Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 12 14 /13:33

Paaiškėjo, kas tarė galutinį žodį dėl naujo Trakų istorinio nacionalinio parko vadovo

Trakų istorinio nacionalinio parko vadovo konkurso rezultatai kelia klausimų dėl atrinkto kandidato tinkamumo eiti šias pareigas, tačiau tai – ne vienintelė galima problema. Galutinį žodį dėl Dariaus Kvedaravičiaus tarė kultūros ministras Simonas Kairys. Jie abu priklauso Liberalų sąjūdžiui. Vis dėlto, etikos sargai tikina, kad savaime dėl to problemos nėra.
Liberalas paskyrė liberalą: galutinį žodį dėl naujo Trakų istorinio nacionalinio parko vadovo tarė S.Kairys
Liberalas paskyrė liberalą: galutinį žodį dėl naujo Trakų istorinio nacionalinio parko vadovo tarė S.Kairys / 15min montažas

15min primena, kad šią savaitę klausimą, ar D.Kvedaravičius tinkamas vadovauti Trakų istoriniam nacionaliniam parkui, kėlė Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ narė ir buvusi Aplinkos apsaugos departamento vadovė Olga Vėbrienė.

Ji savo įraše feisbuke išskyrė keletą epizodų iš D.Kvedaravičiaus praeities, tačiau jis pats tai pavadino „manipuliacija iškraipytais faktais“, o kultūros ministras S.Kairys – „rašliava arba fantazijomis“.

Vis dėlto, abu vieną svarbią detalią, susijusią su D.Kvedaravičiaus paskyrimu į pareigas, paliko nuošaly.

Liberalas paskyrė liberalą

Įprastai ministerijoms pavaldžių įstaigų vadovus išsirenka ministrai – būtent jie taria paskutinį žodį keliais etapais vykstančiuose konkursuose.

Taip nutiko ir šį kartą.

Su klausimais apie Trakų istorinio nacionalinio parko vadovo konkurso detales 15min kreipėsi į kultūros ministro atstovę spaudai Viktoriją Vitkauskaitę.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Simonas Kairys
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Simonas Kairys

Jos pateiktais duomenimis, į rugsėjo 25 dieną paskelbtą konkursą atsiliepė devyni kandidatai, kurie pateikė reikalingus dokumentus.

Konkurse dalyvavo aštuoni pretendentai. Vėliau du geriausius atrinko speciali konkurso komisija.

„Konkurso komisija, išklausiusi jų parengtų programų pristatymus ir įvertinusi pačias programas, iš visų dalyvių išrinko du geriausiai pasirodžiusius kandidatus“, – raštu atsiųstame komentare teigė V.Vitkauskaitė.

Kaip ir numato tokių konkursų organizavimo tvarka, vėliau ministras atskirai susitinka su abiem geriausiai įvertintais kandidatais ir po pokalbių su jais, atsižvelgdamas ir į pirmojo etapo komisijos vertinimą, nusprendžia dėl laimėtojo.

Galiausiai sprendimą dėl laimėtojo priėmė kultūros ministras S.Kairys.

„Kaip ir numato tokių konkursų organizavimo tvarka, vėliau ministras atskirai susitinka su abiem geriausiai įvertintais kandidatais ir po pokalbių su jais, atsižvelgdamas ir į pirmojo etapo komisijos vertinimą, nusprendžia dėl laimėtojo“, – sakė ministro atstovė.

15min primena, kad tiek kultūros ministras S.Kairys, tiek jo sprendimu į šiai ministerijai pavaldžią įstaigą paskirtas vadovauti D.Kvedaravičius priklauso Liberalų sąjūdžiui.

Nutylėjo ministro vaidmenį

Gruodžio 7 dieną Kultūros ministerija paskelbė pranešimą, jog konkursą laimėjo D.Kvedaravičius, tačiau vengė nurodyti, kad jį iš dviejų kandidatų pasirinko ministras. Pranešime buvo rašoma taip: „D.Kvedaravičiaus kandidatūra pasirinkta iš dviejų baigiamajame konkurso etape dalyvavusių kandidatų“.

Kultūros ministras S.Kairys anksčiau 15min tikino, kad D.Kvedaravičius, kaip kandidatas į Trakų istorinio nacionalinio parko vadovus, atrodė visa galva aukščiau už kitus.

Neturiu niekaip abejonių dėl paties proceso, kaip jis judėjo į priekį.

Liberalų sąjūdžio deleguotas Vyriausybės narys pažymėjo, kad šį konkursą organizavo Viešojo valdymo agentūra, o Kultūros ministerija tiesiog buvo delegavusi savo atstovus.

„Neturiu niekaip abejonių dėl paties proceso, kaip jis judėjo į priekį. O jeigu bandoma kažkokią dėmę primesti, tai tam dar yra procedūra. Prieš skiriant ir yra kreipiamasi į visas atsakingas tarnybas, kad būtų gautos jų pastabos ir pan.

Jeigu tų pastabų nebus gauta, tai D.Kvedaravičius pradės eiti pareigas po to, kai bus gauti institucijų atsakymai, kas yra paprasta procedūra ir būtina prieš kiekvieno vadovo, laimėjusio konkursą, paskyrimą“, – nurodė S.Kairys.

D.Kvedaravičius anksčiau 15min sakė žinojęs, kad narystė Liberalų sąjūdyje, kuriam priklauso ir S.Kairys, bus prikaišiojama bei kai kam kels įtarimų ar klausimų.

„Mano supratimu, jie nepagrįsti. Aš dalyvauju kaip bet kuris kitas. Kiek žinau, pradiniame etape tų kandidatų buvo žymiai daugiau. Atranką vykdė Viešojo valdymo agentūra. Aš visus atrankos etapus praėjau“, – sakė jis, taip pat nutylėjęs, jog laimėtoju buvo paskelbtas po pokalbio su ministru.

Darbai susiję su partija

Pastaruoju metu D.Kvedaravičius dirba tose institucijose ir įstaigose, kurios arba pavaldžios, arba joms vadovauja Liberalų sąjūdžio nariai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Darius Kvedaravičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Darius Kvedaravičius

Keletą metų jis vadovavo Trakų rajono savivaldybės administracijai, vėliau ėjo viceministro pareigas Simono Gentvilo vadovaujamoje Aplinkos ministerijoje.

Dabar jis dirba kancleriu Kultūros ministerijai pavaldžiame Kultūros paveldo departamente, tuo pačiu dirba Trakų rajono savivaldybės taryboje.

Etikos sargai problemos nemato

Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) atstovė Virginija Aleksejūnė 15min teigė, kad pagal Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymą „narystė politinėse partijose pati savaime nėra laikoma aplinkybe, keliančia interesų konflikto situaciją“.

„Tą pačią nuomonę turi ir VTEK sprendimus tikrinantis Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas, anot jo, priklausymas tam tikrai politinei partijai gali reikšti bendrus politinius interesus, tačiau ši aplinkybė savaime nerodo valstybinėje tarnyboje dirbančio asmens privataus intereso jo partijos bendražygio atžvilgiu“, – teigė VTEK atstovė.

Dėl to, pasak jos, aplinkybė, kad tiek S.Kairys, tiek D.Kvedaravičius priklauso Liberalų sąjūdžiui, „neturėtų būti laikoma pakankama interesų konfliktui kilti“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius