Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 05 18

Linas Linkevičius: ES karinės jūrų pajėgos kovotų su nelegalios migracijos problema

Europos Sąjungos (ES) karinės jūrų pajėgos užkirstų kelią ne tik nelegaliems migrantų srautams, tačiau ir iš esmės kovotų su migracijos iš Pietų problema, sako Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.
Linas Linkevičius
Linas Linkevičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Tikslas yra tikrai ambicingas – startuoti su jūrų pajėgų operacija, kuri galėtų ne tik užtverti kelią nelegaliems migrantų srautams, bet ir kovoti su ta problema, kiek tai įmanoma, jos šaknyse, ištakose“, – pirmadienį sakė ministras, atvykęs į Europos Sąjungos užsienio reikalų ir gynybos ministrų susitikimą Briuselyje.

Per šį susitikimą turėtų būti pritarta planams įkurti karines jūrų pajėgas kovai su žmonių kontrabandininkais Viduržemio jūroje, tačiau šis planas gali likti sunkiai neįgyvendinamas, jeigu ES neužsitikrins Jungtinių Tautų rezoliucijos, pritariančios kariniams veiksmams prieš migrantų gabentojus dar prieš jų laivams pasiekiant Europos vandenis.

L.Linkevičius tikina, kad Lietuva veikia aktyviai, siekdama įtikinti Jungtines Tautas priimti reikalingą rezoliuciją.

„Čia mes, Lietuva, veikiame aktyviai ne viename fronte, ne tik šioje taryboje, bet ir Jungtinėse Tautose, nes nuo tos rezoliucijos, kurią priimsime, priklausys ir galimybės Europai veikti“, – kalbėjo ministras.

Planuojama, kad ES karinės jūrų pajėgos operacijas pradėtų birželį. Jose turėtų dalyvauti karo laivai ir žvalgybos laivai, dislokuoti netoli Libijos krantų, iš kur išplaukia daugiausiai žmonių, rizikuojančių gyvybėmis, kad pasiektų Europos krantus.

Virtinė katastrofų Viduržemio jūroje, per kurias šimtai iš Šiaurės Afrikos perpildytais ir nesaugiais laivais išplaukusių migrantų nuskendo mėgindami pasiekti Europos krantus, atkreipė tarptautinės bendruomenės dėmesį į nelegalios migracijos iš Pietų problemą.

Europos Komisija planuoja iki šių metų pabaigos parengti teisės aktus, pagal kuriuos imigrantų antplūdžio našta būtų tolygiai paskirstyta visoms ES šalims, nustatant įpareigojančias kvotas pagal įvairius kriterijus, tokius kaip ekonomikos būklė ir gyventojų skaičius.

Europos Komisija siūlo į Lietuvą perkelti 207 pabėgėlius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius