Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 02

Lenkijos premjeras M.Morawieckis palinkėjo Lietuvai šviesios ateities ir artimo bendradarbiavimo

Simboliniu metu į Vilnių vizito atvykęs Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis pabrėžė, kad mūsų šalis sieja ne tik istorija ir per amžius vykęs bendradarbiavimas, tačiau ir bendri interesai, kuriuos verta įgyvendinti. Lietuvoje jis lankosi Abiejų Tautų Respublikos (ATR) Konstitucijos priėmimo 230-ųjų metinių išvakarėse ir viso pasaulio lenkams minint Vėliavos dieną.
Lietuvoje su darbo vizitu vieši Lenkijos premjeras M.Morawieckis
Lietuvoje su darbo vizitu vieši Lenkijos premjeras M.Morawieckis / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Premjerė Ingrida Šimonytė su svečiu per gerą valandą užtrukusį susitikimą Vyriausybės rūmuose aptarė dvišalius santykius ir strateginių infrastruktūros projektų įgyvendinimą, COVID-19 pandemijos valdymą, bendradarbiavimą saugumo ir gynybos srityse, situaciją Baltarusijoje ir Ukrainoje, aktualius Europos Sąjungos (ES) politikos klausimus.

VIDEO: Lenkijos premjeras Vilniuje kvietė tautiečius skiepytis: tai leis greičiau grįžti prie normalaus gyvenimo

„Nėra vieno recepto, pagal kurį galėtume kurti dvišalius santykius, tačiau turime daug bendrų interesų, kuriuos verta plėtoti, įgyvendinti, – po to surengtoje spaudos konferencijoje sakė M.Morawieckis. – Lietuva ir Lenkija yra tokioje geografinėje vietoje, jog neverta net ir stebėtis, kad mūsų bendradabiavimas klostosi gerai.“

Anot jo, pirmadienį minimos 230-osios Gegužės 3-iosios Konstitucijos priėmimo metinės yra svarbi data tiek Lietuvai, tiek Lenkijai.

I.Šimonytė taip pat pabrėžė šio dokumento svarbą ne tik abiem šalims, bet ir visai Europai. Tai buvo pirmoji konstitucija žemyne, bet esą svarbiausia ne šis faktas, o tai, ką dokumetas liudijo, – laisvų žmonių valstybės kūrimo idėja.

„Šita istorinė atrama, šitas pamatinis akmuo, kuria remiasi ir pati ES idėja, yra labai svarbus ir simboliškas.

Todėl labai gražu ir jautru, kad būtent prie šitą šventę galime gyvai susitikti, – teigė ji. – Labai džiaugiuosi, kad dvišaliai Lietuvos ir Lenkijos santykiai yra puikūs, kad turime daugybę projektų, kurių įgyvendinimas mums gerai sekasi, […] – ar tai būtų infrastruktūros projektai, ar tai būtų karinis bendradarbiavimas“, – kalbėjo ji.

Dar vienas mus jungiantis aspektas – bendras požiūris į grėsmes, būtinybę stiprinti gynybą, supratimą – ne tik savo, bet ir partnerių, – „kad ne visi režimai nori ES gero, o siekia dažnai savų tikslų – griauti, kiršinti, naudotis menkiausiais nesutarimais ir silpninti tokiu būdu ir mūsų valstybves, ir mūsų bendradarbiavimą“.

M.Morawieckis savo ruožtu priminė, kad mūsų šalis sieja bendra istorija, literatūra, kultūra, menas, per amžius bendradarbiavome siekdami įvairių interesų ir tikslų. Vienas iš jų – išlaikyti stabilumą regione. Todėl per pokalbį buvo aptarta situacija Baltarusijoje, Ukrainoje.

„Turime pabrėžti ir Rusijos vykdomą imperialistinę politiką, kuri yra grėsminga kaimynams. Remiame ukrainiečius ir baltarusius kovoje dėl saugumo ir laisvės“, – teigė jis.

Svečias priminė, kad lankosi ne tik Gegužės 3-iosios priėmimo metinių išvakarėse, bet ir kitą lenkams svarbią šventę – Vėliavos dieną, minimą visur, kur gyvena lenkai.

„Leiskite iš Vilniaus pasveikinti lenkus – Lietuvos piliečius, taip pat visame pasaulyje gyvenančius lenkus su šia atmintina diena. Lenkija yra su jumis. Visur, kur yra lenkai, kur plaka jų širdys, ten yra ir Lenkijos dalelytė“, – kalbėjo M.Morawieckis.

Jis išreiškė viltį, kad susitikimas tokią dieną reiškia, jog dvišalis bendradarbiavimas ateityje klostysis tokia pat dvasia.

„Noriu Lietuvos valstybei ir lietuvių tautai palinkėti kuo šviesesnės ateities, kad ateityje patirtumėte tik gerus dalykus, kad mūsų tautos turėtų galimybę kaip galima artimiau bendradarbiauti ir ateityje“, – savo kalbą baigė premjeras.

Vėliau abiejų šalių premjerai dalyvavo Vilniaus lenkų kultūros namų rekonstrukcijos – priestato statybos – kertinio akmens padėjimo ceremonijoje.

Tai yra pirmasis Lenkijos premjero vizitas Lietuvoje nuo I.Šimonytės vadovaujamos Vyriausybės darbo pradžios. Gruodį abiejų vyriausybių vadovai kalbėjosi telefonu.

1791 m. gegužės 3 d. priimta ATR Konstitucija buvo pirmasis toks rašytinis dokumentas Europoje ir antrasis pasaulyje (po Jungtinių Valstijų konstitucijos).

Kaimyninėje valstybėje ši diena yra svarbi valstybinė šventė, tačiau Lietuvoje ji minima kukliau. Mat Konstitucija esą sumažino Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės savarankiškumą bendroje valstybėje su Lenkija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius