Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 17 /08:43

A.Dulkys žada grįžimą į normalų gyvenimą, bet startavusi bendra registracijos sistema vakcinacijai iš karto ėmė strigti

Lietuvoje pirmadienio rytą startavo bendra elektroninė registracijos sistema vakcinacijai nuo koronaviruso. Visi šalies gyventojai kviečiami registruotis interneto svetainėje www.koronastop.lt. Šią savaitę skiepijimas atveriamas gyventojams nuo 45 metų amžiaus, nuo gegužės 24 dienos galės skiepytis 35 metų ir vyresni žmonės, o visi likę skiepus galės gauti nuo gegužės 31-osios. Tačiau sistema ėmė strigti jau iš pat ryto.

„Grįšime į normalų gyvenimą“

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys pranešė, kad gyventojai galės pasirinkti pageidaujamą vakciną, datą, laiką ir savivaldybę, nepriklausomai nuo registracijos ar gyvenamosios vietos.

Neturintys galimybės užsiregistruoti elektroniniu būdu kasdien nuo 8 val. ryto iki 20 val. tai gali padaryti telefonu 1808.

„Mes grįšime į normalų gyvenimą“, – vaizdo įraše sakė A.Dulkys.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arūnas Dulkys
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arūnas Dulkys

Norėdamas registruotis skiepui nuo COVID-19 gyventojas turės patvirtinti savo tapatybę per Elektroninius valdžios vartus, pasirinkęs jam tinkamą identifikavimo būdą (elektroninė bankininkystė, mobilusis parašas ir kt.).

Per šią platformą galima užregistruoti ir kitą asmenį.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena, kad gegužės 10 d. prasidėjus etapinei visuomenės vakcinacijai kiekvieną savaitę skiepijimas atveriamas naujai amžiaus grupei:

  • nuo gegužės 10 d. kviečiami skiepytis 55–64 metų gyventojai;
  • nuo gegužės 17 d. – 45–54 metų gyventojai;
  • nuo gegužės 24 d. – 35–44 metų gyventojai;
  • nuo gegužės 31 d. – 16–34 metų gyventojai.

Atveriant registraciją vis jaunesnio amžiaus grupėms, toliau registruotis galės ir prieš tai kviestos gyventojų grupės.

17–18 metų jaunuoliai bus skiepijami „Pfizer“ ir „BioNTech“ vakcina. Pilnamečiai, be jos, tai pat galės rinktis „AstraZeneca“, „Moderna“ ir „Janssen" skiepus.

Sistema stringa

Tačiau registracijos startas nebuvo toks sėkmingas, kaip norėta ir tikėtasi. Iš pat ryto mėginę registruotis žmonės gana gretai suprato, kad to padaryti gali ir nepavykti.

Štai 34 metų vyras dar prieš septynias sugebėjo prisijungti, tačiau sužinojo, kad nėra įtraukas į vakcinuojamų asmenų grupę – kaip ir nurodydavo registracijos sistema iki šiol.

Pamėginęs lygiai 7 val. pamatė, kad registracijos sistema jau nebeveikia.

Prisijungiant prie koronastop.lt tenka ilgai laukti, tačiau ilgai laukus neretai iš esmės nieko nebepavyksta pasiekti – sistema „lūžta“.

Stringanti registracijos sistema
Stringanti registracijos sistema

Sveikatos apsaugos ministro atstovė spaudai Aistė Šuksta 15min sakė, kad reaguojama į visus pastebimus strigimus.

„Kai didžiulis srautas prisijunginėja vienu metu, natūralu, ilgiau šiek tiek trunka. Kita vertus, galima pasidžiaugti, kad žmonės registruojasi. Taip dviprasmiškai – norėtųsi, kad viskas veiktų visiškai sklandžiai, bet smagu ir tai, kad tiek žmonių nori registruotis“, – sakė ministro atstovė.

Jos teigimu, daliai žmonių tikrai pavyksta užsiregistruoti. Tačiau A.Šuksta paminėjo ir tokį niuansą, kad daug žmonių bando užsiregistruoti, nepaisant to, kad jų eilė dar nėra atėjusi.

„Galima registruotis nuo 45 metų, o iš žmonių taip suprantame, kad registruojasi visi. Žinutėje ir buvo paskelbta, kad 45 m. ir vyresni žmonės kviečiami registruotis bendroje sistemoje. Gal žmonės išgirdo tai, ką norėjo girdėti – registruokis“, – kalbėjo ministro atstovė.

Kiek anksčiau dėl galimų sunkumų naudojantis šia sistema yra įspėjusi Vilniaus miesto savivaldybė. Dėl trikdžių vilniečiams yra tekę stovėti ilgiausiose eilėse prie vakcinacijos centro „Litexpo“, kadangi užlūžusi sistema neleido registruoti atėjusių skiepytis žmonių.

Numatyta alternatyva

Kaip BNS ankstų pirmadienio rytą informavo sveikatos apsaugos ministro atstovė spaudai Aistė Šuksta, visos 60 savivaldybių yra prisijungusios prie sistemos, kelios iš jų dar nėra sukėlusios vakcinavimo takelių, tačiau tam techninių kliūčių nėra.

Jei sistema sutriktų trumpam – tiekėjas pasiruošęs pašalinti nesklandumus. Jei sistemos būtų neįmanoma atstatyti veiklai – yra numatyta alternatyva.

Kilus daugiau klausimų dėl registracijos, ministerija pataria pažiūrėti vaizdo įrašuose, esančiuose svetainėje koronastop.lt. Ji taip pat primena, kad, nesant galimybės užsiregistruoti elektroniniu būdu, tą padaryti galima ir telefonu 1808.

Pasak A. Šukstos, jeigu visuotinė registravimo sistema pradėtų strigti, numatyta alternatyva registracijai per išankstinę pacientų registracijos sistemą.

„Sistema nėra nauja, joje įdiegtas tik papildomas modulis. Jei sistema sutriktų trumpam – tiekėjas pasiruošęs pašalinti nesklandumus. Jei sistemos būtų neįmanoma atstatyti veiklai – yra numatyta alternatyva“, – sakė ministro atstovė.

Visuotinės registravimo sistemos paslaugą tiekia bendrovė „Tarptautinė skubios medicinos akademija“, papildomo modulio kaina – 450 tūkst. eurų.

Šios bendrovės įdiegta elektronine registravimo sistema vakcinacijai jau anksčiau gyventojus registravo didieji miestai – Vilnius, Kaunas, Klaipėda. Įmonė sukūrė ir registracijos sistemą testams dėl koronaviruso.

Skiepijama nuo gruodžio pabaigos

Lietuvoje skiepijimas nuo koronaviruso prasidėjo gruodžio pabaigoje, pirmiausia buvo paskiepyti medikai. Iki šiol bent vieną skiepo dozę gavo jau per 30 proc. šalies gyventojų.

Vyriausybė teigia, kad lyginant su kitomis Europos Sąjungos šalimis, vakcinacija Lietuvoje vyksta sparčiai.

Kritikai pabrėžia, kad vyresni šalies gyventojai skiepijami pernelyg lėtai, prioritetinės grupės buvo sudarytos nelogiškais ir neobjektyviais kriterijais, o necentralizavus proceso situacija savivaldybėse ėmė labai skirtis.

Prezidentas Gitanas Nausėda yra sakęs, kad Lietuva 70 proc. suaugusių gyventojų gali paskiepyti iki Karaliaus Mindaugo karūnavimo dienos, kuri švenčiama liepos 6-ąją.

Epidemiologai teigia, kad toks imunizacijos lygis padėtų sustabdyti viruso plitimą.

Oficialiais duomenimis, nuo COVID-19 Lietuvoje mirė daugiau kaip 4 tūkst. žmonių.

„Janssen“ vakcina skiepijama tik viena injekcija. Kitos vakcinos yra skiepijamos dvejomis dozėmis, tarp pirmos ir antros darant tokias pertraukas: „Pfizer“ vakcinoms – 21 dienos, „Moderna“ vakcinoms – 28 dienų, „AstraZeneca“ vakcinoms – rekomenduojama 12 savaičių.

Klinikinių tyrimų apžvalga rodo, kad, skiepijant „AstraZeneca“ vakcina, daugiau antikūnų ir tvirtesnis imunitetas susiformuoja antrą vakcinos dozę suleidžiant po 9–12 savaičių. Dėl to SAM rekomenduoja taikyti maksimalią 12 savaičių pertrauką. Vis dėlto, skiepijimo centrai, atsižvelgdami į individualias aplinkybes, pavyzdžiui, jeigu ilgesnė pertrauka neigiamai atsiliepia gyventojo vykdomai veiklai, antrą vakcinos dozę gali skirti anksčiau, gamintojo rekomenduojamu 4–12 savaičių intervalu.

VIDEO: Lietuvoje startavo vieninga elektroninė registracijos sistema www.koronastop.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius