Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 02

Lenkijos miestelis ruošiasi priimti JAV karius, saugosiančius Suvalkų koridorių

Mažas Lenkijos miestelis Ožyšas rengiasi priimti tūkstančio NATO karių batalioną. Vos už šimto kilometrų nuo Lietuvos įsikursiantys sąjungininkų kariai turės užtikrinti ir Suvalkų koridoriaus saugumą, kad Baltijos šalys nebūtų sausuma atkirstos nuo kitų NATO šalių.
Pratybų „Geležinis kardas 2016“ atidarymas
Pratybų „Geležinis kardas 2016“ atidarymas, JAV kariai / Alfredo Pliadžio nuotr.

Balandį Ožyše įsikurs tūkstančio karių NATO batalionas, kuriame tarnaus britai ir rumunai, o jam vadovaus amerikiečiai.

Pasak Lenkijos 15-osios mechanizuotosios brigados vado gen. Jaroslawo Gromadzinskio, JAV karių vadovaujama tarptautinė kovinė grupė rodo šio regiono svarbą.

„Mūsų struktūra ir amerikiečių vadovaujama tarptautinė kovinė grupė rodo šio regiono svarbą ir kad NATO yra kartu su mumis. Tai ne tik vėliavos iškėlimas, bet realus junginys šiame regione. Nuolatinis buvimas garantuoja NATO patikimumą“, – sako J.Gromadzinskis.

Aljanso karių buvimas Ožyše svarbus ir Lietuvai. Tarptautinis batalionas įsikurs vos už šimto kilometrų nuo Lietuvos sienos, o jo užduotis bus apsaugoti ir vadinamąjį Suvalkų koridorių. Tai vienintelis sausumos kelias, Baltijos šalis jungiantis su kitomis NATO šalimis. Kariškiai Suvalkų koridorių vadina silpnąja gynybos vieta, kuri karo atveju gali būti atakuojama pirmiausia, siekiant atkirsti Baltijos šalis.

LRT stop kadras/Lenkijos miestelis ruošiasi priimti JAV karius, saugosiančius Suvalkų koridorių
LRT stop kadras/Lenkijos miestelis ruošiasi priimti JAV karius, saugosiančius Suvalkų koridorių

Ožyšą nuo viena didele Rusijos karine baze tampančio Kaliningrado skiria tik apie 150 km. Tad miestelio vadovai džiaugiasi atvykstančiais NATO kariais, ir ne tik dėl saugumo.

„Tai, kad čia atvyks tūkstantis NATO karių, mums labai gera žinia. Džiaugiamės, kad jie atvyksta, ir tikimės, kad mūsų mieste atsiras naujų paslaugų turistams, atvyks naujų žmonių, atsiras naujų projektų“, – sako Ožyšo miesto administracijos atstovė Monika Lepicka-Gij.

Sąjungininkų kariais džiaugiasi ir vos 7 000 gyventojų turinčio miestelio verslininkai. Vietos restoranai specialiai kariams pritaiko ir valgiaraščius.

„Jau pasiruošėme amerikiečių atvykimui, išvertėme meniu į anglų kalbą. Jie čia galės rasti didkepsnių, mėsainių, paragauti mūsų picų ir kitų patiekalų. Darbuotojai papildomai mokosi anglų kalbos, kad galėtų laisviau bendrauti“, – pasakoja restorano vadybininkas Dominikas Lipinskis.

Dar 4 000 amerikiečių karių bus dislokuoti ir netoli Lenkijos–Vokietijos sienos. O NATO po 1 000 karių pavasarį dislokuos ir Baltijos šalyse. Taip norima ne tik parodyti sąjungininkams, kad prireikus jie bus apginti, bet ir atgrasyti Rusiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius