-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 20

Gediminas Kirkilas: bazinės pajamos visiems europiečiams yra ne populizmas, o būtinybė

Daugiavaikėje šeimoje užaugęs, ir sunkiai besiverčiančias šeimas puikiai suprantantis Gediminas Kirkilas sako, kad Lietuva ne tik nacionaliniu lygiu turi skirti didesnį dėmesį šeimos politikai, švietimui ir mokslui, bet ir teikti pasiūlymus Europos Parlamente.
Seimo Europos reikalų komiteto pirmininkas, LSDDP pirmininkas Gediminas Kirkilas.
Seimo Europos reikalų komiteto pirmininkas, LSDDP pirmininkas Gediminas Kirkilas. / LR Seimo archyvo foto.

„Kartu su visa Europa per jos siūlomas priemones pasiektume geresnių rezultatų, kalbant apie švietimo kokybę, apie galimybes mokytis mūsų vaikams, apie finansavimą mokslo bazėms, tyrimams. Paskatintume demografiją. Išspręstume skurdo mažinimo klausimus. Tačiau tam reikia konkrečių pasiūlymų. Ir mes jų turime“, – sako Lietuvos socialdemokratų darbo partijos pirmininkas, LSDDP kandidatų sąrašo Nr. 11 lyderis G.Kirkilas.

Reikia konkrečių pasiūlymų. Ir mes jų turime.

Augęs Vilniaus Žvėryno mikrorajone, gausioje šeimoje (tuo metu Žvėryne gyveno su seserimis Birute ir Dalia, vėliau šeima persikėlė į Taurakalnį, kur gimė dar keturi vaikai – Gintaras, Daiva, Artūras ir Jūratė) Gediminas sako, vaikystę prisimenantis su nostalgija, nors šeima vertėsi gana sunkiai.

„Buvo visko: ir nepritekliaus, ir šviesių dienų – bet kažkaip savo vaikystę prisimenu labai romantiškai. Buvau nuolat įvykių sūkury, sportavau, išbandžiau įvairias sporto šakas, vaikams veiklos anuomet nestigo. Tas senasis mūsų namas Žvėryne stovi tiesiai priešais dabartinę Estijos ambasadą. Man gimus, tėvai dar mokėsi universitete. Vėliau mama dirbo mokytoja, o tėvas inžinieriumi.

Didelę šeimą išmaitinti reikėjo ne tik pajamų, bet ir nemažai kūrybiškumo. Tėvai pirkdavo po kelis maišus bulvių, kurias laikydavo rūsy, ir prigalvodavo visokių bulvinių patiekalų – cepelinų, blynų, bulves kepdavo. Bulviniai blynai iki šiol mano mėgstamas patiekalas. Puikiai suprantu dideles šeimas, arba motinas, kurios vienos augina savo vaikelius dėl įvairiausių priežasčių – todėl mūsų politikų užduotis parengti tam tikrą programą, kuri taptų šeimos skatinimo ir paramos priemone. Kadangi Europa sensta, turime skatinti demografiją, turime šeimos skatinimo instrumentų ieškoti europiniu lygiu – tą darysime Europos Parlamente“, – sako G.Kirkilas.

Šeimos skatinimo programa turėtų veikti europiniu lygiu

Pasak dabartinio Seimo vicepirmininko, Lietuvos socialdemokratų darbo partijos (LSDDP) lyderio ir frakcijos Seime nario – būdami valdančiojoje koalicijoje jie priėmė sprendimą dėl vaiko pinigų, o mokama suma kasmet didinama.

„Konservatoriai su E.Masiulio liberalais dar 2008-aisiais negailestingai vaiko pinigus ir motinystės (tėvystės) išmokas buvo atėmę, ir tai skambiai vadino kova su ekonomine ir finansine krize.

Europos Sąjungoje visi vaikai turi būti lygūs, todėl vadovaujantis šiuo principu, turime savo vaikams, visiems be išimties, mokėti vaiko išmokas, kad bent svarbiausiais reikmenimis jie būtų aprūpinti. Suma, kurią skiria valstybė yra per maža, bet kol kas tiek esame finansiškai pajėgūs, palaipsniui šią sumą didinsime. Tačiau turiu planų tokias išmokas ar paramą tam tikrais reikmenimis siūlyti įgyvendinti europiniu lygiu, kad Europos šeimos būtų skatinamos auginti daugiau vaikų. Tokiu atveju, jei ta parama būtų skiriama pinigine išraiška, reikėtų derėtis dėl visoms valstybėms lygių galimybių“, – sako LSDDP lyderis G. Kirkilas.

„Socdarbietis“ sako, kad ne pirma Seimo kadencija ir Vyriausybė žada kovą su skurdu, tačiau pakeisti situaciją nėra taip lengva, todėl parama šeimoms tampa dar svarbesnė.

„Jei pavyktų tokią paramos programą pasiūlyti svarstyti europiniu lygiu – tikrai turėtume naudos ir Lietuvai, ir kitoms Europos valstybėms, – sako G.Kirkilas. Finansinės ir motyvacinės paramos turi sulaukti ne tik šeimos, gyvenančios Lietuvoje, bet ir tos, kurios po Brexit grįš namo. Lietuva turi šiltai, svetingai pasitikti savo sugrįžtančius tautiečius, apmąsčiusi, ką galės pasiūlyti“, – sako G.Kirkilas.

Inovatyvi, socialiai jautri ir saugi Europa

„Šią formuluotę reikia išskleisti. Inovatyvi Europa – tai kokybiškas mokslas, švietimas. Turėtume pagalvoti apie nemokamas bakalauro studijas mūsų vaikams. Sieksiu to nacionaliniu lygiu. O kalbant apie paramą švietimui ir mokslui, būdamas Seimo Europos reikalų komiteto pirmininkas, matau, kad tie pinigai, kurie yra paskiriami, kol kas, deja, nėra išnaudojami. Mes turime didelių galimybių šioje srityje.

Inovatyvi Europa yra vienas pačių svarbiausių pačios Europos, o kartu ir Lietuvos tikslų.

Aš tikiu, kad inovatyvi Europa yra vienas pačių svarbiausių pačios Europos, o kartu ir Lietuvos tikslų. Mums reikės keisti savo pramonę, bet jai poveikį darys išsilavinę žmonės, todėl mokslas ir tyrimai turi būti pakankamai finansuojami iš Europinių lėšų. Parama turi pasiekti tas sritis, kurioms tikrai to reikia, ir tai turi būti kontroliuojama. Sakysite, parama, jau yra skiriama, taip, ir Lietuvos indėlis į mokslą, turiu galvoje penkis mokslo slėnius, tikrai yra didelis. Bet su nauja finansine perspektyva ateina ir nauji iššūkiai, dar gerokai turėsime padirbėti dėl finansavimo. Štai kodėl svarbu, kad Europos Parlamente Lietuvai atstovautų derybinių sugebėjimų turintys ir tikrai išmanantys politikai“, – sako G.Kirkilas.

Minimalios pajamos kiekvienam europiečiui?

Kitas LSDDP lyderio G.Kirkilo pasiūlymas – ateityje siekti minimalių kiekvieno europiečio pajamų.

„Mes norime socialiai jautrios Europos. Tai ypač aktualu Lietuvai ir toms šalims, kurios dar nepasiekė Europos Sąjungos pajamų vidurkio. Ir čia mes galvojame, kad reikėtų bendresnės politikos, reikėtų bent jau tokių pajamų, sakysim 800-900 eurų, kurios būtų bent minimalios pajamos visiems europiečiams. Tai nėra kažkoks populistinis pasiūlymas. Apie tai mokslininkai galvoja ir skaičiuoja – supraskime, kad darbo rinka keisis. Dėl technologijų ir inovacijų pažangos vis daugiau žmonių išstumiami iš darbo rinkos, tad ateityje tikrai turėsime galvoti apie bendras minimalias pajamas. Kodėl to nepadarius dabar“, – svarsto LSDDP lyderis.

Taigi mano iškeltas klausimas dėl minimalių pajamų aktualus visai Rytų Europai.

Pasak G. Kirkilo, jei būtų išrinktas į Europos Parlamentą, jis norėtų dirbti Europos socialistų grupėje.

„Taigi mano iškeltas klausimas dėl minimalių pajamų aktualus visai Rytų Europai, ir aš tikiu, kad per savo politines grupes, kartu su kitais, mes galėsime tai pasiekti. Europa jokiu būdu nėra mums skolinga, kaip kažkas bando žaisti jausmais, bet Europa turbūt pati nori, kad ateityje nereikėtų susidurti su dar didesne skurdo problema susitraukus darbo rinkai. Jei socialinės atskirties Europa neįveiks, tai ji didelės ateities neturės“, – sako LSDDP lyderis.

Politinė reklama/G. Kirkilo kvietimas balsuoti
Politinė reklama/G. Kirkilo kvietimas balsuoti

Politinė reklama apmokėta iš LSDDP rinkiminės kampanijos lėšų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius