-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 20 /10:46

Lietuvoje – 32 nauji koronaviruso atvejai: 15 susiję su ligos židiniais, mirė Kauno klinikinės ligoninės pacientė

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pranešime skelbia, kad praėjusią parą šalyje patvirtinti 32 nauji koronaviruso atvejai. Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad 17 naujų COVID-19 atvejų registruota Kauno, 11 Vilniaus, 3 Klaipėdos apskrityse. Dar 1 atvejis patvirtintas Tauragės apskrities gyventojui. Taip pat nuo šios ligos mirė Kauno klinikinės ligoninės pacientė – NVSC nurodė, kad ji priklausė vyresnių nei 100 metų amžiaus grupei.
Koronavirusas
Koronavirusas / 123RF.com nuotr.

NVSC pranešime nurodė, kad Kauno klinikinėje ligoninėje mirė koronavirusu užsikrėtęs žmogus. Tai 82-oji mirtis šalyje. Mirusioji priklausė asmenų, vyresnių nei 100 metų amžiaus grupei, turėjo gretutinių susirgimų.

„COVID-19 liga asmeniui buvo patvirtinta rugpjūčio 13 d. Vertinama, kad žmogus užsikrėtė po kontakto su sergančiuoju artimuoju“, – teigia NVSC.

Iš viso Lietuvoje nuo koronaviruso mirė 82 žmonės, vienas jų – per praėjusią parą. 13 asmenų mirė dėl kitų priežasčių, nors buvo užsikrėtę.

Iš viso Lietuvoje koronavirusas buvo nustatytas 2528 asmenims. 1747 pasveiko nuo ligos, o 686– serga. 3146 žmonės šiuo metu turi izoliuotis.

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos duomenimis, per praėjusią parą ištirti 4973 ėminiai dėl įtariamo koronaviruso. Iki šiol iš viso ištirti 594 478 ėminiai dėl įtariamo koronaviruso, iš jų – 162 167 iš mobilių punktų.

15 naujų atvejų siejami su židiniais

Po kontakto su sergančiaisiais užsikrėtė 25 žmonės, 7 asmenų užsikrėtimo aplinkybės šiuo dar nežinomos. Per praėjusią parą įvežtinių atvejų neregistruota.

6 atvejai, nustatyti vakarykštę parą, siejami su protrūkiu Kaune veikiančiame grožio salone „Wash and Blow“. Visi asmenys jautė koronavirusui būdingus simptomus. Iš viso su šiuo židiniu siejami 8 COVID-19 ligos atvejai. Vertinama, kad liga šiame grožio salone išplito nuo darbuotojo, kontaktavusio su užsikrėtusiuoju, kurio susirgimo aplinkybės siejamos su laisvalaikio erdve Kauno senamiestyje.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Grožio salonas „Wash & blow“
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Grožio salonas „Wash & blow“

3 per vakar nustatyti atvejai (Kauno apskritis) yra siejami su laisvalaikio erdve Kauno senamiestyje „Adform kiemelis“ (Rotušės a. 20, Kaunas). Visi asmenys yra lankytojai, dalyvavę rugpjūčio 6 d. organizuotame renginyje, visi jie jaučia COVID-19 ligai būdingus simptomus. Iš viso su šiuo židiniu siejami 49 COVID-19 ligos atvejai, įskaitant patvirtintus per vakar parą.

Dar 4 vakar Kaune registruoti atvejai yra susiję su židiniu Akademinėje kredito unijoje. 2 asmenys yra darbuotojai, kiti du – turėję sąlytį. Visi šie atvejai – simptominiai. Kaip užsikrėtė pirmasis žmogus, šiuo metu vis dar nėra aišku, tačiau kaip viena iš prielaidų nurodomas asmens apsilankymas restorane.

Taip pat 2 nauji COVID-19 ligos atvejai Vilniuje siejami su choru ,,Draugiški projektai“. Abu asmenys jaučia koronavirusui būdingus simptomus. Epidemiologinis tyrimas tęsiamas.

Be to, nustatyta, kad 10 žmonių – 1 – Klaipėdoje, 3 – Kauno ir 6 Vilniaus apskrityse – užsikrėtė po kontakto su asmenimis, kuriems patvirtinta COVID-19 liga.

7 asmenų užsikrėtimo aplinkybės dar nėra aiškios

Šiuo metu epidemiologams dar nepavyko nustatyti, kaip užsikrėtė 7 asmenys: 3 Vilniaus, 2 Klaipėdos ir po 1 Kauno ir Tauragės apskrityse. 6 asmenys jaučia COVID-19 ligai būdingus simptomus, vienam jie nebuvo pasireiškę. Šiam žmogui koronavirusas nustatytas tyrimą atlikus prieš planines paslaugas gydymo įstaigoje.

Epidemiologinių tyrimų metu nustatyta, kad asmenys išvykę į užsienį nebuvo, su patvirtintais COVID-19 atvejais nebendravo.

Savo ruožtu, visuomenės sveikatos specialistai ragina žmones laikytis visų koronaviruso infekcijos plitimo prevencijos priemonių – rankų higienos, kosėjimo, čiaudėjimo etiketo, dėvėti asmens apaugos priemones, laikytis fizinės distancijos ir kita.

TAIP PAT SKAITYKIYTE: Atnaujinti koronavirusu užsikrėtusių asmenų maršrutai Lietuvoje: kas, kur, kada buvo?

Šią savaitę, nuo rugpjūčio 17 d. iki rugpjūčio 23 d. imtinai Ignalinos, Prienų, Kupiškio, Kauno, Šalčininkų, Vilniaus rajonų, taip pat Kauno, Visagino, Panevėžio, Klaipėdos miestų gyventojams bus intensyviau atliekami tyrimai dėl koronaviruso infekcijos. Šiose 10 savivaldybių fiksuojamas didesnis sergamumas COVID-19 liga (koronaviruso infekcija) negu kitose Lietuvos savivaldybėse.

NVSC primena apie atsargumo priemones: dalis žmonių teigė, kad užsikrėsti COVID-19 galėjo viešose erdvėse.

Kaune fiksuojant didelius sergančiųjų koronavirusu skaičius, premjeras Saulius Skvernelis trečiadienį sakė, kad Vyriausybė neprieštarautų, jog miesto viešojo maitinimo sektoriuje būtų įvestas karantinas. Esą dėl to į centrinę valdžią pirmiausia turi kreiptis Kauno miesto savivaldybė.

Be to, Vyriausybė trečiadienį pritarė, kad nuo rugsėjo viešų renginių dalyvių skaičius nebus ribojamas. Tačiau organizatoriai privalės užtikrinti, kad būtų galima atsekti dalyvavusius žmones. Planuojama, kad artimiausiu metu bus priimtas sprendimas dėl reikalavimo veido kaukes dėvėti renginiuose atvirose erdvėse. Pasak premjero S.Skvernelio, tai – ne vienintelė svarstoma priemonė, kaip stabdyti koronaviruso plitimą. Pavyzdžiui, svarstoma grįžti prie naktinių klubų darbo laiko ribojimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius