Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 11

Lietuvos statybininkų asociacijos kritika Kauno stadionui: ragina keisti viešųjų pirkimų tvarką

Lietuvos statybininkų asociacija (LSA) sureagavo į pirmadienį 15min portale publikuotą straipsnį apie tai, kad keli Kauno S.Dariaus ir S.Girėno stadioną rekonstruojančios Turkijos įmonės „Kayi Construction“ darbuotojai, nesulaukę atlyginimų, pradėjo bado streiką. Spaudai išplatintame pranešime LSA sukritikavo viešųjų pirkimų tvarką, kai konkursus laimi mažiausią kainą, tačiau ne aukščiausią darbo kokybę siūlančios įmonės.
Visvaldo Matijošaičio ir Sauliaus Skvernelio susitikimas
Visvaldo Matijošaičio ir Sauliaus Skvernelio susitikimas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Statybos darbų viešuosiuose pirkimuose vyrauja mažiausios kainos kriterijus, kuris ne tik atneša žalą statybos rangovams, bet ir pačiai valstybei. Tai liudija šiandienos įvykiai Kaune – S. Dariaus ir S. Girėno rekonstrukcijos projekte dirbantys turkų statybininkai kėlė bado streiką, nes negavo atlyginimų už darbą ir dirbo netinkamomis sąlygomis. Projekto rangovas – mažiausią kainą konkurse pasiūliusi Turkijos statybų bendrovė „Kayi Construction“, – teigiama pranešime.

Anot LSA, racionalus valstybės lėšų naudojimo principas savaime nereiškia pareigos pirkti už mažiausią kainą. Asociacijos teigimu, už mokesčių mokėtojų ir ES lėšas turime pirkti ne tai, kas pigiausia, o tai, kas yra reikalingiausia ir geriausia.

„Tačiau šiandien, – dėstoma toliau, – valstybė siekia momentinės naudos – dabar pigiai perkame, o kas bus po to – nebeaktualu. Viešųjų pirkimų praktika yra orientuota tik į trumpalaikę naudą ir valstybė, užsakydama pigiausią produktą, vis dar neįvertina, kokios pasekmės gali laukti rytoj.“

Kyla abejonių, kad Turkijos statybų bendrovės konkurse nurodyta mažiausia kaina buvo pagrįsta.

„Lietuvos statybininkų asociacija (LSA) kartu su kitomis statybos sektoriaus asociacijomis ragina tobulinti viešųjų pirkimų teisės aktus ir mažiausios kainos metodą taikyti kuo rečiau. Gavusios itin mažos kainos pasiūlymus, perkančiosios organizacijos privalo įsitikinti, ar pasiūlyta kaina yra pagrįsta ir už ją tiekėjas sugebės kokybiškai įvykdyti viešojo pirkimo sutartį. Kyla abejonių, kad Turkijos statybų bendrovės konkurse nurodyta mažiausia kaina buvo pagrįsta“, – poziciją pateikė LSA.

Kaip rašoma pranešime, perkančiosios organizacijos rangovus turėtų rinktis ne tik pagal kainą, bet ir pagal siūlomą kokybę, taip vertinimą šiems kriterijams paskirstant per pusę. LSA siūlo sukurti tiekėjų kvalifikacinių reikalavimų ir ekonominio naudingumo kriterijų katalogą viešuosiuose pirkimuose, nes pačios įstaigos, deja, ne visada turi kompetencijų juos įvardinti.

Perkančiosios organizacijos rangovus turėtų rinktis ne tik pagal kainą, bet ir pagal siūlomą kokybę.

„Pažymėtina, kad LSA yra pateikusi siūlymą, kuriame nurodyta, kad ypatingojo statinio statybos rangovas privalo turėti vykdomo darbo srities darbuotojų kompetencijas patvirtinančius dokumentus ar korteles. Toks pokytis padėtų išvengti nekokybiškai atliktų statybos darbų ir teisminių ginčų, nes rangovas privalėtų įrodyti, jog bendrovė yra pajėgi atlikti siūlomą darbą. Šį pokytį įgalintų atlikti privalomos Statybininko (STATREG) kortelės įvedimas, kuri yra LSA vystomo statybos sektoriaus darbuotojų kompetencijų ir kvalifikacijų registro (STATREG) dalis.

Privaloma darbo laiko apskaita statybvietėse turėtų būti viena iš priemonių, padedančių spręsti minėtas problemas ir užtikrinančių tinkamas darbo atlygio sąlygas, nes visos statybvietės privalėtų vykdyti darbo laiko apskaitą, kuri leistų suskaičiuoti tiek dirbančius rangoje, tiek subrangoje. Tokiu būdu darbuotojams būtų užtikrinama skaidrus ir sąžiningas atlyginimas“, – rašoma pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius