Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 03 11

Lietuva žada priimti pabėgėlius ir iš Rusijos, bet Migracijos departamentas sako – norinčių kol kas nėra

Į Lietuvą važiuoja karo pabėgėliai iš Ukrainos – daugiausia moterys ir vaikai, turėję palikti namus dėl ten vykstančių karinių veiksmų. Dar tik karui prasidėjus Vilniaus meras Remigijus Šimašius akcentavo, kad laukiami ir jie, ir karui Ukrainoje nepritariantys bei dėl to iš kariuomenės pasitraukę Rusijos kariai ir jų šeimos. Dabar sako, kad Lietuvos durys turi būti atidarytos ir kitiems pabėgėliams iš Rusijos bei Baltarusijos.
Migracijos departamentas
Migracijos departamentas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Paminėjo ir Rusijos kariuomenę palikusius karius

Specialioje 15min laidoje Vilniaus meras Remigijus Šimašius dar vasario 26 dieną kalbėjo apie tai, kad Vilnius yra pasiruošęs teikti pagalbą Ukrainai. Tuomet kalba sukosi ne tik apie humanitarinę pagalbą, kuri keliautų į pačią Ukrainą, tačiau ir medicininę pagalbą Vilniuje, jeigu nukentėjusieji karinių veiksmų metu būtų atvežti į Lietuvą. Meras tikino, kad galimybių apgyvendinti pabėgėlius, netekusius namų, būsią.

R.Šimašius taip pat užtikrino, kad yra ruošiamasi priimti Rusijos kariuomenę dėl jos veiksmų Ukrainoje palikusius karius ir jų šeimas – jiems tikrai nebus saugu savo šalyje.

„Aš išreiškiau labai aiškų pageidavimą, tikiuosi, ir nacionalinė valdžia padės. Mums reikia padėti ne vien tiems, kurie patys atvažiuoja, nes kartais tai būna tie, kurie turi resursų, galimybių, o tiems, kam labiausiai reikia, kas iš tikrųjų prarado namus.

Dar pridėsiu, kas labai aktualu iš Lietuvos pusės, labai laukiu žinios iš nacionalinės pusės, bet galiu ir pats pasakyti, kad mes tikrai esame pasiruošę apgyvendinti, suteikti prieglobstį ir toms Rusijos karininkų ir karių šeimoms, kurių vyrai, kariai ar karininkai nuspręs palikti šitą Mordoro kariuomenę ir nekariauti šito neteisingo karo. Natūralu, kad jeigu kas paliks Rusijos kariuomenę šiandien, mes juos turime irgi priimti ir suteikti prieglobstį.

Šiandien tiesioginio ryšio neturime ir negalime turėti, negalime ir improvizuoti, mums reikia tikslių punktų, kaip kas vyks. Ne mažiau svarbu pasiųsti žinią Rusijos kariams ir karininkams bei jų šeimoms, jeigu jie nenori kariauti šito beprasmio karo, o jų atsisakymas tai daryti bus smarkiai persekiojamas Rusijoje, bet mes automatiškai turime suteikti prieglobstį tokioms šeimoms“, – teigė R.Šimašius.

Mes pasiruošę apgyvendinti, suteikti prieglobstį ir toms Rusijos karių šeimoms, kurių vyrai nuspręs palikti šitą Mordoro kariuomenę ir nekariauti šito karo.

Nenorintys gyventi „savo šalies kalėjime“

Nors bent jau Vilniaus miesto savivaldybė iki šiol panašių prašymų nėra sulaukusi, tačiau meras savo žodžių neatsižada. Atvirkščiai – kalba apie galimą priėmimą dar platesnio rato atvykėlių iš Rusijos ir Baltarusijos, kurie, kaip pabrėžia, nenori gyventi „savo šalies kalėjime“.

„Vilniuje laukiame visų laisvų piliečių, kurie nenori gyventi savo šalies kalėjime – tiek Rusijoje, tiek Baltarusijoje. Suprantu, kad geriausias būdas pakeisti režimą – eiti protestuoti į gatves, tačiau yra įvairių situacijų, ir jau matome, kad daug rusų bėga į Suomiją ar Sakartvelą.

Žinoma, pirmiausia mūsų pagalba skirta tiesioginėms karo aukoms – pabėgėliams iš Ukrainos. Bet Vilnius, kaip laisvas miestas, visada laukia laisvų piliečių ir nuo režimo pabėgusių Rusijos ar Baltarusijos piliečių. Reikės dirbti ir užsidirbti, bet Vilniuje tilps visi“, – 15min teigė meras.

Rusijos invazija į Ukrainą
Rusijos invazija į Ukrainą

Kovo 9-osio miesto tarybos posėdyje R.Šimašius dar sakė, kad netolimoje ateityje gali tekti klausimus spręsti ne tik dėl tų žmonių, kurie bėga nuo karo, V.Putino raketų Ukrainoje, bet ir nuo V.Putino areštinių.

Kol kas norinčių nėra

Bent kol kas didelio poreikio pasirūpinti tokiais atvykstančiaisiais dar nėra.

Nors jau viešojoje erdvėje girdime pirmuosius pasakojimus, kaip dėl nepritarimo V.Putino pradėtam karui Ukrainoje iš Rusijos išvyksta žinomi pramogų pasaulio, kultūros žmonės, Migracijos departamentas prie Vidaus reikalų ministerijos 15min teigė, kad „informacijos apie bandančius atvykti į Lietuvą iš Rusijos šiuo metu nėra“.

Rusijos piliečių Lietuvoje vis dėlto yra. Turinčių leidimą laikinai gyventi gyvena 4823 Rusijos piliečiai, o turinčių nuolatinį leidimą gyventi – 8430.

„Iš jų gavusieji prieglobstį: papildoma apsauga suteikta ir leidimas laikinai gyventi išduotas 14 asmenų, pabėgėlio statusas suteiktas ir leidimas nuolat gyventi išduotas 66 asmenims. 2021 m. pabėgėlio statusas suteiktas 6 Rusijos piliečiams, 2022 m. sausį–vasarį – pabėgėlio statusas suteiktas 1 Rusijos piliečiui.

Šiuo metu turime 33 Rusijos piliečių prašymus suteikti prieglobstį“, – teigia Migracijos departamentas.

Visi jie Rusiją paliko dar gerokai iki prasidedant karinei agresijai prieš Ukrainą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius