Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2009 11 17

Lietuva planuoja įsigyti daugiau vaistų sezoniniam ir pandeminiam gripui gydyti

Lietuva turi sukaupusi apie 115 tūkst. dozių antivirusinių vaistų, skirtų sezoniniam ir pandeminiam gripui gydyti, ir planuoja jų įsigyti dar, antradienį BNS teigė Sveikatos apsaugos viceministras Artūras Skikas.
Vakcina
Vakcina / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Šiandien mes turime apie 115 tūkst. dozių ir vyksta pirkimas dar papildomam kiekiui. Dabar sunku pasakyti, kiek mes gausim, bet panašiai prognozuojame dar 30 – 40 tūkst. dozių nupirkti artimiausiu metu, per mėnesį – kitą,“ – sakė A.Skikas.

Antradienį Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad šalies ligoninėms buvo pradėti dalyti antivirusiniai vaistai iš valstybės rezervo, skirti gydyti žmonėms, į ligoninę patekusiems dėl gripo komplikacijų.

Pasak A.Skiko, šešioms Lietuvos infekcinėms ligoninėms buvo padalinta 300 antivirusinių vaistų dozių.  „Išankstinis dalijimas vyksta, nes jau ir pacientai patenka į ligonines. Tai pirmiausiai į tas 6 infekcines ligonines yra duodamas rezervas, o po to žiūrėsim pagal poreikį. Pradžiai šitoms ligoninėms, kur turėtų patekti sunkiausi ligoniai,“ – sakė A.Skikas.

Sveikatos apsaugos viceministro teigimu, Lietuvoje šiuo metu dėl galimų gripo komplikacijų ligoninėse yra gydoma iki 10 žmonių.  „Ligonių, kiek mus informavo, ir tai jie yra ne visi sunkūs, šiandien, mūsų duomenimis, panašiai iki 10 yra,“ – teigė A.Skikas.

„Dar kol kas renkam duomenis, kiek pateko būtent po gripo komplikacijų. Ligonis patenka dėl įvairių priežasčių, tam reikia laiko diferencijuoti. Tikiuosi, kad mes šios savaitės pabaigoje turėtume žinoti bent jau kažkokius preliminarius skaičius,“ – sakė sveikatos apsaugos viceministras.

Pasak A.Skiko, šiuo metu Lietuvoje siaučiantis gripas užklupo anksčiau nei pernai, todėl šalyje šiuo metu yra jo pikas.  „Šiais metais gripas yra naujo tipo, kadangi virusas, jis yra žymiai ankstesnis, mėnesiu – pusantro anksčiau prasidėjęs negu praėjęs sezoninis gripas. Apimtys jo kol kas, lyginant su pernai metų tuo pačiu periodu, yra didesnės. Pernai buvo sezoninis (BNS – gripas) ir paprastai pikas būna sausį–vasarį. Dabar pas mus pikas vyksta šiuo metu. Šiaip sergamumas didesnis,“ – pasakojo A.Skikas.

Vilniuje ir kai kuriuose šalies rajonuose sergamumas sezoniniu gripu pastarąją savaitę viršijo epideminį lygį. Lietuvoje pacientai, kurie įtariami susirgę vadinamuoju kiaulių, gripu A(H1N1), nebetiriami konkrečiai dėl šios ligos. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius