Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 05 11

Liepų genėjimas sukėlė nerimo

Šiomis dienomis Laisvės alėjoje genimos liepos kai kuriuos kauniečius privertė sunerimti. Į redakciją kreipęsi žmonės ragino pasidomėti, ar laiku pjaunamos medžių šakos.
Šiuo metu genėti liepas dar galima.
Šiuo metu genėti liepas dar galima. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Specialistai pripažįsta, jog geriausias metas genėjimui jau praleistas – reikėjo medžių šakeles pjauti anksčiau. Tačiau jie užtikrino, kad didelės žalos liepoms šiuo metu atliekami darbai nepadarys, todėl stabdyti genėjimo nereikia.

„Teisės aktuose nėra nurodyta tikslaus laiko, kada geriausia genėti medžius. Tačiau iš patirties žinome, kad geriausia tai daryti vos prasidėjus medžio vegetacijai. Šiuo metu ji jau įsibėgėjusi“, – sakė Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė.

Valdininkė taip pat priminė, kad Laisvės alėjoje atliekamas formuojamasis liepų genėjimas, kuris yra kitoks nei įprastas medžių genėjimas.

„Formuojant medžius pjaunamos ar patrumpinamos tik pačios kraštinės šakos“, – sakė Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja.

Lietuvos žemės ūkio universiteto Agronomijos fakulteto dekanas doc. dr. Viktoras Pranckietis atkreipė dėmesį į tai, jog Laisvės alėjoje augančias liepas reikėtų atnaujinti.

„Jos – tikros varguolės. Nieko stebėtino: kai tiek metų buvo bet kaip genėtos, jos toli gražu nebėra tokios, kokios buvo tik ką pasodintos. Palyginkite jas su Vasario 16-osios gatvėje pasodintomis naujomis liepomis – kaip diena ir naktis“, – sakė doc. dr. V.Pranckietis.

Sodininkystės specialistas taip pat užtikrino, kad formuojamasis genėjimas atliekamas geru laiku: „Šiuo metu geriausiai gyja žaizdos. Jei jas dar nudažytų, medžiai būtų idealiai apsaugoti“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius