-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 12 21

Liberalų kandidatė į Vilniaus merus neteko darbo savivaldybėje: sako išgirdusi „užknisai“

Spalio pabaigoje Liberalų sąjūdis į Vilniaus merus iškėlė Eglės Radvilės, tuo metu – Vilniaus savivaldybės administracijos direktorės patarėjos, kandidatūrą. Po pusantro mėnesio ji šį darbą paliko, kaip sako, buvo priversta, nes palaikė streikuojančius vairuotojus. Kandidatė mini ir daugiau gautų „pasiūlymų“ iš mero Remigijaus Šimašiaus ir ekonomikos bei inovacijų ministrės Aušrinės Armonaitės. Tačiau ir jie, ir savivaldybė situaciją mato visiškai kitaip.
Eglė Radvilė
Eglė Radvilė / 15min ir Liberalų sąjūdžio nuotr.

Tarp kandidatų į Vilniaus merus artėjančiuose rinkimuose yra net keletas moterų. Jos vienaip ar kitaip susijusios su Vilniaus miesto savivaldybe – „darbietė“ Seimo narė Ieva Kačinskaitė-Urbonienė yra buvusi Vilniaus tarybos narė. Oficialiai apie kandidatavimą dar nepaskelbusi, tačiau realiausiai atrodanti iš Lietuvos lenkų rinkimų akcijos Edita Tamošiūnaitė – vicemerė antrą kadenciją.

Išėjo pati ar jos paprašė išeiti?

Dar viena kandidatė – Eglė Radvilė – iki gruodžio 9-osios dar dirbo Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorės patarėja.

Tačiau gruodžio 12-ąją feisbuke ji parašė: „Nuo penktadienio nebedirbu Vilniaus miesto savivaldybėje.

Visiems, atsakingiems už šiuos sprendimus, siunčiu linkėjimus ir geriausius karmos taškus. Vis tiek aš palaikau VVT streikuojančius darbuotojus, patinka Jums tai ar ne.“

Paprašyta pakomentuoti plačiau savo išėjimą iš savivaldybės, E.Radvilė teigė, kad darbo santykiai su Vilniaus miesto savivaldybe nutraukti ne jos iniciatyva: „Manau, tai buvo tik laiko klausimas – savivaldybėje niekada nebuvau patogi. Garsiai kritikavau vidinius procesus, perteklinę biurokratiją, greitus ir nepasvertus sprendimus.

Nuo spalio pabaigos, kai paskelbiau savo kandidatūrą į Vilniaus miesto merus, pajutau, kad savivaldybėje manęs pradėjo saugotis. Ne į visus įprastus man susitikimus būdavau pakviesta, jaučiau, kad nuo manęs pradėta slapukauti.

Po to prasidėjo darbo krūvio mažinimas, atrodo, kad tai buvo sąmoningas ruošimasis manęs atsikratyt.“

Nuo spalio pabaigos, kai paskelbiau savo kandidatūrą į Vilniaus miesto merus, pajutau, kad savivaldybėje manęs pradėjo saugotis.

Parėmė streikuotojus

Tačiau esą paskutinis lašas buvęs jos parama streikuojantiems „Vilniaus viešojo transporto“ (VVT) darbuotojams.

„Gruodžio 5 d. prasidėjo VVT darbuotojų streikas. Nuo ryto su visu Vilniumi laukiau, kol meras prisiims atsakomybę ir nuvyks pas streikuotojus. Deja, jis to nepadarė. Tad per pietus nuvažiavau pati.

Man protu buvo nesuvokiama, kaip savivaldybė gali būti tokia ciniška šios krizės atžvilgiu. Tą pačią dieną paskelbiau viešą kvietimą abiem derybų pusėms kalbėtis, įsiklausyti ir rasti sprendimus. Ir tą daryti, žinoma, skaidriai.

Kitą dieną man buvo tiesiai šviesiai pasakyta „užknisai“. Ir mandagiai pasiūlyta darbo santykių klausimą išspręsti abipusiu sutarimu“, – apie situaciją sakė E.Radvilė.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vilniaus viešasis transportas streiko metu
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vilniaus viešasis transportas streiko metu

Sako gavusi pasiūlymų iš mero ir ministrės, kad tik nekandidatuotų

Ji teigia įsivertinusi situaciją, o esą dar iki šio pasiūlymo buvo sulaukusi ir kitų:

„Ekonomikos ir inovacijų ministrė siūlė pasirinkti kokią tik nori darbo vietą už tai, kad atšaukčiau savo kandidatūrą į merus. O gruodžio 7 d. gavau „žmogišką patarimą“ iš paties Šimašiaus: po savaitės ar mėnesio atšaukti kandidatūrą.

Tad viską įsivertinusi, priėmiau sprendimą sutikti su pasiūlymu nutraukti darbo sutartį – visgi, esu dviejų vaikų mama. Ir turbūt kiekvienas tėvas supras mano sprendimą. O kandidatūros į merus neatšaukiau ir atšaukti neplanuoju.“

Ekonomikos ir inovacijų ministrė siūlė pasirinkti kokią tik nori darbo vietą už tai, kad atšaukčiau savo kandidatūrą į merus.

Vertina pareiškimus kaip keistus ir neetiškus

Tačiau tiek Remigijus Šimašius, tiek ministrė Aušrinė Armonaitė neigia bet kokius teiginius, kad jie būtų kažką panašaus siūlę E.Radvilei ar bandę paveikti jos sprendimą kandidatuoti.

Kaip 15min sakė A.Armonaitės patarėjas Martynas Čerkauskas, tokie kandidatės pareiškimai atrodo tiesiog keisti.

„Ministrė nenori dalyvauti Eglės Radvilės rinkimų kampanijoje. Jai keista girdėti tokius kandidatės pareiškimus, nes postais ir darbo vietomis ji neprekiauja.

Pasiūlymų pagalvoti apie galimą prisijungimą prie ministerijos komandos buvo, nes nuolat skelbiame konkursus ir ieškome pastiprinimo“, – teigė patarėjas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Aušrinė Armonaitė ir Remigijus Šimašius
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Aušrinė Armonaitė ir Remigijus Šimašius

Vilniaus meras R.Šimašius tokį E.Radvilės pasisakymą įvertino kaip neetišką:

„Kadangi su Egle dirbome daug, natūralu, kad turėjome daug ir asmeninių pokalbių, kuriuos, manau, būtų neetiška viešinti.“

„Abipusiu sutarimu“

Vilniaus savivaldybė sako, kad tai buvęs „darbuotojos siūlymas nutraukti darbo sutartį šalių susitarimu, nenurodant priežasčių“.

„Eglė Radvilė Vilniaus miesto savivaldybės administracijoje dirbo ketvirčiu etato, darbo sutartis buvo nutraukta abipusiu sutarimu ir tai niekaip nėra susiję su VVT streiku ar palaikymu profesinei sąjungai. Taigi Eglės Radvilės nurodoma darbo santykių nutrūkimo priežastis yra klaidinga interpretacija.

Savivaldybės administracijos žiniomis, klaidinga ir kandidatės nurodoma informacija apie išsilavinimą – neva ji yra baigusi mokslinį laipsnį suteikiančias studijas Harvardo universitete“, – teigiama Vilniaus savivaldybės pateiktame komentare dėl E.Radvilės išėjimo iš darbo.

Ji pati sako, kad mokslinį laipsnį yra įgijusi VGTU, o Harvardo universitete baigė papildomąsias (postgraduate tipo) studijas 2019–2021 m.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Eglė Radvilė ir Viktorija Čmilytė Nielsen
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Eglė Radvilė ir Viktorija Čmilytė Nielsen

Turėjo kandidatuoti Zarasuose kaip Laisvės partijos kandidatė?

Šaltinių teigimu, kad Laisvės partija tikėjosi, jog E.Radvilė kaip jų kandidatė dalyvaus Zarasų mero rinkimuose. Esą jos sprendimas kandidatuoti Vilniuje kaip Liberalų sąjūdžio atstovei buvęs netikėtas.

Tačiau pati E.Radvilė teigia, kad išties buvo gavusi kvietimą kartu su Laisvės partija dalyvauti rinkimuose Zarasuose kaip kandidatei į tarybos narius. Bet pasiūlymo ji esą nepriėmusi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius