Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 05 24

Lietuva renkasi: iš naujo prezidento tikisi ir rankos tvirtumo, ir rūpesčio vaikais

Savo valią išankstiniame balsavime Prezidento rinkimų antrajame ture bei Europos Parlamento (EP) rinkimuose išreiškę rinkėjai sako balsavę ir iš anksto tvirtai apsisprendę kam atiduoti savo balsą, ir sprendimą priėmę tik balsavimo kabinoje. Daug žmonių tikisi, kad naujasis prezidentas išlaikys dabartinės politikos tęstinumą, o būsimieji europarlamentarai bus aktyvesni ir tvirčiau gins šalies interesus Briuselyje.
LRT debatai. Ingrida Šimonytė ir Gitanas Nausėda.
LRT debatai. Ingrida Šimonytė ir Gitanas Nausėda. / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Išankstinis balsavimas rinkimuose šalies savivaldybėse ir specialiuose paštuose vyksta nuo pirmadienio. Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, gyventojai rinkimuose dalyvauja aktyviau nei prieš dvi savaites.

Vilniaus miesto savivaldybėje ketvirtadienio popietę buvo susirinkę gana nemažai rinkėjų.

15min kalbinti gyventojai prezidento rinkimuose aktyviai balsavo ir už Gitaną Nausėdą, ir už Ingridą Šimonytę. EP rinkimuose – ir už politinių partijų, ir už visuomeninių rinkimų komitetų kandidatų sąrašus.

VIDEO: Už ką balsavo ir ko žmonės tikisi po prezidento ir Europos Parlamento rinkimų?

Nori „šviežio kraujo“

Ramūnu prisistatęs vyras sakė jau seniai apsisprendęs, už ką balsuoti prezidento rinkimuose.

„Pirmajame ture tas kandidatas išėjo ir dabar už tą patį balsuojame“, – teigė jis.

15min nuotr./Ramūnas
15min nuotr./Ramūnas

Ramūnas neatskleidė, už kurį iš dviejų kandidatų balsavo, bet patikino, kad už geriausią. Iš naujojo prezidento jis aiškino besitikintis darbų tęstinumo ir tvirtos rankos.

Anot Ramūno, EP rinkimuose pasirinkimas tarp kandidatų yra didelis. „Bet laikausi tos pačios krypties, ką ir anksčiau, ir tą patį tęstinumą išlaikau“, – kalbėjo jis.

Iš naujos kadencijos EP Ramūnas tikisi kuo daugiau naudingesnių sprendimų mūsų šaliai.

15min kalbinta iš anksto balsavusi moteris aiškino besivilianti, kad į Simono Daukanto aikštę „ateis“ truputį „šviežio kraujo“.

„Ir labai norėtumėme, kad vis dėlto prezidentas ar prezidentė – kas čia bus išrinkta, vaikais rūpintųsi labiau“, – dėstė ji.

Ir labai norėtumėme, kad vis dėlto prezidentas ar prezidentė – kas čia bus išrinkta, vaikais rūpintųsi labiau.

Linki nedaryti gėdos Lietuvai

15min nuotr./Julija
15min nuotr./Julija

Studentė Julija savo balsą prezidento rinkimuose sakė atidavusi už I.Šimonytę. Merginos manymu, ji yra progresyviausia ir geriausia kandidatė į prezidentus.

Julijos teigimu, apsispręsti, už ką balsuoti prezidento rinkimuose, jai buvo tikrai lengva. „Buvau visiškai tikra, kad aš norėčiau ją matyti priešakyje Lietuvos ir, aš manau, kad ji galėtų geriau reprezentuoti Lietuvą visoje užsienio reikalų sferoje“, – nuomone dalijosi ji.

EP rinkimuose studentė sakė balsavusi už visuomeninį rinkimų komitetą „Aušros Maldeikienės traukinys“.

„Aš pati kažkaip nustebau paskutinę minutę, kad aš už jos visą tą grupę balsavau. Nežinau, turbūt imponavo tai, kad debatuose jos visa kompanija gerai pasirodė ir reprezentavo savo ideologiją įtikinamai“, – kalbėjo ji.

Turbūt imponavo tai, kad debatuose jos visa kompanija gerai pasirodė ir reprezentavo savo ideologiją įtikinamai.

Iš naujo EP Julija tikisi našesnio darbo, kad Lietuva būtų reprezentuojama pakankamai gerai. „Būtų šnekama angliškai laisvai ir raiškiai, kad nebūtų tiesiog daroma gėda Lietuvos tautai, sakykime taip“, – dėstė ji.

Už I.Šimonytę balsavo ir Gediminas. Vaikinas mano, kad ji – stipri lyderė, stipresnė už G.Nausėdą. „Manau, kad jis silpnesnis tiesiog yra, o reikia kieto atstovo“, – po balsavimo kalbėjo jis.

Gediminas tikisi, kad naujasis prezidentas gerai eis savo pareigas ir atneš daug gėrio.

15min nuotr./Gediminas
15min nuotr./Gediminas

Vaikino teigimu, jam buvo lengva apsispręsti, už ką balsuoti EP rinkimuose. „Aš jau eilę metų už konservatorius balsuoju. Tai tradiciją toliau tęsiu“, – aiškino jis.

Apsisprendė tik balsavimo kabinoje

Vilniaus miesto savivaldybėje prezidento rinkimuose iš anksto balsavusi Leonarda sakė savo balsą atidavusi už vyrą. „Taip aš išrinkau ir man geriau tinka šitas kandidatas“, – aiškino ji.

Apsispręsti, už ką balsuoti EP rinkimuose, pasak Leonardos, buvo lengva. „Už savo kandidatą. Kadangi lenkė esu, tai balsavau, jokia čia paslaptis, už Valdemarą Tomaševskį. Norisi, kad būtų ten mūsų atstovas nuo lenkų“, – komentavo moteris.

15min nuotr./Leonarda
15min nuotr./Leonarda

Leonarda norėtų, kad naujos kadencijos EP Europą pasuktų į krikščionišką pusę.

„Ten viskas eina atvirkščiai, ne taip, kaip mes norime. Na, ne viskas, atsiprašau, bet daug tokių... Gal mes dar nelabai esame europietiški, bet šitai man nelabai patinka“, – nuomone pasidalijo ji.

Rimvydu prisistatęs vaikinas prezidento rinkimuose sakė balsavęs už I.Šimonytę. „Ji, man atrodo, yra viena racionaliausių ir gana nepasimetus, ir tvirto požiūrio kandidatė“, – paaiškino jis.

Rimvydo teigimu, jam nebuvo lengva apsispręsti, kam atiduoti balsą EP rinkimuose.

„Nelabai daug sklaidos, tai gana sunkoka buvo. Iš tikro tik dabar nuvaręs į būdelę apsisprendžiau“, – kalbėjo jis.

Iš tikro tik dabar nuvaręs į būdelę apsisprendžiau.

EP rinkimuose vaikinas balsavo už visuomeninį rinkimų komitetą „Aušros Maldeikienės traukinys“.

Klausiamas, ko tikisi iš naujos kadencijos EP, jis sakė, kad norėtų, jog europarlamentarai bent jau lankytų posėdžius ir nepriiminėtų sprendimų, kurie Europai nėra geri.

15min nuotr./Rimvydas
15min nuotr./Rimvydas

„Kaip, sakykime, 13 pataisa, kur labai daug skandalų yra. Tai tokių, manau, sprendimų nereikia ir yra mūsų laisvė. Tai, aš manau, už ją labiau reikia būti“, – teigė Rimvydas.

Reikia susitvarkyti savo kieme

Paklausta, kaip balsavo prezidento rinkimuose, Edita prisistačiusi moteris sakė: „Kaip ir dauguma greičiausiai, už G.Nausėdą“.

Ji tikino, kad pasirinkti, kam atiduoti savo balsą, buvo lengva. G.Nausėda jai patinka kaip asmenybė.

„Manau, kad panašu bus kaip ir prezidentavo mūsų Lietuvoje Valdas Adamkus. Man labai patinka nuosaiki politika. Matau, kad žmogus yra išsilavinęs, protingas ir, manau, kad bus geras prezidentas“, – apie savo favoritą prezidento rinkimuose kalbėjo ji.

Apsispręsti, kaip balsuoti EP rinkimuose, Editai buvo nelengva.

„Dar ir dabar abejoju ir čia yra labai sunkus klausimas. Nelabai norėčiau net ir diskutuoti, todėl kad nesu labai kompetentinga šioje srityje. Tiesiog balsavau už pavardę, kuris žmogus man patinka, kuriam jaučiu simpatiją, ir truputėlį žinau apie jį, tai tiesiog aš už jį ir balsavau“, – pasakojo ji.

Tiesiog balsavau už pavardę, kuris žmogus man patinka, kuriam jaučiu simpatiją, ir truputėlį žinau apie jį.

15min nuotr./Edita
15min nuotr./Edita

Klausiama, ko tikisi iš naujo EP, Edita sakė turinti skeptišką nuomonę.

„Manau, kad mūsų atstovai, esantys tenai, neturi labai didelės lemiamos galios. Būkime realistai, labai daug žmonių ten yra ir ten sprendimus priima, manau, didesnį svorį turintys žmonės. Aš tik labai norėčiau, kad esantys Lietuvos atstovai Europos Sąjungoje (ES) būtų padorūs, pakankamai protingi, kad jie bent jau galėtų daryti įtaką labai svarbiems Europai uždaviniams“, – pabrėžė moteris.

„Už I.Šimonytę“, – paklaustas, už ką balsavo šalies vadovo rinkimuose, atsakė ponas Edvidas. Anot jo, tai lėmė daug priežasčių.

„Matau inteligentišką moterį, kuri išmano finansus, puikiai pasirodė per debatus. Praktiškai aš visada balsuoju už Tėvynės sąjungą. Ir Europos parlamentarus taip pat rinkau iš Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų“, – komentavo jis.

Edvidas aiškino, kad iš naujo šalies vadovo tikisi panašios politikos, kaip ir dabartinės prezidentės Dalios Grybauskaitės, jos tęstinumo.

„Tokią prezidentę kaip D.Grybauskaitę turėti, tai yra šalies garbė“, – įsitikinęs jis.

15min nuotr./Edvidas
15min nuotr./Edvidas

Renkant naują EP, Edvidas pabrėžė, kad svarbu susitvarkyti ir šalies viduje. Jo manymu, turime dar daug spragų.

„Va, vakar girdėjau spaudoje kalba, kad paskutinėje vietoje žemdirbystė mūsų, visiškai prastai vykdoma kažkokia politika. Iki šio laiko mums ES buvo kaip kažkokia karvė, kurią galima melžti. O iš tikrųjų galima daug gerų darbų nuveikti su ES pagalba. Pasižiūrėkite, kaip pasikeitė Lietuva, kai gavome jų investicijas į Lietuvą. Tos pačios linijos tęstinumo, nesuteikti galimybių populistams, kurie griauna esančią tvarką“, – apie tai, ko tikisi iš EP, kalbėjo Edvidas.

Ir lengvi, ir sunkūs apsisprendimai

Sekmadienio nelaukdamas į rinkimus suskubęs Žilvinas sakė balsavęs „už prezidentę“. Iš naujo šalies vadovo jis tikisi, kad bus laikomasi dabartinės mūsų šalies krypties.

Už kurį sąrašą balsuoti EP rinkimuose, Žilvinui apsispręsti nebuvo labai sudėtinga. Jis teigė savo balsą atidavęs konservatoriams. „Iš liberalių pusių tokie jie labiau kaip ir į tą pusę. Tai kažkaip tas, kas man labiausiai imponuojantys žmonės buvo“, – pasirinkimo motyvus aiškino jis.

15min nuotr./Žilvinas
15min nuotr./Žilvinas

Iš europarlamentarų, kurie bus išrinkti mūsų šalyje, Žilvinas tikisi didesnio aktyvumo ir pasisakymo už Lietuvos žmones.

Daiva prisistačiusi mergina nenorėjo atskleisti, už ką balsavo prezidento rinkimuose. Tačiau ji neslėpė, kad pasirinkimas buvo sunkus, nes abu kandidatai, jos akimis, panašūs.

Mergina tikisi, kad būsimasis prezidentas tęs D.Grybauskaitės politiką, taip pat sėkmingai atstovaus Lietuvai.

15min nuotr./Daiva
15min nuotr./Daiva

Prieš atiduodama balsą EP rinkimuose, Daiva teigė atsižvelgusi į kandidatų patirtį, tuo besidomėjusi. „Nes vis tiek turi žinoti, ką renki, reikia pasidomėti ne kažkokiais populistiniais atsiliepimais, bet tikrai žmonių kažkokiu įdirbiu. Jeigu tuščias lapas, tai tiesiog negaliu dėti savo galbūt parašo“, – pažymėjo ji.

Mergina tikisi, kad naujo EP nariai aktyviau atstovaus savo rinkėjams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius