2015 01 10

Močiutės į paštą jau atnešė 331 mln. litų, o išnešė – 96 mln. eurų

Prekybos centruose – spūstis, tačiau toli gražu ne dėl pošventinių nuolaidų. Žmonių eilės nutįso tuose prekybos centrų koridoriuose, kur savo ofisus įrengė AB „Lietuvos paštas“ ir įvairūs bankai. Pašte nuo sausio 2 iki 9 dienos pusiaudienio žmonės į eurus iškeitė per 331 milijoną litų. Tai sudaro daugiau nei 96 milijonus eurų.
Žmonių eilė prie „Lietuvos pašto“
Žmonių eilė prie „Lietuvos pašto“ / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pakalbintas penkiasdešimtmetis šiaulietis Juozas į paštą atėjo išsiųsti registruoto laiško. Jis sako tai turintis daryti palyginti dažnai, todėl buvo labai nepatenkintas, kol paštas laiškams ir kitoms paslaugoms nesudarė atskirų eilių.

Pašte stovinčio žmogaus šaržas – daugiau nei 80 metų močiutė su pilna rankine pinigų.

„Jei reiktų piešti pašte stovinčio žmogaus šaržą, tai būtų daugiau nei 80 metų močiutė su pilna rankine pinigų. Mačiau vieną močiutę, kuri vos paėjo, o į banką atnešė stulbinamą sumą litų. Gauna tūkstantį eurų ir vėl stoja į eilę. Prašo užleisti, nes nebepaeina iki eilės galo“, – pasakoja įspūdžius vyras.

Kitas pašnekovas sako tokių močiučių matęs ne vieną ir yra sunerimęs dėl jų saugumo: „Tikrai kurią nors paseks iki namų ir užpuls arba išvilios pinigus.“

Šis vyras taip pat atėjo iškeisti litų. Jis sako stojęs ten, kur trumpesnė eilė – bankas ar paštas jam nesvarbu. „Paimu eurus ir nešu tiesiai į bankomatą“, – tvirtino vyras.

Pusvalandį eilėje dėl laiško stovinti keturiasdešimtmetė Jūratė teigė žinanti, kad daugybė žmonių Lietuvoje vengia laikyti pinigus bankuose. 

Daugybė žmonių pinigus laiko namuose vien dėl to, kad jų niekas neapskaitytų.

„Neseniai nepasiturinčiai šeimai dovanojome dujinę viryklę. Pirkome iš turgavietės prekeivių ir reikėjo sąskaitos. Žmonės suka didžiulius verslus, tačiau nemoka išrašyti sąskaitos. Apie elektroninę bankininkystę nėra ko ir kalbėti“, – pasakojo moteris.

Moteris tvirtina, kad daugybė žmonių pinigus laiko namuose vien dėl to, kad jų niekas neapskaitytų. Dėl šios priežasties nemažai žmonių santaupas į eurus keičia pašte, o ne banke.

„Pašte nereikalauja asmens dokumento. Iškeitei ir vėl gali kimšti pinigus kojines. Jei banke iškeisi didelę pinigų sumą, gali tekti ir pasiteisinti, iš kur jie“, – kalbėjo moteris. Jos nuomone, eilės bankuose, o ypač pašte, parodo, kad žmonės turi daugybę lėšų, apie kurias Mokesčių inspekcija nieko nežino.

Su juodais pinigais eilėje nepristovėsi

Aurelija Jonušaitė, „Lietuvos pašto“ atstovė spaudai, informavo, kad iki sausio 9 dienos 330-tyje pašto skyrių buvo surinkta 331 mln. litų. Tai yra beveik 96 milijonai eurų. Prieš porą dienų šis skaičius siekė tik 71,5 mln. eurų. Žmonės vien į paštą per dieną atneša dešimtis milijonų litų.

Iki sausio 9 dienos 330-yje pašto skyrių buvo surinkta 331 mln. litų. Tai yra beveik 96 milijonai eurų. Žmonės per dieną atneša dešimtis milijonų litų.

Ką iš to uždirbs paštas ir bankai? Lietuvos pašto atstovė priminė, kad Euro įvedimo įstatyme yra numatyta kompensacija už tai, tačiau ji bus išmokėta pagal atliktų darbų faktą, pasibaigus projektui.

Atstovė spaudai teigia, kad paštuose neatlygintinai gyventojai gali išsikeisti iki 1000 eurų.

Tokia suma pasirinkta atsižvelgus į mūsų kaimynų Latvijos ir Estijos paštų patirtį. Taip pat valiutos keitimo suma buvo parinkta įvertinus ir saugumą paštuose. Paštuose, kuriuose keičiama valiuta, nepertraukiamai budi policijos pareigūnai. Jie lydi ir į paštus bei iš jų vežamus pinigus.

„Jei gyventojai atsineša didesnes pinigų sumas ir jas nori išsikeisti vienu kartu, rekomenduojama tą padaryti komercinių bankų ar Lietuvos banko skyriuose, kur valiutos keitimo suma didesnė nei 1000 eurų“, – minėjo pašto atstovė.

Atstovė teigia, kad pašto darbuotojai stengiasi įspėti klientus, kad saugotųsi sukčių.

Informuoja, kad nemokamai valiutą išsikeisti galima tik 330-tyje paštų arba bankų, kredito unijų, Lietuvos banko skyriuose. 

Nei laiškininkai, nei kitų institucijų atstovai namuose ar kur kitur pinigų nekeičia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius