Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 03 14

Lietuva – pirmoji Šiaurės šalis, kur „Facebook“ paleido dingusių vaikų paieškos sistemą

Pernai Lietuvoje buvo pranešta apie maždaug 3 tūkst. dingusius vaikus. Didžiąją dalį dingusiųjų sudaro iš namų ar globos įstaigų pabėgę vaikai. Sprendžiant šią problemą į pagalbą suskubo socialinis tinklas „Facebook“, Lietuva tapo 16-a valstybe pasaulyje, kur šis pristatė ir paleido dingusių vaikų paieškos sistemą „Amber Alert“.
Dalia Grybauskaitė ir Emily Vacher
Dalia Grybauskaitė ir Emily Vacher / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Trečiadienį Prezidentūroje surengtame sistemos paleidimo renginyje sveikinimo žodį tarusi Dalia Grybauskaitė akcentavo, kad mes turime galimybę tapti šio projekto pionieriais regione.

„Tikrai didžiuojuosi, kad mumis patikėjo ir pasitikėjo, Šiaurės šalyse esame pirmieji, kur tokia sistema bus įdiegta. Mes galėsime būti ne tik eksperimentine teritorija ir mokytis patys, bet galėsime būti ir pavyzdžiu kitiems“, – sakė prezidentė.

Ji atkreipė dėmesį, kad šia sistema galės naudotis apie 1 mln. lietuvių, maždaug tiek mūsų šalies piliečių yra prisiregistravę „Facebook“, tarp jų, be abejo, ir pati prezidentė.

„Socialiniai tinklai Lietuvoje gali ir tikiu, išgelbės labai daug gyvybių ir apsaugos mūsų vaikus, šeimas, visuomenę“, – sakė D.Grybauskaitė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė

Dingusių žmonių šeimų paramos centro direktorė Natalija Kurčinskaja pasakojo, kad Lietuva jau yra įgyvendinusi ne vieną inovatyvų projektą dingusių vaikų problematikai spręsti, o ji – itin aktuali.

„Net vienas dingęs vaikas yra tragedija ne tik šeimai, bet ir visai mūsų valstybei, – sakė ji ir pridūrė, kad Lietuvoje daugiau nei 1 tūkst. vaikų dingsta ne pirmą kartą. – Taip nutinka todėl, kad radus dingusį vaiką, nėra išsiaiškinamos visos jo dingimo aplinkybės. Dingę vaikai yra itin pažeidžiami dėl savo amžiaus, laisvai gali tapti prekybos žmonėmis, seksualinio išnaudojimo aukos ir patirti įvairių formų smurtą.“

VIDEO: Lietuvoje dingusių vaikų ieškoti padės ir socialinis tinklas „Facebook“

Informacija pasieks akimirksniu

Į Lietuvą jau antrą kartą per pastarąjį pusmetį atvykusi „Facebook“ Saugumo ir politikos departamento direktorė Emily Vacher kalbėjo apie tai, kaip dingus vaikui svarbus operatyvumas ir greitis.

„Noriu papasakoti apie mažą mergaitę Emilę iš Teksaso. Ji kaip ir visi vaikai, žaidė kieme su brolius, bet be jokio perspėjimo ją pagrobė vyras ir įsitempė į juodą furgoną. Deja, ji niekada negrįžo namo ir jos žudikas niekada nebuvo rastas.

Kadangi buvo liudininkų, policija turėjo informacijos, bet buvo 1996 metai, todėl nebuvo galimybės pasidalinti informacija su visuomene. Tuo metu vos keli žmonės buvo prisijungę prie interneto, žmonės tik aiškinosi, kas tai yra“, – kalbėjo E.Vacher.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Emily Vacher
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Emily Vacher

Ji atkreipė dėmesį, kad jau dabar galime matyti žmones intensyviai dalinantis informacija apie dingusius žmones socialiniuose tinkluose, tačiau su „Amber Alert“ įrankiu, dingus vaikui informacija per „Facebook“ iškart pasieks žmones esančius netoli dingimo vietos.

„Facebook siųs pranešimą esantiems artimiausioje teritorijoje, kur vaikas dingo. Jei pamatysi šį pranešimą, reiškia, vaikui kilęs didelis pavojus ir jūs galite padėti. Jis skleidžia informaciją reikiamiems žmonėms, reikiamoje vietoje ir reikiamu laiku“, – sako E.Vacher.

Anot jos, Amerikoje ši sistema jau padėjo į šeimas sugrįžti maždaug tūkstančiui vaikų: „Vaikų saugumo problema aktuali ne tik Lietuvoje. JAV su tuo kovojame kiekvieną dieną. Didžiuojamės, kad Lietuvoje turime tokius puikius partnerius. Kartu mes galime sukurti saugesnį pasaulį JAV ir Lietuvos vaikams. Šiandien žengiame dar vieną žingsnį šio tikslo link.“

Renginyje kalbėjęs Policijos departamento generalinio komisaro pavaduotojas Edvardas Šileris pasidžiaugė dar vienu įrankių padėsiančiu ieškoti dingusiu vaikų.

„Reikia išskirti tikruosius atvejus, kai tai pagrobimas ar reikalinga kita skubi pagalba, tikimės iš šio įrankio kuo geriausios naudos“, – sakė E.Šileris.

Jis pridūrė, kad policija pastaruoju metu daug investavo į elektroninę erdvę, taip siekiant efektyvesnio ir greitesnio darbo.

„Tikime, kad svarbiausia yra rezultatas, įrankiai, duodantys rezultatą, o ne procesas. Tikiuosi, kad šis įrankis bus labai naudingas“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius