-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 03 22

Lietuviai vyrai moteris muša, nes nepasitenkina ir nemoka apie tai pasakyti?

Lietuva pagal vyrų smurtą prieš savo moteris pirmauja pasaulyje. Lietuviai nevykusiai teisinasi esą jų žmonos juos erzina ir neva pačios yra kaltos, kad jie į darbą paleidžia kumščius arba smurtauja psichologiškai. Specialistai aiškina, kad viena iš smurto prieš moteris priežasčių yra ta, kad Lietuvoje vyriškiai tokiu būdu išreiškia savo seksualinį nepasitenkinimą, nes civilizuotai apie jį pasakyti nemoka, skelbia TV3 „Savaitės komentarai“.
Smurtas artimoje aplinkoje
Smurtas artimoje aplinkoje / 123rf.com nuotr.

Tyrimai rodo, kad apie 60 proc. Lietuvos moterų yra patyrusios smurtą iš savo partnerių. Dažniausiai, kaip teigia Kristina Navickienė, vyrai teisinasi, kad jos moterys išprovokuoja – zyzia, erzina, kažką ne taip daro.

Kita vertus, specialistai pastebi, kad tokie vyrai neterorizuoja kitų moterų – kaimynių, bendradarbių, nes stengiasi atrodyti padorūs ir labai rūpestingi.

„Vyrų neišprovokuoja bendradarbė, praeivė, vadovė darbe. Prieš tokias moteris nesmurtauja. Smurtauja prieš savo moteris“, – pabrėžia smurtą patyrusioms moterims padedanti Vilija Žukauskaitė.

Viskas pasikeičia miegamajame

Gydytojas urologas Robertas Adomaitis sutinka, kad viešojoje erdvėje vyrai puikiai suvokia už smurtą sulauksiantys nuobaudų. „Tačiau už namų durų, už miegamojo durų kažkas pasikeičia“, – pripažįsta jis.

Viena iš to priežasčių, pasak gydytojo, gali būti seksualinis nepasitenkinimas. Tyrimai rodo, kad apie 10 proc. moterų yra patyrusios seksualinę prievartą iš savo partnerio. Skaičiai gali būti ir didesni, nes tokios rūšies prievartos moterys gali neatpažinti ir nepripažinti.

„Prievarta, ar neprievarta yra lytiniai santykiai be abipusio sutikimo šeimoje? Lietuvoje ne visi pasakytų, kad tai yra prievarta“, – nurodo R.Adomaitis.

Paprastai moterys, žmonos nesikreipia pagalbos, nes kaip ir nei šis, nei tas skųstis savo vyru, kad jis tave prievartauja, – sako V.Šapurovas.

Seksologas Viktoras Šapurovas tvirtina, kad prievarta šeimose yra gantinai dažnas reiškinys, tačiau tik labai retai dėl tokios prievartos moterys skundžiasi ir prašo pagalbos.

„Paprastai moterys, žmonos nesikreipia pagalbos, nes kaip ir nei šis, nei tas skųstis savo vyru, kad jis tave prievartauja“, – sako jis.

Tačiau, pasak seksologo, nesugebėjimas sukurti artimų santykių, vienatvės jausmas ir prischologinis bejėgiškumas, įtampa vyrams yra dažna problema. „Tai verčia ieškoti lytiniam akte tokios raminamosios tabletės. Tuomet veržlumas, instinktas jį valdo. Nors iš tikrųjų instinktai tiek nevaldytų, jei žmogus būtų psichologiškai stiprus“, – aiškina jis.

Psichologai pažymi, kad kai kurios moterys taip pat prisideda prie smurto skatinimo, jei pačios nesupranta, kas yra geri santykiai.

„Pavyzdžiui, jei moteris vaikystėje patyrė smurtą iš brolio arba matė smurtą šeimoje tarp mamos ir tėčio, tai ji taip pat nesąmoningai išmoksta, kad tai yra meilės kalba. Turėdama savo šeimą ji artimą žmogų, vyrą provokuos smurtui, nes tada pati jausis geriau. Supras, kad yra mylima“, – aiškina Marija Leliugienė, dailės terapijos specialistė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius