Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 04 /18:22

Lietuvoje – dar du beždžionių raupų atvejai, visi iki šiol patvirtini atvejai tarpusavyje nesusiję

Lietuvoje patvirtinti dar du beždžionių raupų atvejai, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM). Beždžionių raupai diagnozuoti 20–29 m. ir 30–39 m. amžiaus grupėms priklausantiems asmenims. Abu asmenys kreipėsi į ligoninę, išleisti gydytis ambulatoriškai.

Pirmasis beždionių raupų atvejis šalyje patvirtintas trečiadienį. Nurodyta, kad užsikrėtė virš 40 metų amžiaus vyras, atvykęs į Lietuvą iš kitos Europos šalies.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus patarėja Rasa Liausėdienė ketvirtadienį BNS sakė, kad šie trys atvejai tarpusavyje nesusiję.

SAM primena, kad nors beždžionių raupais gali užsikrėsti visi, tačiau ne visiems užsikrėtimo rizika vienoda. Šiuo metu didesnė beždžionių raupų užsikrėtimo rizika kyla asmenims, turintiems tiesioginį fizinį kontaktą su sergančiu asmeniu. Sergantys asmenys gali užkrėsti kitus, kol yra ligos simptomai (dažniausiai 2–4 savaites).

Žmogus gali užkrėsti kitus, kai atsiranda odos bėrimai. Žaizdelėms užsitraukus ir nukritus šašams, žmogus tampa nebeužkrečiamu.

Jeigu jums atsirado bėrimas, pakilo temperatūra, kreipkitės į gydymo įstaigą: konsultuokitės telefonu su šeimos gydytoju arba vykite į ligoninės, kurioje yra Infekcinių ligų skyrius, priėmimo skyrių.

Daugiau informacijos apie beždžionių raupus galima rasti čia.

Vakcinų Lietuva dar negavo

Lietuva yra užsisakiusi vakcinos nuo beždžionių raupų – apie 1400 dozių. Kol kas jos mūsų šalyje nėra, jos tiekimas vėluoja.

Tačiau, kaip sakė G.Zagrebnevienė, planuojama, kad ji bus pristatyta per rugpjūtį.

Planuojama, kad jos bus naudojamos sąlytį su užsikrėtusiais turėjusiems asmenims, taip pat sveikatos priežiūros specialistams.

Dauguma atvejų – Europoje

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, nuo gegužės pradžios visame pasaulyje už Afrikos ribų nustatyta daugiau kaip 18 tūkst. beždžionių raupų atvejų, dauguma jų – Europoje.

PSO beždžionių raupų protrūkį yra pripažinusi tarptautinio masto ekstremaliąja visuomenės sveikatos situacija. Tai yra aukščiausio laipsnio pavojaus signalas, kokį tik gali paskelbti ši Jungtinių Tautų agentūra.

Beždžionių raupai yra labai panašūs į raupus, nuo kurių pasaulyje kasmet mirdavo milijonai žmonių, kol 1980 metais ši liga buvo išnaikinta. Tačiau beždžionių raupų simptomai yra daug švelnesni.

Sergantiesiems beždžionių raupais pasireiškia tokie simptomai kaip karščiavimas, raumenų skausmas, limfmazgių patinimas, šaltkrėtis, išsekimas ir į vėjaraupius panašus bėrimas ant rankų ir veido.

Virusas gali būti perduotas per odos pažeidimus, oro lašeliniu būdu, per bendrai naudojamus daiktus, tokius kaip patalynė ir rankšluosčiai.

Beždžionių raupai yra labai panašūs į raupus, nuo kurių pasaulyje kasmet mirdavo milijonai žmonių, kol 1980 metais ši liga buvo išnaikinta. Tačiau beždžionių raupų simptomai yra daug švelnesni.

Liga paprastai savaime praeina po dviejų–trijų savaičių, kartais užsitęsia iki mėnesio.

Pasaulyje daugėjant užsikrėtimo atvejų, PSO trečiadienį paragino šiuo metu labiausiai nuo viruso kenčiančią grupę – vyrus, turinčius lytinių santykių su vyrais, – riboti savo lytinių partnerių skaičių.

Nustatyta, kad Danijos vaistų gamintojos „Bavarian Nordic“ vakcina nuo raupų, kuria Jungtinėse Valstijose prekiaujama pavadinimu „Jynneos“, o Europoje – „Imvanex“, taip pat apsaugo nuo beždžionių raupų.

VIDEO: Raupų kilmė: kaip žmonija susipažino su šia liga ir ko ėmėsi pandemijų metu?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius