Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 07 07

Liepos mėnesio orai: prognozuojamas karštis visu smarkumu užplūs tik paskutinę savaitę

Europos vidutinės trukmės orų prognozių centro duomenimis, liepos mėnuo, kaip ir birželis, bus šaltesnis nei įprastai. Bent jau iki liepos vidurio taip laukiamos vasariškos šilumos nebus. Tačiau gali būti, kad paskutinę savaitę tvokstelės toks karštis, kad ilgėsimės Lietuvai įprastų orų.
Liūtis Vilniaus senamiestyje
Liūtis Vilniaus senamiestyje / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Artimiausiu metu karščių nenumatoma

Pagal minėto centro prognozes, liepos mėnesio vidutinė temperatūra numatoma apie 2 laipsnius žemesnė už vidutinę daugiametę, kuri siekia 17,9 laipsnio. Šalčiausia bus pirmoje mėnesio pusėje. Pavyzdžiui, ateinančią savaitę vidutinė temperatūra numatoma vos 16,4 laipsnio, o įprasta norma – 18,3. Trečią liepos savaitę prognozuojama vidutinė temperatūra jau priartės prie įprasto, o paskutinę savaitę pranoks ją net 2 laipsniais.

Lietuvoje karščiausia būna būtent paskutinę liepos savaitę ir pirmą rugpjūčio savaitę. Dabartinės prognozės patvirtina šį dėsnį.

Pasak Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klimatologijos skyriaus vedėjo dr. Donato Valiuko, tokie permainingi mėnesio orai neturėtų stebinti. Dėl Lietuvos geografinės padėties pastovių orų pas mus ir negali būti, įprastesni – besikaitaliojantys orai. Vykstant klimato kaitai toks kaitaliojimasis tarp karštų ir vėsesnių orų tik dar labiau dažnėja ir intensyvėja, taip pat didėja skirtumai tarp temperatūrų.

Pirmoje pusėje gali būti tik kelios karštos dienos

„Tačiau tai nereiškia, kad tarp vėsesnių savaičių, kurios artimiausiu metu numatomos, nebus ir karštesnių dienų, kadangi, kaip jau pastebėjome, temperatūrų svyravimai pas mus gali būti labai staigūs. Per savaitę kurioje nors šalies vietoje, nebūtinai visoje Lietuvoje, bet, pavyzdžiui, rytinėje ar pietinėje šalies dalyje, dėl keliaujančių vietinių oro masių gali būti viena ar kelios karštos dienos“, – aiškino specialistas.

Amerikiečiai taip pat prognozuoja, kad liepa Lietuvoje bus vėsesnė nei įprastai, tačiau tik maždaug vienu laipsniu. Kaip tai bus juntama realiai?

„Kai temperatūra 2 laipsniais aukštesnė, mes į ją reaguojame kaip į šilumą ir priimame kaip normą. Tačiau kai temperatūra keliais laipsniais žemesnė, kaip yra dabar, iš karto dairomės, kur dingo vasara. Sakome, kad yra šalta, nors pati temperatūra tikrai nėra anomališka“, – teigė D.Valiukas.

Jau iškrito kritulių daugiau nei per visą mėnesį

Krituliai vasarą taip pat pasiskirsto labai netolygiai. Pavyzdžiui, birželį Telšiuose kritulių buvo mažiau nei įprastai, o kitur jų iškrito daugiau. Liepos 1-ąją Nidoje per vieną dieną iškrito 82 mm kritulių, kai paprastai per visą liepos mėnesį iškrenta 67 mm. Kritulių netolygumas pagal vietoves ir dienas taip pat yra būdingas ir su klimato kaita dar labiau ryškėja.

„Taigi apibendrinant liepa numatoma šiek tiek vėsesnė nei įprastai ir pakankamai permaininga. Didesnio orų pašiltėjimo laukiama tik mėnesio pabaigoje. Taigi kol kas vasara labai lietuviška, bet iš tiesų yra buvę kur kas blogiau. Prieš keletą dešimtmečių sulaukdavome ir daug vėsesnių vasarų, tad nėra ko stebėtis.

Kada vasarą būna karščiausia?

Beje, remiantis daugiamečiais duomenimis, Lietuvoje karščiausia būna būtent paskutinę liepos savaitę ir pirmą rugpjūčio savaitę. Dabartinės prognozės patvirtina šį dėsnį. O jei paskutinę liepos savaitę, kuri ir taip paprastai šilčiausia, pagal prognozes temperatūra gerokai šoktels, turėtų būti tikrai karšta“, – svarstė pašnekovas.

Artimiausiomis dienomis numatoma 17-21 laipsnių temperatūra. Liepos 8 d. daug kur, daugiausia vakariniuose rajonuose palis. Žemiausia nakties temperatūra prognozuojama 7–12, Kuršių nerijoje 13–15, aukščiausia dienos temperatūra – 18–23 laipsniai.

Liepos 9 d. taip pat daug kur palis, dieną vyraus trumpas lietus. Vietomis perkūnija. Temperatūra naktį bus apie 10–15, dieną 18–22 laipsnius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius