Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 12

„Lietuvos geležinkeliai“ negali paaiškinti, kodėl neparėmė filmo „Tarp pilkų debesų“

Valstybės įmonė „Lietuvos geležinkeliai“, kasmet neskaidriai dalinusi šimtus tūkstančių eurų paramos sportui ir su politikais susijusioms įstaigoms keliskart atsisakė paremti istorinio filmo apie Lietuvą „Tarp pilkų debesų“ gamybą. Nauja įmonės vadovybė neranda atsakymų, kodėl buvo priimti tokie sprendimai.
Kadras iš filmo „Tarp pilkų debesų“
Kadras iš filmo „Tarp pilkų debesų“

„Negalime komentuoti sprendimų dėl ankstesnės „Lietuvos geležinkelių“ vadovybės skirtos/neskirtos paramos. Kiek matome, iki šiol nebuvo aiškių paramos skyrimo kriterijų ir patvirtintos tvarkos. Šiuo metu kuriame naują paramos skyrimo tvarką, kuri bus paskelbta viešai. Pagrindiniai naujosios tvarkos principai bus skaidrumas, atvirumas ir visiems suprantamos skyrimo kriterijai“, – 15min teigė „Lietuvos geležinkelių“ atstovė spaudai Inga Čiuberkytė.

Pasak jos, fiksuota, jog filmo kūrėjai 2016 m. kovo 22 dieną yra prašę pagalbos filmuojant pilnametražį vaidybinį lietuvišką filmą.

„Filmo kūrėjai prašė suteikti galimybę atlikti filmavimo darbus AB „Lietuvos geležinkeliams“ priklausančioje teritorijoje ir pasinaudojant bendrovei priklausančiu riedmenų parku (garvežiai, vagonai) bei statiniais (platforma, pastatais, sandėliais, katiline, apšvietimo stulpais ir kt.) su galimybe dekoruoti juos priklausomai nuo filmo scenarijaus“, – teigė atstovė.

Anot jos, „Lietuvos geležinkeliai“ sutiko leisti filmuoti prašomose geležinkelio vietose ir komerciniais pagrindais suteikti reikalingas paslaugas.

„Tuo remiantis su VŠĮ „Tauras Kino Namai“ buvo pasirašyta paslaugų sutartis, kurioje numatytos visos prašomos paslaugos ir jų kaina. Su šios sutarties sąlygomis, paslaugų kaina VŠĮ „Tauras Kino Namai“ sutiko, filmo kūrėjai pasirašė sutartį ir įsipareigojo sumokėti numatytą sumą“, – nurodė I.Čiuberkytė.

Pagal pasirašytą sutartį suteikta paslaugų už 29 862,5 eurų be PVM, vėluojant sumokėti susidarė 85,54 eurų be PVM delspinigiai.

Norėjo 300 tūkst. eurų, negavo nieko

Tačiau filmo „Tarp pilkų debesų“ prodiuseris Žilvinas Naujokas 15min tikino, kad šis prašymas – tik vienas iš daugelio. Ir rašytas jis tada, kai jau buvo prarastos viltys sulaukti finansinės paramos ar bent leidimo traukiniuose ir stotyse filmuoti nemokamai.

„Šitas raštas buvo oficialus po to, kai jau mums vis tiek reikėjo atlikti tuos darbus. O prieš tai ir po to buvo prašyta finansinės paramos“, – sakė jis.

Ievos Jūraitės/Stepdraw nuotr./Filmo prodiuseris Žilvinas Naujokas
Ievos Jūraitės/Stepdraw nuotr./Filmo prodiuseris Žilvinas Naujokas

Ž.Naujokas leido 15min susipažinti su dviem „Lietuvos geležinkeliams“ adresuotais prašymais, tačiau pabrėžia, kad prašymų buvo ir daugiau. Visi jie sulaukė neigiamo atsakymo.

Iš gautų dokumentų matyti, kad filmo kūrėjai 2015 m. liepą kreipėsi į tuometį įmonės vadovą Stasį Dailydką ir įmonės valdybos pirmininką Saulių Girdauską su prašymu filmo gamybai skirti 150 tūkst. eurų „su galimybe kreiptis dėl tokios pat sumos ir 2016 m“.

„Tarp pilkų debesų“ sulaukė neigiamo atsakymo, tačiau vilties neprarado ir toliau prašė „Lietuvos geležinkelių“ paramos.

„Pamenu jog buvo prašymai, kai taip pat kreipėsi Kultūros ministerija į „Lietuvos geležinkelius“ padėti filmui, taip pat siuntėme paramos prašymus ir Susisiekimo ministerijai bei ministrui pirmininkui Algirdui Butkevičiui“, – prisiminė Ž.Naujokas.

Niekas negelbėjo, tačiau dar pernai 2016 m. birželį filmo kūrėjai paskutinį kartą prašė „Lietuvos geležinkelių“ suteikti 36 133 eurų finansinę paramą, iš kurios norėjo apmokėti „Lietuvos geležinkelių“ paslaugas filmavimo metu.

Už tai filmo kūrėjai įmonei siūlė reklamą ir susitikimus su aktoriais, tačiau teigiamo atsakymo ir vėl nesulaukė.

Pinigų trūksta

Prodiuserio Ž.Naujoko teigimu, tarptautiniam filmui, kuris pristatys Lietuvos istoriją visam pasauliui, apskritai Lietuvos valstybinės institucijos skyrė vos 10 proc. lėšų.

Daugiausia lėšų filmo kūrėjai surinko iš užsienio lietuvių ir privačių įmonių.

Apie 4,5 mln eurų kainuosiantis ir ketverius metus kurtas filmas jau baigiamas, tačiau pinigų jo gamybai vis dar trūksta.

Ž.Naujoko teigimu, Lietuvos kino centras filmui iki šiol skyrė apie 440 tūkst. eurų, apie 10 tūkst. eurų filmo kūrimą parėmė Krašto apsaugos ministerija, Užsienio reikalų ministerija, nors neabejotinai naudos filmą savo darbe, kol kas filmo gamybai neskyrė nė cento.

Filmui pabaigti, anot prodiuserio, dar trūksta apie 400 tūkst. eurų, tačiau visi finansavimo šaltiniai išsemti. Dėl to filmo kūrėjai šią savaitę skundėsi Seimo Kultūros komitetui.

Apie pusantrų metų trukę „Tarp pilkų debesų“ filmavimai buvo baigti 2016 m. vasarą. Buvo planuojama, kad filmas kino teatruose pasirodys jau šiemet. Filme vaidina užsienio ir lietuvių aktoriai: Bel Powley („Paauglės dienoraštis“), Lisa Loven Kongsli („Force Majeure“), iš „Vikingų“ serialo pažįstamas Peteris Franzénas, geriausiu JAV serialu „Auksiniuose gaubliuose“ pripažinto „Mr.Robot“ aktorius Martinas Wallströmas, Aistė Diržiūtė, Gabija Jaraminaitė, Darius Meškauskas, Ramūnas Cicėnas ir kiti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius