei nuolat būtų palaikoma ne žemesnė nei 50°C temperatūra visuose vartotojų čiaupuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius