-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 09 06

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba: ministerijose moterų daugiau, tačiau vyrams sąlygos geresnės

Palyginti su apklaustais vyrais, ministerijose dirbančių moterų karjeros galimybės yra blogesnės, jos jaučiasi vertinamos prasčiau, gauna vidutiniškai mažesnius atlyginimus, daugiau jų susiduria su priekabiavimu, antradienį pranešė Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba, atlikusi „Lyčių lygybės liniuotės“ tyrimą. Jo metu apklausti 820 darbuotojų iš dešimties ministerijų.
Prisiekė septynioliktoji Vyriausybė
Septynioliktoji Vyriausybė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Įvertinus apklausos rezultatus, buvo nustatytas kiekvienos ministerijos „Lyčių lygybės liniuotės“ rodiklis. Tyrimas atskleidė, kad geriausiai lyčių lygybės požiūriu sekasi Susisiekimo ministerijai (6,8 balai), blogiausiai – Sveikatos apsaugos ministerijai (5,9 balai, kai 10 lygu visiška lygybė).

Nors, tarnybos teigimu, dalyvauti apklausoje buvo kviestos visos ministerijos, Švietimo ir mokslo ministerija bei Ūkio ministerija į kvietimą neatsiliepė, o Krašto apsaugos ministerija negalėjo dalyvauti dėl techninių aplinkybių. Užsienio reikalų ministerijos rezultatai neskelbiami dėl įstaigos pobūdžio.

Sunkiausiai ministerijoms sekasi įgyvendinti lyčių lygybę ir lygias galimybes darbo sąlygų srityje.

„Ministerijų lyčių lygybės padėtis buvo vertinama 8 srityse. Sunkiausiai ministerijoms sekasi įgyvendinti lyčių lygybę ir lygias galimybes darbo sąlygų srityje: įstaigose vis dar trūksta darbo lankstumo, šeimos ir karjeros derinimo galimybių, darbuotojams tėvams palankios darbo aplinkos“, – teigiama pranešime žiniasklaidai.

Anot tarnybos, ministerijose lyčių lygybės mažai ir organizacijos vertybių srityje: neretai įstaigos dokumentuose nėra įtraukti lyčių lygybės ar lygių galimybių principai, nėra diegiamos lygių galimybių politikos priemonės, nors šią pareigą numato Lygių galimybių įstatymas: „Tik 12 proc. apklaustų darbuotojų teigia kada nors dalyvavę įstaigos organizuotuose ar finansuotuose mokymuose apie lyčių lygybę ir/ar lygias galimybes (12 proc. moterų ir 13 proc. vyrų)“.

Į klausimą, ar lyčių lygybės bei lygių galimybių principas yra vienas iš jūsų įstaigos vertybių, tarnybos teigimu, neigiamai atsakė 31 proc. apklaustų moterų ir 17 proc. apklaustų vyrų. O paklausti, ar sutiktų su teiginiu, kad įstaigoje turėtų būti skiriama daugiau dėmesio lygioms galimybėms, teigiamai atsakė 77 proc. moterų ir tik pusė (57 proc.) vyrų. Tam nepritarė 43 proc. vyrų.

„Lyčių lygybės liniuotės“ tyrimą atliko „Kurk Lietuvai“ projektų vadovas Donatas Paulauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius