Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 08

LRT išvadų konvejeris Seime: teisininkas įvardijo pagrindinę politikų klaidą

Nors dar antradienį parlamentinio tyrimo dėl LRT išvados buvo grąžintos į Kultūros komitetą tobulinti, šis nusprendė, kad tobulinti čia nėra ką ir patvirtino jas tokias pačias. Išvados į Seimo plenarinių posėdžių salę grįš jau antradienį. Skubėjimas – tokią esminę problemą įvardija teisininkas prof. Ignas Vėgėlė, politikams septynmyliais žingsniais einant LRT įstatymo keitimo link.
Ignas Vėgėlė
Ignas Vėgėlė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Seimo Kultūros komitetui siūloma parengti Seimui ir iki 2018 metų gruodžio 1 dienos pateikti LRT įstatymo pakeitimo projektą. Tad iki šios datos liko jau mažiau nei mėnuo.

„Visuomeninio transliuotojo statusas ir su juo susiję klausimai yra tiek reikšmingi, kad per tiek dienų negalima parengti jokio projekto. [...] Mano supratimu, skubėjimas gali pažeisti Teisėkūros pagrindų įstatymą, gali sukurti papildomus konfliktus ir jis neneša naudos bei lūkesčio, kurį turi visuomenė LRT veiklos klausimais“, – pabrėžia jis.

Šių metų pavasarį Valstybės Kontrolė yra konstatavusi, kad Lietuvos teisėkūra yra neefektyvi. Atlikus teisėkūros auditą ji, pasak teisininko, pasakė, kad Lietuvoje ypač skubama priimti teisės aktus neišanalizavus jų pasekmių ir priežasčių. Valstybės kontrolė tuomet skelbė, kad dėl skubos tinkamai nesikonsultuojama su visuomene ir dėl to tokia praktika yra ydinga.

„Tai yra šių metų Valstybės kontrolės auditas. Vietoje to, kad įsiklausytume, [...] mes vėl matome skubų klausimo sprendimą“, – į problemą dėmesį atkreipė I.Vėgėlė.

Nors opozicijos pastangomis parlamentinės komisijos išvadų projektas Seime vis nepriimamas, „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis šią savaitę paskelbė, kad norint keisti LRT valdymą, t. y. koreguoti LRT įstatymą, patvirtintas išvadų projektas nėra reikalingas. Įstatymo projektai, susiję su LRT valdymu, pasak jo, Seimo darbotvarkėje gali atsirasti jau kitą savaitę.

„Ruošiant bet kokį teisės aktą turi būti konsultuojamasi su visuomene, gaunamos pilnavertės išvados, turi būti įvertinama europinė ir kita patirtis. [...] Turi būti sulaukta atsiliepimų, kreipiamasi į mokslininkus, į specialistus, kurie žino, kaip reguliuojama ir kodėl reikia reguliuoti taip, o ne kitaip“, – LRT.lt sakė prof. I.Vėgėlė. Platesnių diskusijų poreikį visuomet pabrėžia ir LRT generalinė direktorė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Monika Garbačiauskaitė-Budrienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Monika Garbačiauskaitė-Budrienė

Keista teisininkui pasirodė ir tai, kad R.Karbauskis dar dieną prieš Kultūros komiteto, kuriame vyko balsavimas dėl LRT tyrimo išvadų, posėdį jau žinojo, koks bus komiteto sprendimas.

„Mano supratimu, visi Seimo nariai yra nepriklausomi, turi savo įsitikinimus ir sunku pasakyti, iš kur ponas Karbauskis turėjo tokių žinių – gal jis prieš tai visus apklausė?“ – retoriškai klausė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius