Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 02 21

Lietuviški vardai populiarėja

Lietuvai pasitinkant savo vardo paminėjimo tūkstantmetį vis daugiau porų kūdikiams parenka būtent lietuviškos kilmės vardus. Vaikus registruojantys metrikacijos biurų darbuotojai taip pat džiaugiasi padidėjusiu gimstamumu.
Joninės pasklis po įvairiausius miestus, kaimelius ir miestelius.
Mergaitė / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Kauno miesto savivaldybės administracijos Civilinis metrikacijos biuras bene vienintelis visoje šalyje paskelbė Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmečio proga raginantis šeimas duoti kūdikiams lietuviškos kilmės vardus. Kituose didmiesčiuose naujagimius registruojantys specialistai tikina, kad tėveliai tai jau daro be skambių raginimų.

Šiemet iki vasario 20 dienos Kaune įregistruoti 566 kūdikiai: 276 mergaitės ir 290 berniukų. Pernai per tą patį laikotarpį laikinojoje sostinėje gimė šiek tiek mažiau – 515 – mažylių.Būdinga tendencija, kad vis daugiau šeimų savo atžalas pavadina lietuviškos kilmės vardais. Tarp populiariausių vaikų vardų lieka Rokas, Matas, Augustas, Ignas, Nojus, Gabrielė, Goda, Aušrinė. Maždaug kas penktam kūdikiui skiriamas lietuviškos kilmės vardas – Saulė, Ugnius, Goda, Sniegė, Aušrinė. Tikrais lietuviškais vardais jau pavadinti 82 berniukai ir 109 mergaitės.

Kauno ceremonimeistras Kęstutis Ignatavičius teigė, kad šeimos retai kada žino, kokios kilmės yra jų kūdikiui parinktas vardas. Daugelis klysta manydami, kad Jonai, Jurgiai, Antanai ir Irenos yra tikri lietuvybės simboliai. "Šie vardai yra kilę iš lotynų, graikų ar hebrajų kalbų", – patikslino K.Ignatavičius. Jo nuomone, parenkant kūdikiui vardą reikia jį derinti su pavarde, pagalvoti, kaip vaikas bus vadinamas draugų ar mažiau pažįstamų žmonių. "Muilo operos, serialai ar realybės šou baigiasi, o vaikui su parinktu vardu teks gyventi visą gyvenimą", -–perspėjo ceremonimeistras.

Lietuvių vardų kilmės žodyne skelbiama, kad lietuviški vardai yra kilę iš mitologinių pasakojimų, tautosakos, istorinių asmenybių, gamtos reiškinių. Pavyzdžiui, Butginas, Daumantas, Gintautas, Algirdas, Ainė, Aistė, Alanta, Gintarė, Liepa, Aidas, Vytautas, Ąžuolas, Živilė, Neringa.

Gerokai daugiau kūdikių nei praėjusių metų pradžioje gimsta ir Klaipėdoje. Uostamiesčio savivaldybės administracijos Civilinės metrikacijos biuro specialistė Irena Zabulienė šiemet jau įregistravo 335 mažylius. 2008-aisiais Klaipėdoje iki vasario 20 dienos tebuvo gimę 270 kūdikių.

"Lietuviškais vardais įregistruojame maždaug du trečdalius vaikų. Šiuolaikiniai tėvai mėgsta tai, kas tautiška", – tikino I.Zabulienė. Jos tvirtinimu, populiariausi vardai pajūryje yra Rūta, Eglė, Gediminas ir Mindaugas.

"Prieš trejus metus tėvai dažniau vaikus vadindavo tarptautiniais vardais, o pastaruoju metu sparčiai populiarėja lietuviški", – pabrėžė ir Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Civilinės metrikacijos biuro specialistė Nijolė Kalinauskaitė. Sostinėje 2007 metais per pusantro mėnesio buvo įregistruoti 962, 2008-aisiais per tą patį laikotarpį – 1181, šiemet – 1371 kūdikis.

Mergaitėms tėvai duoda tokius vardus kaip Ugnė, Milda, Vakarė, Gabija. Tarp berniukų daug Lukų, Matų, Danielių, Tomų.

Kūdikio besilaukianti kaunietė Rasa LŽ sakė jau sugalvojusi jam vardą. Jei gimtų berniukas, šeima jį pavadintų Jonu – tėčio garbei.

Moteris sakė labai nustebusi sužinojusi, jog Jonas – ne lietuviškos kilmės vardas. "Savo sprendimo nekeisime, bet jei būtume žinoję anksčiau..." – kalbėjo Rasa.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius