-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 03 05

Lietuvoje yra mažiau nei vidutiniškai ES manančių, kad lyčių nelygybė yra paplitusi

Didesnė dalis apklaustų Lietuvos gyventojų (48 proc.) mano, kad lyčių nelygybė Lietuvoje yra retas atvejis. Tuo metu paplitusiu reiškiniu naujausioje „Eurobarometro“ apklausoje ją laikė 45 procentai apklaustųjų – gerokai mažiau nei vidutiniškai ES.
Vienareikšmiškai atsakyti į klausimą, kurios lyties atstovai yra geresni vairuotojai, neįmanoma. Ir vyrai, ir moterys turi savo trūkumų bei stipriųjų pusių, padedančių sėkmingai vairuoti automobilius.
Lyčių nelygybė, Lietuvos gyventojų manymu, nėra dažnas reiškinys. / Eriko Ovčarenko/dienraščio „15 minučių“ nuotr.

Likę 7 proc. respondentų atsakė nežinantys, ar lyčių nelygybė Lietuvoje paplitusi.

Tuo metu dauguma Europos Sąjungos (ES) gyventojų (62 proc.) teigė manantys, jog lyčių nelygybė jų šalyse – dažna. Reta ją laiko apie trečdalis – 34 proc. apklaustųjų, o 4 proc. atsakymo į šį klausimą teigė nežinantys, rodo „Eurobarometro“ tyrimas.

Nors paplitusia lyčių nelygybę laiko daugiau nei pusė Lietuvos moterų (54 proc.), šį reiškinį dažnu sakė pripažįstantys gerokai mažiau vyrų (34 proc.). ES ją paplitusia pavadino 68 proc. moterų ir 57 proc. vyrų.

Seksistinių stereotipų, tai yra posakių ar klišių, prisegamų abiem lytims, atveju Lietuvos ir ES gyventojai sutinka, kad dažniausiai jie pasitaiko darbiniame gyvenime.Lietuvos, kaip ir visos ES, gyventojai lyčių nelygybės sritimis, kuriose pirmiausia reikėtų imtis veiksmų, laiko smurtą prieš moteris (per 60 proc. abiem atvejais) ir atotrūkį tarp vyrų ir moterų darbo užmokesčio (Lietuvoje – 50 proc., ES – 47 proc.).

Labiau išsiskyrė nuomonės dėl moterų teisių pažeidimų besivystančiose šalyse ir nelygaus vyrų bei moterų pasidalijimo namų ūkio darbais. Daugiau Lietuvos gyventojų mano, kad pirmiausia reikėtų imtis problemos besivystančiose šalyse (42 proc.), o daugiau ES gyventojų – nelygaus namų ūkio darbų pasiskirstymo (29 proc.).

Seksistinių stereotipų, tai yra, posakių ar „klišių“, prisegamų abiem lytims, atveju Lietuvos ir ES gyventojai sutinka, kad dažniausiai jie pasitaiko darbiniame gyvenime, tiesa, taip manančių lietuvių mažiau nei bendrai europiečių (atitinkamai 40 proc. ir 54 proc.).

Lietuvių nuomone, jie taip pat labiausiai paplitę naujienų žiniasklaidoje (26 proc.), reklamoje (22 proc.) bei mokyklų programose (16 proc.). ES gyventojų nuomonė panaši – anot jų, stereotipai dažniau sutinkami reklamoje (34 proc.), naujienų žiniasklaidoje (25 proc.) ir politikoje (24 proc.).

Lietuvos ir ES gyventojai mano, kad veiksmų prieš moterų patiriamą smurtą reikėtų imtis labai skubiai (nors taip manančių lietuvių vėl mažiau – atitinkamai 58 proc. ir 64 proc.), mažiau nei trečdalis abiem atvejais atsakė, jog veiksmai prieš smurtą turėtų būti „gana skubūs“, mažiau nei 10 proc. – „nelabai skubūs ir neskubūs“.

Nuomonės taip pat sutapo dėl to, ar skubiai reikėtų imtis veiksmų, kad būtų sumažinta moterų, ypač pagyvenusių ir vienišų, skurdo grėsmė. Pusė Lietuvos (50 proc.) ir kiek daugiau ES (57 proc.) gyventojų mano, kad šie veiksmai turėtų būti „labai skubūs“, apie trečdalis abiem atvejais – kad „gana skubūs“, mažiau nei 10 proc. – jog „nelabai skubūs ir neskubūs“.

Lietuvoje pernai rugsėjo 12–27 dienomis tiesioginio interviu metodu buvo apklausti 1 026 respondentai. Europos Sąjungoje iš viso tyrime dalyvavo 26 663 gyventojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius