Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 11 16 /13:20

Lietuva nesvarsto atsisakyti pabėgėlių, bet planuoja rinkti informaciją apie visus į šalį atvykstančius asmenis

Premjeras Algirdas Butkevičius teigia, kad Lietuva nesieja teroro aktų Paryžiuje ir pabėgėlių priėmimo klausimo, todėl atsisakyti priimti pabėgėlius nesvarstoma. Stiprinant saugumą ketinama priimti įstatymą, kuris leis rinkti informaciją apie visus asmenis, kurie atvyksta į Lietuvą, nepaisant to, jog Europos Parlamente šis klausimas iki šiol įstrigęs.
Algridas Butkevičius
Algridas Butkevičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Apie pabėgėlius premjeras pasisakė po ministrų kabineto susitikimo su Valstybės saugumo departamento (VSD) generaliniu direktoriumi Dariumi Jauniškiu. 

„Teroristų atvykimo į Europos Sąjungą versijas palikime tyrimui. Kai kurios jų iki galo nepagrįstos, tačiau noriu užtikrinti, kad imamasi visų priemonių, kad į Lietuvą vykdant pabėgėlių perkėlimo programą nepateks nei vienas asmuo, turintis bent menkiausių neaiškumų savo gyvenimo istorijoje ar dokumentuose“, – sakė premjeras. 

Teroristų atvykimo į Europos Sąjungą versijas palikime tyrimui. Kai kurios jų iki galo nepagrįstos.

Jis pridūrė, kad į Lietuvą bus priimtos tik karo pabėgėlių statusą turinčios šeimos ir bus atliekama griežta asmenų perkėlimo kontrolė. 

Po įvykių Paryžiuje Lenkijoje kalbama apie tai, kad ši šalis pabėgėlių nebepriims. 

Apie tai paklaustas premjeras pabrėžė, kad nei vienas migrantas į Lietuvą nepateks, jeigu dėl jo kils bent menkiausių neaiškumų. 

„Kol kas mes emigrantų klausimo nerišame su įvykiais Paryžiuje“, – pabrėžė jis. 

Planuoja rinkti informaciją apie visus, skrendančius į Lietuvą

Šiuo metu yra parengtas Transporto pagrindų įstatymo projektas, kuris numato galimybę registruoti į Lietuvą atvykstančius piliečius ir kaupti informaciją apie juos.

Pasak vidaus reikalų ministro Sauliaus Skvernelio, šis klausimas beviltiškai užstrigęs Europos Parlamente. 

Mes manome, kad toks mechanizmas turi veikti ir vidiniams skrydžiams Europos Sąjungos viduje.

„Kalba eina apie žmones, kurie nusiperka bilietus skristi į Europos Sąjungos erdvę – jų registravimas ir informacijos specialiosioms tarnyboms pateikimas. Mes manome, kad toks mechanizmas turi veikti ir vidiniams skrydžiams Europos Sąjungos viduje. Ir išankstinės informacijos turėjimas prevenciškai užkertant kelią panašiems įvykiams. Mes manome, kad duomenys turi būti laikomi iki 3 metų, nes tai labai svarbu po įvykių analizuojant pasekmes“, – sakė ministras. 

Jo teigimu, po pirmojo teroro akto Prancūzijoje šis klausimas EP pajudėjo iš mirties taško. 

„Nacionalinį teisės aktą mes įgyvendinsime, analogiška sistema veikia patenkant į JAV“, – tvirtino jis. 

VSD atkurs Kovos su terorizmu padalinį

„Yra imamasi visų priemonių, kad būtų užtikrintas saugumas šalyje, o terorizmo grėsmė mūsų šalyje išlieka maža“, – po posėdžio sakė premjeras. 

Saugantieji masinius renginius privalo sustiprinti asmenų patikrą, kad nebūtų įsinešami ginklai ir kitos priemonės, galinčios kelti pavojų.

 

Terorizmo prevenciją mūsų šalyje koordinuojančiame VSD bus atkurtas kovos su terorizmu padalinys, į kurį jau renkami pareigūnai. 

Taip pat ketinama patobulinti krizių valdymo komiteto, kuriam vadovauja premjeras, funkcijas, sustyguoti, kas kaip ir kada jam pateikia informaciją, kad, įvykus krizei, politiniai sprendimai būtų priimami kaip galima greičiau. 

„Įpareigosime saugos tarnybas, užtikrinančias saugumą objektuose, stebėti įtartinai besielgiančius asmenis ir nedelsiant apie tai informuoti specialiąsias tarnybas, – kalbėjo premjeras – Saugantieji masinius renginius privalo sustiprinti asmenų patikrą, kad nebūtų įsinešami ginklai ir kitos priemonės, galinčios kelti pavojų.“

Stiprinama sienų kontrolė, įvesta padidinta pareigūnų reagavimo parengtis, vykdomi stebėjimai, keičiamasi informacija su tarptautiniais partneriais. 

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Saulius Skvernelis
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Saulius Skvernelis

Vidaus reikalų ministras S.Skvernelis sakė, kad visos Lietuvos tarnybos nuo savaitgalio dirba kitu režimu: sustiprinta apsauga oro uostuose, pasienyje tikrinami atvykstantys ir išvykstantys iš Lietuvos asmenys. 

Gatvėse galima pamatyti policijos pareigūnų, ginkluotų automatais. S.Skvernelis apgailestavo, kad pareigūnams tenka nešiotis karinius ginklus. 

Ministras teigė net neabejojantis, kad Lietuvoje įvykus teroro aktui, į jį būtų profesionaliai reaguojama. 

Suvokime, kad atsitvėrus spygliuota viela terorizmo grėsmės neišvengsime.

Priešgaisrinės apsaugos pareigūnai taip pat dirba padidintu režimu, policija sustiprinusi patruliavimą masinio susibūrimo vietose, „Aras“ dirba aukščiausioje parengtyje.

„Vykdomas ir nematomas darbas – pareigūnų dalyvavimas renginiuose: nuo sporto varžybų iki spektaklių, koncertų bei darbas kriminalinės žvalgybos srityje. Suvokime, kad atsitvėrus spygliuota viela terorizmo grėsmės neišvengsime“, – sakė jis. 

Tarnybos sustiprintu režimu dirbs tol, kol nebus duoti visi atsakymai dėl teroro aktų Paryžiuje. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius