Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 09

„Lietuvos geležinkelių“ sveikatos punktų darbuotojai neviltyje: išmetami į gatvę

Į 15min redakciją kreipėsi vieno iš „Lietuvos geležinkelių“ sveikatos punktų darbuotoja, kuri pasipiktino, kad bendrovė elgiasi kaip respublika respublikoje ir tyliai, be išeitinių kompensacijų, gatvėje palieka apie 10 metų jos darbuotojams pirmąją pagalbą teikusius medikus. Tuo tarpu įmonės teigia, medikai nėra jų darbuotojai, jų paslaugos perkamos iš Naujininkų poliklinikos, todėl ir kompensacijų jiems mokėti negali.
2015 m. gegužės 30 d. geležinkelio entuziastų organizuotos traukinio palydėtuvės.
2015 m. gegužės 30 d. geležinkelio entuziastų organizuotos traukinio palydėtuvės. / Žilvino Kandratavičiaus nuotr.

Tapo nereikalingi – nei darbo, nei kompensacijų

„Mes visi gavome atleidimo lapelius ir mums pasakyta, kad nuo gruodžio 1 d. nebeturėsime darbo. Blogiausia, kad visų mūsų sutartys terminuotos – kasmet jas pasirašome metams iš naujo, taigi sužinojome, kad jokios išeitinės mums nepriklauso. Kad „Coca Cola“ uždaro gamyklą ir be darbo paliks 80 žmonių, skalambijama visur ir garsiai, o kodėl tylima apie mus? Suprantu, kas „Lietuvos geležinkeliai“ – respublika respublikoje, esą tai jos vidaus reikalas. Tačiau ar tikrai taip?

Mes visi – felčeriai, slaugytojos – liksime be darbo. Vien Vilniuje yra trys sveikatos punktai, kuriuose dirba 16 žmonių, dauguma jų toje pačioje darbo vietoje – apie 10 metų. Dabar visi bus išmesti į gatvę be jokių išeitinių, o jų amžius jau toks, kad darbą susirasti nebus paprasta. Daug kam per 50 metų“, – pasakojo medikė.

Pasak jos, sutartis turėjo būti pratęsta gegužės mėnesį, bet prieš pusantro mėnesio darbuotojai gavo atleidimo lapelius. Jiems buvo pasakyta, kad sutartis su jais pratęsta nebus. Naujas darbas taip pat nepasiūlytas. Jos žiniomis, Vilniuje naikinami visi trys čia esantys sveikatos centrai.

„Pasipiktinę ir mašinistai, konduktoriai, bet visi tyli. Sakėme, gal rinkime parašus, bet žmonės bijo pasirašinėti savo vardu ir pavarde. Kai bus atleisti, kur jie eis? Juk mašinistas ar konduktorius neis dirbti į statybas“, – svarstė pašnekovė.

15min.lt/Pauliaus Ramanausko nuotr./Tikrinamas mašinisto blaivumas
15min.lt/Pauliaus Ramanausko nuotr./Tikrinamas mašinisto blaivumas

Tenka gelbėti ir nuo insulto, ir nuo viduriavimo

Šiuose sveikatos punktuose teikiama medicininė pagalba bendrovės darbuotojams – mašinistams, konduktoriams.

„Visko būna. Dauguma darbuotojų yra pagyvenę, todėl pagrindinė profesinė jų liga – hipertenzija (padidėjęs kraujospūdis). Būna, kad ir naktį netikėtai sunegaluoja. Kartais tenka pagelbėti stresinėse situacijose, pavyzdžiui, traukinys partrenkia žmogų. Tuomet tikrai mašinistui prireikia ir raminamųjų, ir kitų vaistų. Pasitaiko ir priešinsultinių būsenų. Arba visai buitiška situacija – reikia žmogų išleisti į darbą, o jam vidurius paleido.

Dabar mums sako – jūs nereikalingi. Esą užtenka ant sienos kabančio alkotesterio, mašinistas papūs ir važiuos.

Visa tai mes ir darome. O dabar mums sako – jūs nereikalingi. Esą užtenka ant sienos kabančio alkotesterio, mašinistas papūs ir važiuos. Bendrovės valdžia argumentuoja, kad tai daroma taupymo sumetimais, bet mūsų nėra labai jau daug, o ir atlyginimas – mažesnis už vidutinį. Nedideli tai pinigai.

Prieš porą dešimtmečių šie punktai jau buvo vieną kartą uždaryti, bet kai naktį, patyręs insultą, mirė darbuotojas, nesulaukęs medikų pagalbos, buvo nuspręsta juos vėl atkurti. Dabar nuspręsta, kad jei sunegaluos darbuotojai, tegu kviečia greitąją pagalbą“, – tikino sveikatos punkto darbuotoja.

Pašnekovė atviravo, kad tiek ji pati, tiek jos kolegos labai nerimauja dėl ateities. Dauguma turi būsto paskolas, artėja žiema, kai teks nemažai pakloti už šildymą. „Kur dėsimės, už ką gyvensime?“ – skundėsi moteris.

„Lietuvos geležinkeliai“ nuo aiškaus atsakymo išsisukinėja

„Lietuvos geležinkelių“ atstovai, užklausti apie susidariusią situaciją, atsiuntė atsakymą, iš kurio, tiesą sakant, sunku suprasti, kas bus daroma. Bendrovė neigė, kad bus naikinami visi sveikatos punktai, tačiau pripažino, kad dalis jų tikrai bus naikinama ir jau rengiami tam reikalingi dokumentai.

Bendrovė ir toliau numato pirkti profesinės sveikatos specialistų paslaugas, tačiau nuo šių metų gruodžio 1 d. perkamų paslaugų apimtis keisis.

„Lietuvos geležinkelių“ atstovė spaudai Inga Čiuberkytė pabrėžė, kad įmonė neturi licencijos asmens sveikatos priežiūros veiklai vykdyti, todėl bendrovėje veikia tik sveikatos punktai, kuriuose paslaugas teikiantys profesinės sveikatos specialistai vykdo teisės aktais apibrėžtas profesinės sveikatos specialistų funkcijas, taip pat, esant poreikiui, teikia pirmąją medicinos pagalbą.

„Šių metų gruodžio 1 d. baigs galioti šiuo metu bendrovėje sudarytos darbuotojų sveikatos priežiūros medicinos paslaugų ir profesinės sveikatos specialistų paslaugų sutartys, tačiau bendrovė ir toliau numato pirkti profesinės sveikatos specialistų paslaugas, o atitinkami pirkimo dokumentai šiuo metu yra rengiami.

Bendrovė ir toliau numato pirkti profesinės sveikatos specialistų paslaugas, siekdama užtikrinti bendrovės darbuotojų sveikatos būklės stebėjimą ir kitų būtinų funkcijų atlikimą, tačiau nuo šių metų gruodžio 1 d. perkamų paslaugų apimtis keisis“, – teigė atstovė spaudai.

Paklausta, kiek žmonių šiuo metu dirba sveikatos punktuose, I.Čiuberkytė tvirtino, kad tai konfidenciali informacija, kurios ji negalinti atskleisti. Ji atskleidė tik tai, kad bendrovė profesinės sveikatos specialistų paslaugas perka trijuose miestuose: Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje. Esą atskleisti dirbančiųjų skaičiaus negalima todėl, kad profesinės sveikatos priežiūros specialistai nėra AB „Lietuvos geležinkeliai“ darbuotojai.

Būtent dėl to, kad medikai oficialiai nėra bendrovės darbuotojai, pastaroji taip pat neprisiima atsakomybės dėl kompensacijų darbo netenkantiems medikams: „Kadangi profesinės sveikatos priežiūros specialistai nėra „Lietuvos geležinkelių“ darbuotojai, neturime duomenų apie tokių profesinės sveikatos specialistų gaunamą darbo užmokestį, kitas išmokas.“

„Lietuvos geležinkeliai“: medikai nėra įmonės darbuotojai

Vėliau „Lietuvos geležinkeliai“ dar kartą patikslino, kad įmonė, neturėdama licencijos asmens sveikatos priežiūros veiklai vykdyti, neturi ir medicinos darbuotojų. Šias paslaugas perka skelbdama viešąjį konkursą tam tikram laikotarpiui, dažniausiai 12 mėnesių.

„Kadangi profesinės sveikatos priežiūros specialistai nėra AB „Lietuvos geležinkeliai" darbuotojai, jų darbo tvarką, priėmimą bei atleidimą vykdo juos įdarbinusi sveikatos priežiūros įstaiga. Dabar juos įdarbinusi įstaiga – Vilniaus mieste Naujininkų poliklinika – yra laimėjusi viešąjį konkursą ir su bendrove sudariusi medicinos paslaugų teikimo sutartį, kuri baigiasi gruodžio 1 d.

Konkursas yra atviras, jame gali dalyvauti visos reikalavimus atitinkančios asmens sveikatos priežiūros įstaigos. Bendrovė nėra įsipareigojusi pirkti paslaugų iš vienos asmens sveikatos priežiūros įstaigos – pasibaigus sutarties galiojimo laikotarpiui paslaugas teikia naują konkursą laimėjęs paslaugų teikėjas. Šiuo metu bendrovė rengia techninę specifikaciją naujam viešajam pirkimui nuo 2016 m. gruodžio mėnesio 1 d. paslaugoms įsigyti, techninė specifikaciją bus patalpinta viešai“, – teigiama „Lietuvos geležinkelių“ pranešime spaudai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius