Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 01 03

Lietuvos pareigūnai atmeta Valdo Adamkaus kritiką dėl Lietuvos politikos Baltarusijos atžvilgiu

Aukšto rango Lietuvos pareigūnai pirmadienį atmetė kadenciją baigusio prezidento Valdo Adamkaus kritiką dėl Lietuvos politikos Baltarusijos atžvilgiu.
Prezidentas Valdas Adamkus
Prezidentas Valdas Adamkus / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

V.Adamkui pareiškus, kad „užsienio politiką Baltarusijos atžvilgiu ištiko katastrofa“, jo įpėdinės Dalios Grybauskaitės atstovas sakė, kad „katastrofa ir klaida buvo 10 metų Baltarusijos izoliacija“. Užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis teigė, kad bandymai palaikyti aktyvesnį dialogą su oficialiuoju Minsku buvo bendra Europos Sąjungos (ES) pozicija.

Pirmadienį paskelbtame interviu dvi kadencijas šalies vadovu buvęs V.Adamkus teigė, kad Lietuva „persistengė“, „mėgindama patikti“ Aleksandrui Lukašenkai, kuris po prezidento rinkimų dėl susidorojimo su opozicija praeitą mėnesį sulaukė griežtos Vakarų kritikos.

„Manau, akivaizdžiai persistengėme, mėgindami patikti Aleksandrui Lukašenkai. Gyrėmės, kad Baltarusijoje atradome kone naujų santykių aukso kasyklas, bet po kelių savaičių žadėtą auksą pakeitė iliuzijas sutvatinusios guminės lazdos. Vakarų šalys nustėro, o mes tiesiog apsijuokėme“, – kalbėjo prezidentas.

„Prezidentė niekaip nevertina ir nekomentuoja spaudoje pasakytų atskirų politikos veikėjų komentarų ar nuomonių, bet, kaip minėjau, prezidentė mano, kad katastrofa ir klaida buvo 10 metų Baltarusijos izoliacija“, – žurnalistams pirmadienį sakė prezidentės atstovas spaudai Linas Balsys.

Anot jo, bandymai normalizuoti santykius su kaimynine šalimi davė rezultatų, siekiant Baltarusijos demokratėjimo.

„Tam tikrų gerų žingsnių buvo – buvo įregistruoti visi kandidatai, kurie norėjo dalyvauti rinkimuose, buvo jiems suteikta galimybė pasisakyti. Aišku, tai visai nepateisina ir neatperka to, kad įvyko po rinkimų, tačiau jeigu nebūtų buvę tų kontaktų, pirmųjų žingsnių normalizuoti santykius su kaimynine šalimi, vargu ar būtume turėję bent tuos pirmuosius daigelius, kuriuos konstatuoja ESBO raportas“, – kalbėjo L.Balsys.

Užsienio reikalų ministras A.Ažubalis savo ruožtu pabrėžė Lietuvos paramą Vilniuje veikiančiam baltarusių Europos humanitariam universitetui (EHU), paramą Baltarusijos opozicijai ir Lietuvos siųstus pareigūnus stebėti prezidento rinkimų.

„Nežinau, ar galima įvardyti dabartinę Lietuvos politiką tokiais drastiškais žodžiais. Ar mūsų tolesnė parama ir sėkmingas donorų užangažavimas EHU yra verta tokio žodžio, ar mūsų nuolatinė parama Baltarusijos opozicijai yra verta tokio žodžio, ar mūsų 40 trumpalaikių stebėtojų ir keturi ilgalaikiai stebėtojai nusiųsti į Baltarusiją irgi yra verti to žodžio, aš irgi nežinau“, – sakė A.Ažubalis.

„Bandymai ieškoti kontaktų ir bandymai aktyvinti dialogą ir su oficialiuoju Minsku – tai buvo bendra ES nuomonė, kad tokių veiksmų reikia imtis ir tokių veiksmų buvo imtasi“, – žurnalistams teigė ministras.

Baltarusijos prezidentas A.Lukašenka sulaukė daug Vakarų kritikos, kai milicija Minske išvaikė dešimtis tūkstančių demonstrantų, protestavusių prieš rinkimų rezultatus, taip pat sulaikė daugiau nei 600 žmonių. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius