Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 03

LVŽS kol kas nepalaimino R.Karbauskio scenarijaus: yra norinčių tęsti pradėtas reformas

Ketvirtadienį Seimo „valstiečiai“ bei jų deleguotas Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis iš šalies stebėjo, kaip Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis švaistosi ultimatumais nesėkmės rinkimuose atveju trauktis iš valdžios. Ką apie tai mąsto R.Karbauskio bendražygiai, o ir pats Seimo pirmininkas, kuris, susiklosčius tokiai situacijai, netektų svarbių pareigų?
Ramūnas Karbauskis ir Viktoras Pranckietis
Ramūnas Karbauskis ir Viktoras Pranckietis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Penktadienį 15min kreipėsi į Seimo pirmininką su prašymu įvertinti situaciją. Po kelių valandų V.Pranckiečio atstovė spaudai Karolina Frolovienė atsiuntė atsakymą.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis

„Visiškai suprantama, kad valdančiosios daugumos lyderiai svarsto įvairius scenarijus po prezidento rinkimų. Tai yra natūralūs procesai, kai stebi rinkėjus ir supranti jų lūkesčius.

Visgi asmeniškai man norėtųsi, kad prieš dvejus su puse metų priimti įsipareigojimai žmonėms būtų tęsiami ir toliau įgyvendinamos pradėtos reformos, kurių valstybei jau seniai reikėjo.

Prognozuoti ir burti šiuo metu sudėtinga, galiu tik drąsiai sakyti, kad su Sauliumi Skverneliu, kaip prezidentu, Seimui nebūtų sudėtinga dirbti“, – teigė V.Pranckietis.

J.Jarutis: vienas žmogus nieko nesprendžia

Pasitikėjimą S.Skverneliu reiškė ir 15min kalbinti valdančiosios LVŽS pirmininko pavaduotojai. Partijos vedlio išsakyti žodžiai yra asmeninė jo nuomonė, nurodė jie. „Pas mus, kad ir kas ką besakytų, frakcijoje vienas žmogus nesprendžia“, – dėstė R.Karbauskio pavaduotojas frakcijoje Jonas Jarutis ir pridūrė, kad galutiniai sprendimai bus priimti bendrai.

R.Karbauskio pareiškimai, kad LVŽS, nesėkmės prezidento ir Europos Parlamento rinkimuose atveju, reikėtų trauktis iš daugumos, o taip pat atgal į premjerus nesiūlyti S.Skvernelio, J.Jaručiui, kaip jis pats sakė, buvo staigmena.

„Tai yra jo asmeninė nuomonė, nebuvo derinta nei su frakcija, nei su partijos vadovybe, – kalbėjo politikas.

Jis frakcijos seniūnas, formuoja mūsų bendrą politiką.

– Mes visi galime turėti asmeninę nuomonę. Ją ryškiau reiškiam, kiti – rezervuotai. Aš bent jau šiek tiek kitaip, atsargiau būčiau kalbėjęs. Jo yra teisė. Vis tiek jis frakcijos seniūnas, formuoja mūsų bendrą politiką. Jis turi turėti savo matymą, o ar mes po to jį apsvarstę priimsim ar ne priimsim, tai čia atskiras klausimas.“

Sunku be formalios daugumos

Šiuo momentu J.Jarutis tikino neprieštaraujantis R.Karbauskiui, tikino, kad taip kalbant bandoma mobilizuoti neapsisprendusius rinkėjus. Politikas pabrėžė, kad visi klausimai frakcijoje išdiskutuojami bendrai, tad esą dar nereiškia, kad R.Karbauskio svarstymai virs realiais sprendimais.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jonas Jarutis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jonas Jarutis

„Manau, šiam momentui būtų sunku pasakyti, kaip ten būtų, – kalbėjo Seimo narys. – Šiaip ne taip, formalios valdančios daugumos neturim, tas darbas šiek tiek problematiškas. Visada yra pokalbių, pamąstymų, kaip galima būtų kažką kitaip [daryti].“

J.Jarutis antrino Seimo pirmininkui teigdamas, kad darbai, kuriais partija įsipareigojo rinkėjams, turėtų būti tęsiami.

„Aš bent jau galvoju, kad mes turim bandyti iki galo padaryti tai, ką [žadėjom]. Bet iš kitos pusės, jei visuomenė parodys, kad mes darom niekus ir neatliepiam jų lūkesčių, kodėl gi ne, gali būti visko Lietuvoj. [...] Politikoj viskas įmanoma“, – svarstė parlamentaras.

T.Tomilinas: Ramūno siūlymas suprantamas

„Ramūno siūlymas yra suprantamas ir jis bus svarstomas“, – 15min teigė R.Karbauskio pavaduotojas Seimo narys Tomas Tomilinas.

„Mūsų partiją nuo kitų skiria esminis bruožas – mes nesilaikom valdžios dėl valdžios, dėl savo asmeninės naudos ar garbės. Mes atėjom vykdyti 2016 metų rinkimų programą, kelti pensijas, tvarkyti socialinę politiką taip, kad šeimų pajamos didėtų ir tai darom labai nuosekliai, labai atkakliai.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Tomas Tomilinas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Tomas Tomilinas

Šie artėjantys rinkimai yra įvertinimas, ar mūsų kryptis yra teisinga, ir ar mes darom tai, ko iš mūsų nori žmonės“, – pridūrė T.Tomilinas.

Kalbėdamas apie S.Skvernelį, parlamentaras aiškino juo visiškai pasitikintis: „Jis turi mano pasitikėjimą ir kaip premjeras, ir kaip būsimas prezidentas.“

Prezidento rinkimai Lietuvoje vyks gegužės 12 dieną. Juose be S.Skvernelio varžysis dar aštuoni kandidatai.

Pagal apklausas S.Skvernelis – trečias

Penktadienį portalo Delfi.lt skelbiamais bendrovės „Spinter tyrimai“ duomenimis, daugiausia palaikymo prezidento rinkimuose tenka Seimo nariai Ingridai Šimonytei, antroje vietoje – ekonomistas Gitanas Nausėda, trečioje – S.Skvernelis.

Jei pastarasis prezidentu netaps, kaip ketvirtadienį 15min teigė R.Karbauskis, Lietuvą ištiks du scenarijai – niekas neteiks premjero ir vyks išankstiniai Seimo rinkimai arba premjerą išsirinks opoziciniai konservatoriai.

Teikti premjerą planų nėra, į tai atsakė konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis.

Apkalbėtasis S.Skvernelis tikino „turintis tvirtą Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos paramą“, ragino sulaukti rinkimų rezultatų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius