Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 07 08

Lietuva ruošiasi deryboms dėl pabėgėlių skaičiaus

Lietuvos ir kitų Europos Sąjungos (ES) šalių atstovai ruošiasi deryboms, kaip paskirstyti Pietų Europą užplūdusius pabėgėlius iš Afrikos.
Pabėgėliai
Pabėgėliai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

ES šalys sutarė per dvejus pasidalyti 40 tūkst. pabėgėlių iš Italijos bei Graikijos ir dar 20 tūkst., esančių trečiosiose šalyse. Pasidalyti našta siūloma po to, kai bandydami patekti į Europą Viduržemio jūroje nuskendo tūkstančiai žmonių iš Afrikos ir Artimųjų Rytų.

Dviejų dienų susitikimas Liuksemburge dėl kiekvienai valstybei tenkančio skaičiaus prasidės ketvirtadienį.

Derybose Lietuvai atstovaus vidaus reikalų viceministras Elvinas Jankevičius, nes ministras Saulius Skvernelis atostogauja.

Viceministras susitikimo išvakarėse BNS teigė, kad „pastarosiomis dienomis vyksta intensyvus derybinis darbas tiek dvišaliu pagrindu, tiek darbiniuose formatuose“.

Pasak jo, Lietuva yra pasirengusi „padėti žmonėms, bėgantiems nuo karo ir kovojantiems už savo gyvybes“.

„Lietuva (...) yra pasiryžusi būti solidaria ES valstybe nare ir prisiimti savanoriškus įsipareigojimus dėl asmenų perkėlimo pagal savo realias galimybes“, – teigė viceministras.

Liuksemburge turėtų būti tariamasi dėl kriterijų, kuriais remiantis būtų paskirstyti pabėgėliai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pabėgeliai iš Burundžio laukia laivo nugabensiančio juos į Tanzaniją
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pabėgeliai

Lietuva nepritarė pirminiam Europos Komisijos siūlymui priimti iki 710 pabėgėlių. Lietuvos diplomatų teigimu, tąkart mažesnėms ES šalims tenkantį pabėgėlių skaičių išpūtė tai, jog Briuselis vertino anksčiau vykdytas perkėlimo ir priėmimo programas. Lietuva tokios patirties praktiškai neturi iš dalies dėl to, kad patys svetimšaliai nenori būti perkeliami į Lietuvą, o renkasi turtingesnes Europos šalis.

E.Jankevičius teigė sieksiantis, kad „Lietuvai reikėtų perkelti mažesnius skaičius, nei buvo pirminiai siūlomi Komisijos“, bet konkrečių naujų skaičių nenurodė.

Premjeras Algirdas Butkevičius praėjusią savaitę pripažino, kad Lietuvai gali tekti priimti daugiau nei 250 pabėgėlių – tokį kiekį anksčiau yra patvirtinusi Vyriausybė. 

Premjeras Algirdas Butkevičius praėjusią savaitę pripažino, kad Lietuvai gali tekti priimti daugiau nei 250 pabėgėlių – tokį kiekį anksčiau yra patvirtinusi Vyriausybė. Pasak jo, Lietuva pasisako už tai, kad skirstant pabėgėlius būtų atsižvelgta į šalies ekonomikos dydį ir gyventojų skaičių.

Pabėgėliai pirmiausia būtų apgyvendinti Pabėgėlių priėmimo centre Rukloje, o vėliau nevyriausybinės organizacijos rūpintųsi jų įsikūrimu kitose Lietuvos savivaldybėse. Pabėgėliai būtų mokomi lietuvių kalbos, įtraukiami į Darbo biržą. Iš ES lėšų už kiekvieną pabėgėlį būtų skiriama 6 tūkst. eurų.

Praėjusią savaitę į Lietuvą atvyko 15 Irako krikščionių, kuriuos persekioja grupuotį „Islamo valstybė“. Šiais pabėgėliais rūpinsis Lietuvos katalikų bažnyčia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius