Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 08 07

Liūčių Vilniuje padariniai: skandino tunelį, paplovė gruntą prie Žalgirio gatvės

Intensyvūs lietūs pastarosiomis dienomis prausia visą Lietuvą. Vilnius – ne išimtis. Miesto gatves ir inžinerinius tinklus prižiūrinti bendrovė „Grinda“ sako, kad šeštadienio vakarą lietaus pliūpsniai buvo išties įspūdingi, vanduo kaupėsi net ir Geležinio Vilko g. tunelyje, nors ten esą veikia labai galinga siurblinė. Vis dėlto eismo uždaryti tunelyje nereikėjo.
Tropinė liūtis skalauja Vilnių
Tropinė liūtis skalauja Vilnių / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Lietuvą jau kelias dienas gąsdina audros. Savaitgalį skendo pajūris.

Skandino pajūrį

Klaipėdoje sekmadienio rytą automobiliai sunkiai įveikė ne vienoje vietoje – po tiltais, net kiemuose.

Kaip sako uostamiesčio meras Arvydas Vaitkus, būtina parengti ilgalaikį veiksmų planą, kuris padėtų tokių atvejų išvengti ateityje. Pirmadienį jis surengė skubų susitikimą su lietaus nuotekų sistemą mieste prižiūrinčios bendrovės „Klaipėdos vanduo“ atstovais ir kitais atsakingais asmenimis, kuriame aiškinosi gatvių užliejimo priežastis ir kaip jas pašalinti.

„Aš noriu veiksmų programos. Ilgalaikės programos, ne tik trumpalaikės“, – po susitikimo sakė A.Vaitkus.

Sekmadienį ryte Klaipėdoje kilus labai smarkiai liūčiai buvo pasiektas stichinio lietaus kiekis: Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, sekmadienį ryte Klaipėdoje per vieną valandą iškrito 53 mm. lietaus (per 2 val. – 65,5 mm.), o tai yra daugiau nei pusė viso mėnesio normos. Dėl to užtvino dalis gatvių, jos tapo nepravažiuojamos.

„Plaukė“ sekmadienio rytą ir Palanga. Čia vanduo skandino ne tik gatves ir kiemus, bet ir daugiabučių vienoje iš gatvių pirmus aukštus. Taip pat čia į paviršių lietaus vanduo kėlė nuotekas.

Kaupėsi ir tunelyje

Vilniuje didžiausias išbandymas buvo šeštadienio vakaras.

Bendrovės „Grinda“ atstovai teigia, kad šeštadienio vakaro liūtis Vilniuje, nors nepasiekė stichinio lietaus lygio, tačiau buvo labai intensyvi: „Mūsų duomenys rodo, kad vienu metu lijo didesniu nei 100 mm/val. intensyvumu – tiesa, toks pliūpsnis truko apie 10 min., o didžiausią kritulių intensyvumo piką (net 144 mm/val.!) užfiksavome 21:09 val.

Dėl tokio didelio momentinio kritulių kiekio vanduo kurį laiką kaupėsi netgi Geležinio Vilko tunelyje, kur veikia išties galinga siurblinė. Geležinio Vilko gatvėje nuo Ozo gatvės įsibėgėjęs vanduo nuplovė signalines gaires su visas 30 kg sveriančiais tvirtinimo padais. Tiesa, eismas tunelyje nebuvo sutrikdytas, lietaus nuotekų surinkimo ir tvarkymo infrastruktūra su vasaros liūtimi susitvarkė.“

Anot „Grindos“ atstovų, per kelis pastaruosius metus įgyvendinti lietaus nuotekų rekonstrukcijos projektai eliminavo užtvindymo pavojų tose vietose, kuriose anksčiau ir mažesnių liūčių metu kaupdavosi vanduo:

  • Šeškinės tvenkinys, kur suteka vanduo iš didžiulės šiaurinės miesto dalies teritorijos, apimančios Šeškinės, Fabijoniškių, Pašilaičių rajonus, puikiai susitvarkė su dideliais vandens srautais; tvenkinys buvo užpildytas bemaž 85-90 proc. projektinio pajėgumo ir sulaikė apie 22 tūkst. kub. m lietaus vandens;
  • T.Narbuto g. žemuma, kur po kiekvienos didesnės liūties vilniečiai linksmindavosi baidarėmis, buvo pravažiuojama be kliūčių;
  • Geležinio Vilko gatvės žemuma po Konstitucijos žiedu buvo pravažiuojama be kliūčių;
  • Verkių-Kareivių g. sankryža buvo pravažiuojama be kliūčių, „Ogmios miestas“ nebuvo užlietas.
„Grindos“ nuotr./Beveik užsipildęs Šeškinės tvenkinys
„Grindos“ nuotr./Beveik užsipildęs Šeškinės tvenkinys

Vis dėlto stiprus momentinis lietus sukėlė eismo sutrikimų, nors ir trumpalaikių.

„Grinda“ teigia gavusi penkis pranešimus apie škvalo neatlaikiusius medžius ir nulaužtas šakas (R. Jankausko, Šaltkalvių, Žirmūnų, Karačiūnų g.).

Rinktinės-Tuskulėnų g., Laisvės-T.Narbuto g. bei V.Pietario-S.Konarskio g. sankryžose lietaus nuotekų surinkimo trapai buvo užnešti per škvalą nuplėštomis šakomis ir lapais – budintiems „Grindos“ ekipažams teko valyti groteles, kad vanduo galėtų nutekėti.

Savanorių pr. (centro kryptimi) dėl vykdomų gatvių remonto darbų laikinai sumažėjo vandens surinkimo trapų pajėgumai – čia buvo susiformavusi patvanka.

Žalgirio g. ties sankryža su Geležinio Vilko g. dėl didelių vandens srautų buvo išplautas gruntas ten, kur šiuo metu atliekamas gatvės remontas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius